Haberler

Telekom Grevi, 1 Milyon 100 Bin İş Günü Götürdü

Abone Ol

Türk Telekom'da 45'inci Gün Biten Toplam 44 Günlük Grevle 25 Bin Türk Telekom Çalışanının Toplam 1 Milyon 100 Bin Günlük İşgücü Kaybı Oluştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Verilerine Göre, Bu Grev Son 30 Yılda Türkiye'de Gerçekleşen Grevler Arasında En Büyük İşgücü Kaybına Neden Olan Grevdi. Bu Süre İçinde Bakım, Onarım ve Yeni Abone İşlemleri Yapılamadı.

Türk Telekom’da 45’inci gün biten toplam 44 günlük grevle 25 bin Türk Telekom çalışanının toplam 1 milyon 100 bin günlük işgücü kaybı oluştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, bu grev son 30 yılda Türkiye’de gerçekleşen grevler arasında en büyük işgücü kaybına neden olan grevdi. Bu süre içinde bakım, onarım ve yeni abone işlemleri yapılamadı.

TÜRK Telekom’da 44 gün süren grev nedeniyle toplam 1 milyon 100 bin iş günü kayboldu. Türk Telekom’un tarihindeki ilk grev, son 30 yılda gerçekleşen grevler arasında en çok işgücü kaybı gerçekleşen grev ünvanını da aldı. Türk Telekom yönetimi ile Türkiye Haber-İş Sendikası’nın anlaşmasıyla sona eren grevin bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Grev nedeniyle özellikle operasyonel eleman olarak nitelenen işçilerin hizmet üretmemesi sonucu bakım, onarım ve yeni abone işlemleri yapılamadı. Yaklaşık 25 bin işçinin 44 gün süren grevi nedeniyle 1 milyon 100 bin iş günü kayboldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, bu rakam iş günü kaybı açısından son 11 yılda yaşanan grevlerin yıllık rakamlarını geride bıraktı.

41 YILIN EN BÜYÜKLERİNDEN: Türk Telekom grevinde kaybolan iş günü sayısı, 1963 yılından bu yana grevin yasak olduğu 1981, 1982, 1983 yılları dışındaki 41 yılda gerçekleştirilen en büyük grevlerden biri oldu. Türk Telekom grevi, 30 yılda gerçekleşen grevlerde kaybolan iş günü sayısını geride bıraktı. Türk Telekom grevi, iş günü kaybı açısından, Türkiye’de 1963 yılından bu yana gerçekleştirilen grevlerden yalnızca 1974, 1977, 1979, 1980, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995 yıllarındakilerin gerisinde kaldı.

ÖZEL SEKTÖRDE 38 YIL: Grev, özel sektörde grev nedeniyle yaşanan iş günü kaybı açısından da önemli bir yer aldı. Türk Telekom grevi, özel sektör açısından 38 yılda gerçekleştirilen grevlerdeki iş günü kaybını geçti.

ÖZELDE 4’ÜNCÜ SIRADA: Grev, 1963 yılından bu yana iş günü kaybı açısından özel sektörde 1987, 1990, 1991 yıllarından yaşanan grevlerden sonra 4’üncü sırada geliyor. Özel sektörde, 1987 yılında 304 grevde 1 milyon 636 bin 233, 1990 yılında 438 grevde 2 milyon 102 bin 700, 1991 yılında 376 grevde 2 milyon 619 bin 926 iş günü kaybı yaşanmıştı.

NASIL HESAPLANIYOR: Grevlerde işgünü kaybı hesabı, greve katılan işçi sayısının grev süresi ile çarpılması ile elde ediliyor. Buna göre Türk Telekom grevinde, 25 bin olan çalışan sayısının 44 gün olan grev süresi ile çarpılması, 1 milyon 100 bin işgünü kaybı sonucunu veriyor.

