Haberler

The Times: Btc, Rusya İçin Ayının Pençesindeki Diken

Abone Ol

Rusya ve Gürcistan Arasında Çıkan Savaşın Ardından Dünya Basınında Geniş Yer Bulan Bakü -Bitlis -Ceyhan (Btc) Boru Hattına İlişkin Bir Değerlendirme de İngiliz The Times Gazetesinden Geldi.

Rusya ve Gürcistan arasında çıkan savaşın ardından dünya basınında geniş yer bulan Bakü-Bitlis-Ceyhan (BTC) boru hattına ilişkin bir değerlendirme de İngiliz The Times gazetesinden geldi.

Gazete "Moskova için boru hattı, Rusya’nın Kafkaslar’daki nüfuzunu azaltmaya yönelik sistematik girişimi temsil ediyor, ayının pençesindeki bir diken" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA ile Gürcistan arasındaki çatışmalarda Hazar enerji kaynakları ve boru hattı projelerinin oynadığı role ilişkin dünya basınında pek çok haber yer alırken en ilginç yorumlardan biri İngiliz The Times gazetesinden geldi. Gazete, "Bakü-Bitlis-Ceyhan (BTC) boru hattı Moskova için Rusya’nın Kafkaslar’daki nüfuzunu azaltmaya yönelik sistematik bir girişimi temsil ediyor, ayının pençesindeki bir diken" değerlendirmesinde bulundu. The Times, "Gürcü boru hattı: cephe" başlıklı analizinde Batı’nın Ortadoğu ve Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla 1990 yıllarında geliştirilen BTC boru hattı projesinin tehdit altında olduğunu belirterek "Söz konusu olan, Kafkaslar’daki güç dengesi ve ABD ile Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu petrolü nasıl ve nereden alacağı meselesi" diye yazdı.

Siyasi önemi büyük

Boru hattının dünyanın petrol talebinin sadece yüzde 1’ini karşılamakla birlikte büyük bir siyasi önemi olduğunu kaydeden gazete, boru hattının Gürcistan için Rusya’dan bağımsızlık, Batı için ise, Rusya’nın enerji kaynaklarına artan bağımlılığa karşın az da olsa bir denge kurulması anlamına geldiğini vurguladı. The Times, Rusya’nın baştan beri karşı çıktığı maliyetinin 4 milyar dolar olduğu tahmin edilen BTC boru hattının, İngiltere’nin en büyük şirketi olan petrol devi British Petroleum’un başında bulunduğu bir konsorsiyuma ait olduğunu anımsattı.

’Dünya Yetmez’ gibi

İngiltere’nin İhracat Kredileri Garantisi Kurumu aracılığıyla İngiliz vergi mükelleflerince sigortalanan BTC projesinin büyüklüğünün bölge ötesinde de ilgi uyandırdığını belirten gazetede şu ifadeler yer aldı: "BTC boru hattının kurgusal bir versiyonu, Pierce Brosman’ın oynadığı, 1999 tarihli ’Dünya Yetmez’ adlı James Bond filminde yer aldı. Filmde Sophie Marceau da, Hazar’ı Akdeniz’i bağlayan bir boru hattından sorumlu olan yarım Azeri petrol imparatorluğu varisi Elektra King’i oynuyordu."

Piyasa tepki vermedi

Şimdiye kadar piyasaların savaşa çok fazla reaksiyon göstermediğine dikkat çeken gazete, piyasaların daha çok dünya ekonomisi zayıflarken küresel petrol tüketiminin azaldığı sinyallerine odaklanmayı tercih ettiğini belirtti. Buna karşın gazete, boru hattı geleceğinin, yüzde 30’luk payına sahip BP’de hissesi olan birçok kişi için büyük bir önem taşıdığını, ancak emeklilik fonları katılımcılarının, bu fonların BP’ye yatırım yaptığını bilmeyebileceğini kaydetti.

BP, Gürcistan hatlarını kapattı

BRITISH Petroleum (BP), Rus birliklerinin Gürcistan topraklarına girmesinin ardından Gürcistan’da bulunan Bakü-Supsa Petrol Boru Hattı ve Türkiye’ye de doğalgaz sağlayan Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı’nı kapatmıştı. BTC Boru Hattı’nın en büyük ortağı olan BP’nin Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, önceki gün yaptığı açıklamada BTC’den petrol sevkiyatının durma sebebinin Gürcistan’daki durumla ilgili olmadığını ve BTC’den geçen petrolün Bakü-Supsa yedek hattından verilmeye devam ettiğini belirtmişti. Lecompte, yaptıkları incelemelerde Rusya’nın boru hatlarına zarar verdiği yönünde bir bulguya ulaşmadıklarını da ekledi.

Refahiye’de yangın 6 günde söndürüldü

BTC Boru Hattı’da 5 Ağustos’ta meydana gelen patlamanın ardından çıkan ve 6 gün süren yangın da boru hattının güvenliğine ilişkin kaygıları artırmıştı. BTC Boru Hattı’nın Erzincan ile Refahiye ilçesi arasındaki bölümünde,30 numaralı pompada meydana gelen patlamanın ardından yangın çıkmış, hattaki vanalar kapatılarak petrol akışı durdurulmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title