Haberler

TESK, Ekonomiyi Yalancı Bahara Benzetti

Abone Ol

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, Sıcak Paranın Etkisiyle Yaşanmakta Olan Ekonomiyi Yalancı Bahara Benzeterek, 2005-2006 Yıllarında 444 Bin Yeni İş Yeri Açılmasına Karşılık, 602 Bin İşyerinin Kapandığını Söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, sıcak paranın etkisiyle yaşanmakta olan ekonomiyi yalancı bahara benzeterek, 2005-2006 yıllarında 444 bin yeni iş yeri açılmasına karşılık, 602 bin işyerinin kapandığını söyledi.

Esnaf ve sanatkarların bu yalancı baharı dahi yaşayamadıklarını anlatan Günday, baharı yaşayanların, yüksek gelir gruplarıyla rantiye kesimini oluşturan küçük bir azınlık olduğunu belirtti. Günday, "Üretime, yatırıma ve istihdama dayalı olmayan bu yalancı bahar sokaktaki vatandaşa yansımamıştır. Büyümenin nimetlerinden yüksek gelir grupları yararlanmıştır. Toplumun alt ve orta kesimleri gibi esnaf ve sanatkarlar nasibini alamamıştır. IMF ve Dünya Bankası'nın amacı, Türkiye'nin dış borç ödeme kapasitesinin sürekli kılınmasıdır. Sıcak paranın katkısıyla dış borçlar ödenmekte. Ülkemizin genel borç toplamı 380 milyar dolara ulaşmıştır. Bu, ülkemizin geleceği için karamsar bir tablodur. Bu tablo, üretim ve yatırımla düzeltilemezse önümüzdeki dönem riskli ve istikrarsız olacaktır" dedi.

"ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR"

Esnafın can çekiştiğini ve küçük esnafın müşterisinin toplumun dar gelirli grubundan oluştuğunu anlatan Derviş Günday, Bu kesimlerin durumları iyileşmeden esnafın durumunda iyileşmeden söz edilemeyeceğini söyledi. Sayıları giderek artan hiper ve grosmarketlerin zor durumdaki esnafı bitirme noktasına getirdiğini kaydeden Derviş Günday, "2005 ve 2006 yılında 444 bin yeni iş yeri açılırken 602 bin iş yeri kapanmıştır. Esnafın kepenk indirmesinde en sorunlu meslek dalımız ise bakkal ve kahveci kesimidir. Esnaf ve sanatkarımız bin bir güçlükle boğuşarak ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Vergi İdaresinin, esnaf ve sanatkarlarımıza, yalnızca gelir tahsilatı amacıyla yaklaşması kesimimizi zor duruma düşürmektedir. Zarar eden esnafın vergi vermeye zorlanması ve mevzuat dışı baskı yöntemleri yanlıştır. Hükümet seçimlerde kendisine destek veren esnaf ve sanatkar kesimini unutmuş, büyük Holdinglerin, uluslararası tekellerin etkisi altına girmiştir. Yıllardır yasalaşmak için bekleyen hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetlerini izne bağlayan yasa taslağının bir türlü yasalaşmaması bunun en güzel örneğidir" diye konuştu.

(BK-MAY-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title