Tek Başına BOTAŞ'a Direniyor
Şanlıurfa'nın Bozova İlçesinde geçmekte olan BOTAŞ boru hattı Kevik köyünde takıldı. Arazi sahibi hakkını alamadığını kaydederek iş makinalarının çalışmasına izin etmiyor. BOTAŞ da şikayet ederek çok sayıda jandarma ekibini zırhlı araçlarla köye gönderdi.
Bir kişi arazisinden BOTAŞ boru hattının geçmesine izin vermeyince neye uğradığını şaşırdı. Tüm amacı mahkemenin sonucunu bekleyip hak ettiği değeri almak olan arazi sahibi bu amaçla arazisinde çalışma yapılmasına izin vermedi. Ancak jandarma bir ordunun karşısına çıkar gibi köye çıkarma yaptı. Zırhlı Kirpi aracının içerisinde Robocop askerler ve TOMA ile biber gazı gibi ekipmanla arazi sahibi kararından vazgeçirilmeye çalışıldı.
Diğer Köylerin Aldığına Razı
Bozova'ya bağlı Kevik kırsal mahallesinde fıstık ağaçlarının bulunduğu 250 dönüm arazi sahibi Hasan Doğan, iki yıldır BOTAŞ'a karşı hukuki mücadele veriyor. Arazisinden boru hattının geçmesi için mahkemeden hak ettiği istimlak bedelinin verilmesini isteyen Doğan, diğer köylere verilen dönüm başı 42 milyona bile razı oldu ancak kendisine verilen 22 milyon oldu. Doğan'ı asıl çileden çıkaran durum ise mahkeme kararı beklenmeden BOTAŞ'ın "acele kamulaştırma" kanununa dayanarak arazisinde çalışma yapmaya başlaması oldu. Doğan, iş makinalarının çalışmasına müsaade etmeyince karşısında çok sayıda jandarma ekibini buldu. Kardeşi Hüseyin Doğan'ın da destek verdiği Hasan Doğan, kendisine neye mal olursa olsun hakkını almadan boru hattının geçmesine izin vermeyeceğini belirtti.
BOTAŞ'A Meydan Okudu
BOTAŞ'ı kararından vazgeçirmek için canını ortaya koyduğunu kaydeden Hasan Doğan, "Bizler canımızla dişimizle 30 yıldır bu ağaçlara baktık. Bizim bu arazide 'acil istimlak' kararıyla çalışma başlatıldı. Bizim hak ettiğimiz tutarın yarı fiyatını bize teklif ettiler. Bizim mahalleden yaklaşık 6 kilometrelik bir alanda, bu boru hatları döşenecek. Burada müşterek tapuda 45 arazi sahibi bulunmaktadır. Bizlerin toplam 3 milyon liralık bir zararımız bulunmaktadır. Burada kazılan bu alanda ev yapılmayacak, ağaç dikilmeyecek, arazi kullanılmayacaktır. BOTAŞ yetkilileri ya arazilerin gerçek değerini mal sahiplerine verir yada boru hattını başka bir istikamette götürür. Bunun için gerekirse bizler canımızı ortaya koyarız" şeklinde konuştu.
Arazı sahipleri ile çalışanlar arasındaki gerginlik çıkması üzerine jandarma her iki grubu ayırarak çalışmaları bir süreliğine durdurdu. (Kaynak: Gazete İpekyol)