Bunun kazananı yok anlaşmadan mutluyuz

TÜRK Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, "Tek bir ekip olarak işimizin başındayız. Anlaşmaya vardığımız için mutluyuz. Bu süreçte kazanan da yok, kaybeden de. Biz tek bir ekibiz. Hep birlikte Türk Telekom’u çok daha büyük bir şirket yapacağız" dedi. Türk Telekom ve Haber-İş Sendikası arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varıldığını duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Doany, "Geçtiğimiz hafta başlayan teknik çalışmalar önceki gece geç saatlere kadar devam etmiş ve ortak bir noktaya varılması için gayret gösterilmiştir. Çalışanlarımızın huzuru, güvencesi, refahını temin etmek ve grevi sona erdirerek her zamanki gibi takım ruhuyla hizmetlerimizi sürdürmek için tüm imkánlarımızı sonuna kadar zorladık" diye konuştu. Doany, görüşmelerin olumlu sonuçlandırılması konusunda yoğun çaba harcayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve tarafların yeniden biraraya gelmesine aracılık eden Türk-İş Başkanı Salih Kılıç başta olmak üzere, uzlaşma yolunda emeği geçen tüm kurumlara ve Türk Telekom çalışanlarına teşekkür etti.

Aynı işi yapanın ücreti kademeli eşitlenecek

GREV döneminde meydana gelen altyapı hasarlarını ve devam eden her türlü arızayı en kısa sürede gidermek için ne gerekiyorsa yapılacağını vurgulayan Paul Doany, Türk Telekom ve Haber-İş Sendikası arasında varılan mutabakata göre, ücretlere ilk yıl için yüzde 10, ikinci yıl için ise yüzde 6.5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacağını açıkladı. Mevcut 112 günlük ikramiye uygulamasının aynı şekilde devam edeceğini dile getiren Doany, aynı unvanda olan kapsam içi ve kapsam dışı çalışanların arasındaki ücret farklılığının kademeli olarak düzeltilmesi konusunda da görüş birliğine varıldığını kaydetti. Doany, bu düzeltme için 25 milyon YTL’si Mart 2008, 5 milyon YTL’si Eylül 2008’de tahsis edilmek üzere toplam 30 milyon YTL’lik ek bir bütçe ayrılması konularında anlaşmaya varıldığını belirterek, kapsam konusunda da tarafların mutabakata vardıklarını söyledi.

İMKB’deki kepçe kazası anlaşmayı hızlandırdı

TÜRK Telekom’daki grevin 45’inci gününde sağlanan anlaşmada, önceki gün yaşanan ve İMKB’de işlemlerin durmasına yol açan kablo kazasının etkili olduğu bildirildi. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, sürdürülen görüşmelerde denkleştirme bütçesi üzerinde yaşanan tıkanma nedeniyle görüşmelerin kopma noktasına geldiğini, ancak İKMB’de yaşanan arızanın anlaşmaya giden yolu kısalttığını söyledi. Kılıç, denkleştirme bütçesinden dolayı kopma noktasına gelen görüşmelerde yaşanan tıkanıklığın aşılmasında dünkü kazanın da etkili olduğunu, tarafların kazadan sonra bu konuda da uzlaşmaya vardığını söyledi.

Sendika yaklaşık 25 milyon YTL maaş ödedi

HABER-İş sendikası grevde olan çalışanlarına 2 Kasım’da kişi başı 1000 YTL olmak üzere yaklaşık 25 milyon YTL maaş ödemişti. Sendikalar Haber-İş’e açtıkları yardım kampanyalarıyla katkıda bulunmuştu.

Türk Telekom ve Haber-İş ne istemişti

TÜRK Telekom ilk teklifinde, ilk yıl yüzde 10, ikinci yıl ise yüzde 4+4 olmak üzere yüzde 8 zam, sosyal kalemlere ilk yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 4 oranında artış, mevcut 60 gün ikramiyeye ilave olarak 52 günlük ikramiye uygulamasının devam etmesi teklifini sunmuştu. Haber-İş Sendikası ise birinci yıl için yüzde 4, ikinci yıl ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci altı ay için ise yüzde 4 enflasyon farkı önermişti. Haber-İş, sendikalı ve sendikasız personel arasındaki maaş farkının kapatılması için istediği denge tazminatında uzlaşma olmamıştı. Türk Telekom yönetimi denge tazminatı için ayırdığı bütçeyi 25 milyon YTL’ye çıkarmış, ancak Haber-İş Sendikası bunu kabul etmemişti.

Anlaşmaya işkembeli kutlama yaptılar

TOPLU sözleşme görüşmelerinde anlaşmayla varılmasının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye Haber-İş Sendikası Başkanı Ali Akcan, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany ile görüşmeye katılanlar, Beykoz Paça ve İşkembe Salonu’nda yemek yediler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title