Haberler

Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Vatandaşı uyaran uzmanlar iki kritik detaya dikkat çekti

Güncelleme:
Abone Ol

En fazla hile yapılan ürünlerden olan tereyağına 'patates nişastası' eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağını söyledi. Uzmanlar, tereyağı 20 derecede eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabileceğini, patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyebileceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca gıda sahteciliği yapan işletmelere yönelik sıkı denetimler sürdürülüyor. Çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere çikolata, tulum peyniri, yoğurt ve tereyağı gibi ürünler; bakanlıkça açıklanan 'hileli ürünler' arasında yer alıyor. Taklit, tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine 'patates nişastası' eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar ve mandıracılar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.

"DOKUNARAK ANLAŞILAMAZ"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi, süt ve süt ürünleri uzmanı Mehtap Er Kemal, tereyağının en çok bitkisel yağ ve patates nişastası eklenerek tağşiş edildiğini söyledi. Tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çeken Mehtap Er Kemal, "Üniversite ya da araştırma laboratuvarlarında kullanabileceğimiz saflaştırma metotları veya kimyasal analizler yürüterek belirleyebildiğimiz yasal mevzuata uygunluk esasları var. Bunlara göre işlem yapıp uygun veya uygun olmadığına dair raporlar veriliyor. Ürünü analize götürmeden asıl olarak bileşimi bilme ihtimalleri söz konusu değil" dedi.

Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlardan vatandaşa kritik uyarı

"PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR"

Doğu Karadeniz yöresinde insanların 'yağ oranı daha fazla' düşüncesiyle sarı tereyağı tüketmeyi tercih ettiğini kaydeden Mehtap Er Kemal, manda sütüyle yapılan beyaz tereyağının inek sütüyle yapılan tereyağına göre besin değerinin daha yüksek, A vitamini açısından daha zengin ve kremasının çok değerli olduğunu belirtti. Saf tereyağı ile katkılı tereyağının farklı sıcaklıklarda eridiğini söyleyen Mehtap Er Kemal, "Tereyağı süt yağından üretilmişse 30 derecelerde erir. Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkanı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler. Yine nişasta tadı alınıyorsa patates püresi olduğunu düşünebilirler. Yoğurma işlemini homojen şekilde yapıp dondururlarsa, iç kısımdaki patates nişastasını insanların anlama şansı olmuyor" diye konuştu.

"KATKISIZ TEREYAĞI ERİTİLDİĞİNDE KÖPÜRÜR"

Doğu Karadeniz'in şifa kaynağı yaylalarında beslenen hayvanların sütüyle üretilen coğrafi tescilli Tonya tereyağı, vatandaşların en fazla talep ettiği yöresel gıda ürünleri arasında yer alıyor. Yemekten kahvaltıya neredeyse her öğünde tüketilen tereyağında katkı maddeleri eklenerek sahtecilik yapıldığını belirten mandıra çalışanı Hüseyin Çalık, "Katkısız tereyağını eritildiği zaman kaynak suyunun köpürmesi gibi köpürür. Tabanda tortu bırakmaz ve tereyağı kokusu gelir. Tereyağlarının üzerindeki etiket olması ve içinde ne olduğuna bakılıp öyle alınması lazım" şeklinde konuştu.

Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlardan vatandaşa kritik uyarı

"ÜZERİNDEKİ ETİKET ÖNEMLİ"

Mandıra işletmecisi Tamer Bostan, tereyağında çok fazla hile yapıldığını ve köy tereyağı adıyla satılan yağların üretim yerinin belli olmadığını kaydetti. Bostan, "İçinde patates ve margarin olduğu defalarca karşımıza çıktı. Yağda önemli olan şey, üzerindeki etiket. Bunun nereden geldiği ve ne olduğu belli. Sorun çıkarsa öncelikle bize sonra üretici firmaya kolaylıkla ulaşılabilir" ifadelerinde bulundu.

