Haberler

Tekirdağ Ekonomisi Yuvarlak Masa Toplantısında Ele Alındı

Abone Ol

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve bir ekonomi gazetesi tarafından düzenlenen ve Tekirdağ ekonomisi ve sorunlarının ele alındığı yuvarlak masa toplantısında tarım ve tarıma dayalı sanayi ön plana çıktı.

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve bir ekonomi gazetesi tarafından düzenlenen ve Tekirdağ ekonomisi ve sorunlarının ele alındığı yuvarlak masa toplantısında tarım ve tarıma dayalı sanayi ön plana çıktı.

Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda yapılan organizasyona Tekirdağ'da bulunan bazı büyük firmaların sahipleri, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Rüştü Bozkurt, Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin katıldı.

Toplantının başında Tekirdağ'ın ülke ekonomisi içindeki yeri üzerinde duruldu. Daha sonra Rüştü Bozkurt, katılımcılara tartışma konularının belirlenmesi için söz verdi. Konuşmaların sonunda tartışma başlıkları olarak şu konular belirlendi, tarım, Tekirdağ'ın batısının doğusuna göç vermesi, nitelikli ve niteliksiz iş gücü ihtiyacı, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ihtiyacı, kentin sosyo-ekonomik yapısının beyaz yakalı denilen nitelikli ve entellektüel yapısı yüksek insanı tutamayışı, yerel ürünler.

Toplantıda ilk olarak tarım konusu ele alındı

Tarım konusunda söz alan Rüştü Bozkurt son iki yıldır tarımın toprağın üstünden altına kaydığını, verimin arttırılması için teknolojiden yararlanıldığını, bitki gelişimini takip etmek için bitki köklerinin de sensörler kullanılarak izlendiğini söyledi. Tohum ıslahı, süt ve et ırkı hayvanların verimliliğinin arttırılmasına, ülke koşullarına uygun verimli ırkların seçilmesine vurgu yapan Bozkurt destekleme politikalarının da gözden geçirilmesinin önemine değindi.

Diğer katılımcıların da tarım arazilerinin çok parçalı hale gelmesinin hem verime hem de maliyetlere etki ettiğini belirtmeleri üzerine Rüştü Bozkurt, İspanya modeline geçilmesi gerekliliği üzerinde durdu. İspanya'da arazilerin mülkiyet bazında değil hizmet bazında birleşmesinin sistem tarafından teşvik edildiğini vurgulayan Bozkurt, birleşmiş arazi miktarı arttıkça devletin desteklerinin de arttığını, arazi işleme maliyetlerinin ise düştüğünü belirtti. Toplantıya katılanların Trakya'dan verdiği örnek ise çok çarpıcı oldu. Keşan'ın Mecidiye bölgesinde 17 bin dekar ekim alanı bulunmasına rağmen çevredeki çiftçilerin 300 traktöre sahip oldukları, bunun da traktör başına 56 dekar civarı alanın işlenmesine denk geldiği belirtildi. Tarım ile ilgili söz alan Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay da yeni yetişen neslin kentli karakterinin hayvan bakma ve çiftçilik konularına soğuk olduğunu, bu işi ikinci sınıf iş olarak gördüklerini ve daha çok kamuya yöneldiklerini söyledi. Tarım ile bağlantılı olarak ele alınan Tekirdağ'ın batısının doğusuna göç vermesi konusunda ise tarımda yapılacak reformlar ve yeniliklerle bu soruna çözüm bulunabileceği fikri öne çıktı.

Günün en çok tartışılan konularından biri de OSB ve üniversite-sanayi işbirliği oldu. Tekirdağ'da 13 OSB olmasına rağmen yatırımcıların yer bulma konusundaki sıkıntıları gündeme geldi. Bu konuda politika yapanların alacakları kararların ve yapacakları düzenlemelerinin önemli olduğunu vurgulayan Rüştü Bozkurt, OSB'lerde mülkiyet bazlı arsa tahsisinden üretim bazlı arsa tahsisine geçmenin daha doğru olacağını söyledi. Bozkurt, böylelikle arsa manipülasyonunun önüne geçileceği gibi, OSB'lerin üretim yapanların yeri olacağını belirtti.

Üniversite-Sanayi işbirliği

İhtisas OSB'leri kurarken bu durumun göz önünde tutulması gerektiğini söyleyen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, sanayi-üniversite işbirliğinin önemini vurguladı. Sanayi-üniversite işbirliğinin sağlanması konusunda yeni mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Şahin, kurum olarak Yeni İşim Girişim, Ar-ge ve Proje pazarları gibi etkinliklere ve uygulamalara destek vererek bu sıkıntıyı bir nebze olsun gidermeyi amaçladıklarını belirtti.

Söz alan sanayicilerin yakındığı diğer bir konu ise yetişmiş ara eleman eksiği ve çalışanların eğitimi oldu. Kendilerine üniversite mezunlarından yoğun bir talep olduğunu belirten sanayiciler bazıları asgari ücrete razı oluyorlar ancak bizim istediğimiz nitelikli ara eleman, kaynakçı gibi, bunlara ödedikleri maaşın 3000 TL'den başladığını belirten sanayiciler, nitelikli ara eleman yetişmesi için kamu ve özel kesimin elini birlikte taşın altına koyması gerektiğine vurgu yaptılar.

Konu ile ilgili söz alan Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay bugüne kadar girişimcilik kursları ile 10 bin 300 kişiye eğitim verdiklerini ancak bu eğitimlerden yaralananların ancak %3,5'unun kendi işini kurduğunu belirtti.

Toplantının sonunda Tekirdağ'ın beyaz yakalı olarak adlandırılan entelektüel alt yapısı yüksek kesimi niçin çekemediği konusu tartışıldı. Kentin sosyo-ekonomik yapısının yeterince geliştirilemediği özeleştirisinin yapıldığı tartışmada, bireysel yaşamın daha rahat olmasının bu olguyu kısa sürede tersine çevireceğinin umulduğu vurgulandı.

Trakya'da birlikte iş yapma kültürünün eksikliğinin tartışıldığı kısımda söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, şehirlerin ileri gelenlerinin birlikte hareket ederek oluşturdukları etkinin yani lobiciliğin önemli olduğunu söyledi. Bununla ilgili bir üst yapı oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şahin, somut proje ve önerilerle gidildiğinde merkezin bu projelere destek vereceğine inandığını belirtti.

Organizasyonda son olarak yöresel ürünler konusu ele alındı. Trakya ve Tekirdağ'ın sahip olduğu yöresel ürünlerin marka haline getirilmesi gerektiğine vurgu yapan üreticiler, bu konuda Gaziantep'te atılan adımları dikkatle izlediklerini ve örneklediklerini söylediler.

Yuvarlak masa toplantısı katılımcıların birlikte çektirdiği hatıra fotoğrafı ile sona erdi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Trakya Bölgesi Rüştü Bozkurt Mahmut Şahin Tekirdağ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title