Haberler

TGSD'ye Özel Hasarsızlık İndirimi

Güncelleme:
Abone Ol

Eximbank, TGSD'ye özel hasarsızlık indirimi uygulayacak, sigorta primleri dibe vuracak.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği çatısı altında yer alan tekstil ve hazır giyim ihracatçılarını desteklemek amacıyla, hasarsızlık indirimi uygulaması planlayan Eximbank, ihracat sigorta prim oranlarını belirli koşulları yerine getiren firmalara yüzde 60'a kadar düşürmeye hazırlanıyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'ni (TGSD) ziyaret eden Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy, Alaaddin Metin ve Cenan Aykut, bankanın çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

TGSD Başkanı Cem Negrin, Başkan Yardımcıları Hadi Karasu, Cevdet Karahasanoğlu, Sami Kario ve Şeref Fayat ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karacalı'dan sektörün beklentilerini dinleyen Eximbank yönetimi, tekstil ve hazır giyimin de içinde yer aldığı ihracatta öne çıkan sektörlere yönelik kredi kullanımı ve sigorta uygulamalarıyla ilgili yenilikleri paylaştılar.

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, hasarsızlık indirimi esaslarında değişikliğe giderek, belirli koşulları yerine getiren firmalara sigorta prim oranlarında yüzde 60'a kadar indirime gidebileceklerini bildirdi. Sigortalama sürecini 2-3 aydan 8 güne düşürerek ihracatçıya zaman kazandırdıklarını vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:

REESKONT KREDİ KULLANIMI KATLANARAK ARTIYOR

"Bir önceki yıl (2010) 1,14 milyar dolar olan reeskont kredi kullanımını 2011 yılında 3,13 milyar dolara çıkardık. 2012 Yılı başından bugüne kullandırım rakamımız ise 2.5 milyar doları aşmış durumda, 2012 yılı sonuna kadar bu rakamı 8 milyar doların üzerine çıkarmayı (9-10 milyar Dolar) hedefliyoruz.

Burada Reeskont Kredisini yıllık LIBOR artı 0,75 faiz oranı ile kullandırıyoruz.

TL karşılığı aldığımız krediyi Merkez Bankası'na dolar ile ödeme yapıyoruz. Merkez Bankası bu sayede 9-10 milyar dolar artı rezerv oluşturacak.

İhracatçının Eximbank kaynak ve uygulamalarından daha fazla yararlanabilmesi için Pazar odaklı bir çalışma sürdürüyoruz. Tek tek Türkiye'nin ihracatta öne çıkan illerine giderek, yaşanan sorunları yerinde belirliyor, ona göre çözüm üretiyoruz. Eximbank'ta yaşanan değişim ve dönüşümü tüm sektörler hissedecek. Bürokrasiyi azaltacağız. Merkez Bankası üzerinden yarattığımız kaynaklar ile ihracatçımızı çok daha hızlı fonlayacak, başta kredi ve sigorta olmak üzere bize gelen taleplere en kısa sürede yanıt vereceğiz. Önceden her bir kredi başvurusu için GKS ve Firma Taahhütnamelerinin noterden onaylatılması istenirken, şimdi, sadece firmalarımızın imzaladığı evrakların tekrar tekrar kullanılmasına imkan sağlayan bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Böylece, noterlere onaylatmak için harcanan gereksiz kaynak ve zamana engel olduk. Artık ihracatımız bürokrasiyle değil, kendi işiyle ilgilenecek. Eximbank önüne gelen sorunlara çözüm üretmeye devam edecek."

CEM NEGRİN: AVRUPA'YI 3-4 MİLYAR DOLAR FONLUYORUZ

TGSD Başkanı Cem Negrin ise 16 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörünün çok önemli bir kısmının açık hesap çalıştığını vurgulayarak, "Ortalama 3 aya uzayan vadelerle aslında ihracatımızın yüzde 80'ini yaptığımız Avrupa'ya kredi vermiş oluyoruz. Oysa Uzakdoğu ülkeleri akreditif açmadan bir tek ürün satmıyor. Bir başka ifadeyle 16 milyar doları 3 aya böldüğümüzde Avrupa'yı 3-4 milyar dolar civarında fonlamış oluyoruz.

Pazar kaybetmemek, ihracatı korumak adına biz bu özveriyi gösterirken Eximbank'ın da başta hazır giyim olmak üzere ihracatçı sektörlerin önünü açan kolaylaştırıcı pratik uygulamaları hayata geçirmesini bekliyoruz. Son dönemde atılan olumlu adımlar sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu nedenle Eximbank yönetimini Pazar odakları yaklaşımları nedeniyle kutluyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Hayrettin Kaplan Cem Negrin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title