"GERÇEK TEREYAĞI DAHA PAHALI"

Gerçek tereyağının pahalı olduğunu kaydeden mandıra işletmecisi Osman İsaoğlu da "Önemli olan Trabzon'da gerçekten Trabzon'un içinde buranın ineğinin sütüyle yapılan tereyağını bulup almak lazım. Hakiki tereyağı yayıkla yapılır. Trabzon yağına aşırı talep var. Gerçek tereyağını yemek için yaylaya çıkacaksınız. Az üretildiği için biz de az tedarik edebiliyor. Fiyatı da diğer tereyağlarından yüzde 30 daha pahalı" şeklinde uyardı.

Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlardan vatandaşa kritik uyarı

"HER ÖĞÜNDE TÜKETİYORUZ"

Kent sakini Ayşe Çolak, margarin yerine Trabzon tereyağı tüketilmesini tavsiye ederek, "İçerisine katkı maddesi ve bitkisel yağ yok. Yoğurtlu, kaymaklı ve güzel bir tereyağımız var. Köyümüzde de yapan komşularımız var. Her şeyiyle dört dörtlük, herkes evine güvenle alabilir" derken, İlyas Şimşek de bölgedeki tereyağının meşhur olduğun, benzerini başka yerde bulamadıklarından her öğünde tükettiklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

bitkisel yağ Trabzon Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (10)

BABA ÇAG:

2 Sene önce araştırma yapmışlar tabzon da yılda 40 ton gerçek tarayağı üretildiği satılan ise 400 ton olduğu tespit edilmiş. Peki bu kadar sahtekarlık varsa devlet nerede. insanların sağlığıyla oynamak suç değilmi?Tarım bakanı sahte ve tağsiş ürünleri ifşa ediyor neden toplatmıyor, ceza vermiyor. Vatandaşa alma diyor böyle olurmu?

Yanıtla07
bingöllü:

Bor ineğin sütünden anam yapıyor, test etmeye gerek yok, eline ayağına kurban olduğum anam.

Yanıtla05
delice:

Trabzon da yeterince hayvancılık yok ki Türkiye nin her yerine yağ satısın. kendisine yetmiyor . Trabzonlular kendileri diyor biz yağ bulamazken bu kadar Trabzon yagını nerden getirip satiyorlar Türkiye nin her yerinde biz de anlamış değiliz diyorlar sözün özü Trabzon yagı diye inanıp almayın hepsi sahte nişastaları teryağı aroması ile tatlandırıp satıorlar. yaylaya çıkarsın gözünle görürsün yayık ayranından elde edilen yağları satın alırsın gerisi yalan inanmayın

Yanıtla03
ÇUKUROVALI:

Tere yağını aldık bir de sahte mi değil mi diye deney yapacağız . Gidin Allah''ınızı severseniz . Dalga geçecek başka birini bulun .

Yanıtla12
aga:

iyi de bu devlet ne yapar diye insan bazen merak ediyor kuru liste baska bir sey yok madem sahte hile var topla o satanlari hapis at kapat kuru liste sonuc koca hic belki kanun da bu bile cezasi yok

Yanıtla02
Yahya:

Türkiye''nin yerli ürünleri 18 senedir kalite kaybediyor.

Yanıtla11
Hakan:

Bir tanıdığım gıda dağıtım firmasında çalışıyor. Onun anlattığına göre Kenya''dan gemiyle ucuz tereyağı ithal etmişler ve tereyağının üstüne şirketlerinin mühürünü vurup toptan iç piyasaya satmışlar. Bir gün kendisi büyük martketlerin birine girip raftan bir adet Trabzon tereyağı alıyor eve gelip ambalajı açmasıyla yağın üzerinde kendi şirketlerinin mührünü görüyor ve yağı olduğu gibi çöpe atıyor.

Yanıtla01
osman:

peki o yağ pis miymiş? biz de yemeyelim o zaman

00
ADA:

İyi gene nişasta başka bişeyde katadabilirlerdi

Yanıtla00
adem:

tereyağı ne ki adamlar piyasadan topladığı her tür kokmuş bozuk artık neyse yeni bir ürün gibi hiç duymadığız adla bilmem ne peyniri yok burgu yok misket millet yediriyorlar. süt bu zaten bozuğu bile şifa aslında ya. işte oradan belki kurtarıyoruz.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title