Ticaret 3.5 Milyar Dolara Çıktı, Ziraat Bankası Atina ve Gümülcine'ye Girdi
Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Dış Ticaretin Hızlı Büyümesi Bankacılık Faaliyetlerine de Hız Kazandırdı. Ziraat Bankası'nın Atina'da Şubesinin Resmi Açılışı İçin Atina'ya Gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Aramızdaki Ticaret 3.5 Milyar Dolara Çıktı. Yunanistan 'La İlişkiler Bizim İçin Çok Önemli" Dedi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaretin hızlı büyümesi bankacılık faaliyetlerine de hız kazandırdı. Ziraat Bankası’nın Atina’da şubesinin resmi açılışı için Atina’ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Aramızdaki ticaret 3.5 milyar dolara çıktı. Yunanistan ’la ilişkiler bizim için çok önemli" dedi.
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türk-Yunan ilişkilerinde son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelerin ticarete de yansıdığını belirterek, "2008 yılı sonu itibariyle aramızdaki ticaret 3.5 milyar dolara çıktı" dedi. Ziraat Bankası’nın Aralık 2008’de hizmete giren Atina şubesinin resmi açılışını gerçekleştiren Ekren, "Ziraat Bankası, Yunanistan’da şube açan ilk Türk bankası oldu. Bu durum, Yunanistan’la ilişkilerin bizim açımızdan ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.
18 milyon Euro
Nazım Ekren, Atina’da resmi açılışı dün yapılan, Gümülcine’de de bugün gerçekleşecek olan Yunanistan’daki şubeler için 18 milyon Euro sermaye getirildiğini belirtti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 18 milyon Euro’nun Yunanistan’da faaliyet için asgari sermaye olduğunu vurguladı. Açılışa Atina Büyükelçisi Oğuz Çelikkol da katıldı.
Özel önem taşıyor
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, şöyle konuştu: "Türkiye’nin Yunanistan’la son yıllarda gelişen ilişkisi, ekonomik ve finansal alana da aynı doğrultuda yansıyor. Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de şube açması, Türk işadamlarının Yunanistan’da, Yunan işadamlarının da Türkiye’de daha fazla iş yapmalarına katkı yapacaktır."
Yunanistan, Ziraat’in 18’inci dış durağı oldu
ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat’in 145 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Dışa açılma serüveni 45 yıl önce başladı. Bugüne kadar 17 ülkede 65 noktaya ulaşmıştık. Yunanistan, faaliyete geçtiğimiz 18’inci ülke, Atina da 66’ncı noktamız oldu. Hedefimiz Türk işadamlarının gittiği her ülkede olmak ya da onlardan önce gidip öncülük yapmak. Yunanistan’a da bu hedefimiz doğrultusunda geldik. Ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz."
Rüyam gerçekleşti
TÜRK-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli de, "Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de şube açmasıyla bir rüyam gerçekleşti. İş Konseyi’ni kurmamızdan buyana 20 yıl geçti. Türk-Yunan ilişkilerinin bugünkü noktaya gelmesini Turgut Özal ve Papandreu’nun attığı adımlar sağladı. Başbakanımız Sayın Tayip Erdoğan’a ikili ticaretin 5 milyar dolara çıkacağı sözü vermiştik. Bu yolda ilerliyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren Yunanlı şirket sayısı 80’i buldu. Yunanistan’daki Türk şirketlerinin sayısı maalesef iki elin parmaklarını geçmiyor. Bu yönde de gelişmeler sağlayacağımıza inanıyorum."
İşadamlarına duşlu Özel oda
ZİRAAT Bankası, Atina’daki dahil yurtdışındaki şubeleri için yeni bir konsepti devreye soktu. Can Akın Çağlar, "Atina şubemizde işadamlarının kendi ofisleri gibi kullanabilecekleri bir odamız mevcut. İşadamlarımız tüm iş görüşmelerini burada yapabilir, hatta isterse duş da alabilir. Bu örneği yurtdışında yaygınlaştıracağız" dedi.
Kriz tatlıya bağlandı
ZİRAAT Bankası’nın açılışına, Gümülcine’nin de içinde bulunduğu Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi Genel Sekreteri Dimitris Stamatis, yarınki açılış töreni için kendisine gönderilen davetiyeyi iade ederek törene katılmayacağını bildirmişti. Stamatis, Ziraat Bankası’na gönderdiği mektupta, davetiyenin sadece Türkçe ve İngilizce olması ve "Gümülcine" denmesine tepki göstermişti. Krizi, önceki gece yeni bir davetiye hazırlanıp, gönderilmesinin ardından tatlıya bağlandı.