Haberler

Temelini Erbakan'ın attığı Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim durdu

Güncelleme:
Abone Ol

Temeli 1976 yılında atılan ve bölgede Erbakan'ın fabrikası olarak bilinen Türkiye'nin en değerli şeker fabrikaları arasında gösterilen Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim durdu.

Fabrikanın en önemli unsuru olan ve eski teknoloji ile çalışan kireç ocakları artık çalışamayacak hale geldiği için, Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim tamamen durduruldu. Çürümeye başlayan 150 bin ton pancar ise tırlarla başka fabrikalara taşınmaya başlandı.

Kamunun elinde kalan şeker fabrikaları arasında en verimli ve karlı şeker fabrikalarının başında gelen, temeli 1976 yılında Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim yatırımsızlıktan dolayı zorunlu olarak durduruldu. Fabrika sahasında bulunan ve işlenemeyen 150 bin ton pancar yaklaşık 15 milyon lira nakliye parası ödenerek Eskişehir ve Ankara Şeker Fabrikalarına taşınmaya başlandı. Taşınan pancarlarda ise ciddi polar kaybı yaşanırken, yatırımsızlığın bedeli TÜRKŞEKER'e ağır olacak.

ALELACELE 150 BİN TON PANCARIN TAŞINMASINA KARAR VERİLDİ

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre; TÜRKŞEKER yönetimi alelacele aldığı bir kararla çürümeye başlayan 150 bin ton pancarı, en yakındaki diğer kamu şeker fabrikalarına taşınmasına karar verdi. Çürümeye başlayan pancarlar, gece gündüz demeden büyük bir kamyon ve tır filosu ile taşınmaya başlandı.

SADECE TAŞIMA MALİYETİ 15 MİLYON LİRAYI BULACAK

TÜRKŞEKER'in yatırımsızlıktan dolayı üretimi duran Ilgın Şeker Fabrikası'ndaki 150 bin ton şeker pancarını başka fabrikalara taşımasının maliyeti 15 milyon lirayı bulacağı kaydediliyor. İşlenmesi geciktiğinden dolayı taşınan pancarlarda ciddi bir polar kaybı yaşanacağı için elde edilecek şeker miktarı da düşecek. Şekerde yaşanacak kayıpla birlikte zararın ikiye üçe katlanması bekleniyor.

KAMU İÇİN AYRI BİR ÖNEMİ BULUNUYOR

Ilgın Şeker Fabrikası'nın kamu şeker fabrikaları için ayrı bir önemi bulunuyor. Üretim ve verimliliğin yüksek olmasından dolayı TÜRKŞEKER'in bünyesinde bulunan Ağrı, Kars, Erciş gibi şeker fabrikalarının yüksek üretim maliyetlerini de revize eden Ilgın Şeker Fabrikası, bu özelliğinden dolayı Doğu Anadolu'daki fabrikaların da ayakta kalmasını sağlıyordu. Ilgın Şeker Fabrikası'nın bu özelliğini kaybetmesi, TÜRKŞEKER'in üretim maliyetlerini doğrudan yükselteceği için fabrikaların zararı daha da katlanarak artacak ve halk da şekeri daha pahalı tüketmek zorunda kalacak.

KAPALI FABRİKAYA 60 MİLYON LİRA YATIRIM ÖDENEĞİ AYIRDI

Gözümüz gibi bakmamız gereken Ilgın Şeker Fabrikası'nın önemli bir görevi bulunmasına rağmen, fabrikaya yıllardır hiçbir modernizasyon yatırımı yapılmayarak eski teknoloji ile çalışmaya terk edilmesi manidar bulunuyor.

2020/2021 kampanya döneminde çiftçiden yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pancar alan ve bunun yaklaşık 1 milyon tonunu işleyen Ilgın Şeker Fabrikası'na tek bir kuruş yatırım ödeneği ayırmayan TÜRKŞEKER'in pancar üretimi olmayan ve 9 yıldır kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası'nı tekrar üretime alma gerekçesiyle 60 milyon lira yatırım ödeneği ayırması ise dikkat çekiyor.

Bu kampanya döneminde üretime alınması planlanan Çarşamba Şeker Fabrikası, hem çiftçinin yeterli pancar üretmemesi hem de Kovid-19'dan dolayı üretime alınamadı. Çiftçiden bu kampanya döneminde 150 bin ton pancar taahhüdü alınmasına rağmen sadece 60 bin ton pancar üretildi. Yapılan yatırımlara rağmen Çarşamba Şeker Fabrikası üretime alınmadığı için çiftçiden alınan bu 60 bin ton pancar da yine yüksek bir nakliye ücreti ödenerek çevre illerdeki fabrikalara taşındı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Milli Gazete Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (94)

REALİST:

üretmeyen toplumlar üreten toplumların kölesi olurlar

Yanıtla473
İVAN DİVANDAKOR:

ZAMANINDA FABRİKA AÇAN ADAMI DA ELEŞTİRİ YAĞMURUNA TUTTUNUZ. NE GEREĞİ VARDI, ŞEKERİN FABRİKASI MI OLURMUŞ DİYE. ADAM YILLAR ÖNCE NE FABRİKALAR KURDU DA DEĞERİ BİLİNMEDİ. YÜKSEK NOT ORTALAMASIYLA MEZUN OLMUŞ BİR MÜHENDİSTİR KENDİSİ. GAP PROJESİ DE ONUN ESERİDİR. AMA BİR TÜRLÜ ANLATAMADI ADAM. ÜLKEYE FAYDASI DOKUNMUŞ GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ DEVLET ADAMIDIR ERBAKAN. NUR İÇİNDE YATSIN. YEDİNİZ ADAMI. .

Yanıtla266
Okur:

Be kardeşim ne güzel söylemişsin ağzına sağlık

27
Adamın Biri:

Akp döneminde Türkiye tarihinde yapılmış ne kadar fabrika Yapıldıysa ya satılarak yada modernize edilmeyerek kapatıldı Gelir getiren hiç bir kurumun olmayınca geliri vergi veya zam olarak çalışanın, çalışmayanın sırtına yükledi bu sebeple poşetten alacağı 15 kuruşluk vergiye muhtaç oldu

Yanıtla443
rebul:

demek ki neymiş temel sağlam değilmiş.

Yanıtla414
Omer:

Temel sağlam işletenlerin kafası sağlam degil

026
1907:

Sorsan son 18 senede Ülke şahlandı gidiyor.

Yanıtla639
ömer:

Çıraktık usta olduk ama ustadan sonra ne olduğumuza bir anlam katamadım ülkemiz güzelde gidişatı görmek istemeyenler var sorsan herkes memnun seçim zamanı eeee başka kimse yok ah güzel ülkemin güzel insanı bir gün herşey için geç olmasın.

118
Aferin:

Vatan millet sakarya oy vermeye devam edin siz. Nasıl milliyetçilikse bu

Yanıtla1133
Yorumcu:

Ne alakası var oy vermeyle. . Eskiden Kamu yatırımların nasıl harcandığını bilmeyen konuşuyor.

133
Tüm 94 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title