Haberler
BBC

TL, dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 16 değer kaybetti! Peki kur neden yükseliyor?

Güncelleme:
Abone Ol

TL'nin dolar karşısında temmuz ayı boyunca devam eden yatay seyri, son haftalarda yerini değer kaybına bıraktı ve dolar/TL yeniden 7 seviyesini aştı. Yılbaşından bu yana TL, dolar karşısında yüzde 16 değer kaybetti. Peki kur neden yükseliyor?

Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD doları karşısında yüzde 16 değer kaybetmiş durumda.

Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor. Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor. Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

SON 10 YILDA MERKEZ BANKASI'NIN POLİTİKA FAİZİ VE ENFLASYONUN SEYRİ

Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor. TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.

Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019'un başından bu yana TL'yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktarıyor. Bu yolla piyasadaki döviz likiditesinin artırılması ve TL'nin desteklenmesi amaçlanıyor.

Yaz sezonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yaşanan düşüş, turizm gelirlerinin geçen yılların oldukça gerisinde kalmasına yol açmış durumda. Son açıklanan Turizm ve Kültür Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 96 düştü.

Koronavirüs, etkisini ihracatta da hissettiriyor. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'da talebin salgınla paralel gerilemesi sonucu Türkiye'nin ihracatında da beklenen seviyeler yakalanamadı ve ihracattan elde edilen döviz geliri de azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Nisan ve Mayıs aylarında ihracat yüzde 40'ın üzerinde düştükten sonra Haziran'da yüzde 15 artmıştı.

TL'DE DEĞER KAYBI NELERE YOL AÇIYOR?

Dış ticaret açığı veren ve enerjide dışa bağımlı olan bir ülke olan Türkiye için TL'nin değer kaybetmesi, ithalat maliyetlerini artırıyor. Özellikle enerji ithalatı maliyetlerinin yükselmesi sonucu doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, genel üretim maliyetlerini artırıyor. Üretim maliyetlerindeki artış işe TL'deki değer kaybının enflasyonu yükseltmesine yol açıyor. 2018 yılında Türk Lirası, ABD doları karşısında hızlı değer kaybı yaşamış ve ardından enflasyon yüzde 20'nin üzerine tırmanmıştı.

TL'deki değer kaybının bir diğer etkisi ise TL geliri olan ancak dövizle borçlanan özel sektörde hissediliyor. Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, hem şirketlerin döviz borçlarını geri ödemesini hem de borçların çevrilmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün 12 ay içerisinde geri ödemesi gereken döviz borcu 162 milyar dolar seviyesinde.

LONDRA SWAP PİYASASINDA TL FAİZLERİ NEDEN YÜKSELDİ, NEDEN DÜŞTÜ?

4 Temmuz Salı günü, Türk Lirası'nın değerini desteklemek adına uluslararası piyasalardaki TL likiditesi kısıldı. Böylece Londra swap piyasasındaki TL faizleri yüzde yüzde 6,8'den yüzde 1050'ye kadar yükseldi. Para piyasası uzmanları, Türkiye'nin swap piyasalarında TL likiditesini kısarak Türk Lirası'na karşı pozisyon almanın maliyetini yükselttiğini ve bu yolla TL'nin desteklendiğini belirtmişti. Bu yolla dolar/TL'nin psikolojik sınır olarak kabul edilen 7 seviyesini aşması salı günü engellenmiş oldu. Ancak swap piyasasında TL bulamayan yatırımcılar bu sefer ellerindeki hisse senedi ve tahvil gibi diğer TL cinsi varlıklarda satışa gitti. Borsa İstanbul 100 endekasi TL swap faizinin yüzde 1050'yi gördüğü günü, yüzde 5'lik kayıpla tamamladı. Bu sabah ise swap piyasasında faizler yeniden normal seviyelere geriledi.

Reuters'a konuşan Aberdeen Standard yatırım bankası analisti Viktor Szabo, swap faizlerideki artış için "Bu sürdürülebilir bir strateji değil. Ya TL'nin değer kaybetmesine izin verecekler ya da olumsuz senaryoda sermaye kontrollerini devreye sokacaklar. Sermaye kontrolleri kanamayı durdurur ancak para piyasalarını da tamamen dondurur" dedi.

TL İÇİN BEKLENTİLER NELER?

Türk Lirası'nın ABD doları karşısında kısa vadede toparlanması beklenmiyor. Rabobank'tan kıdemli stratejist Piotr Matys, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda "Gelecek birkaç ay içerisinde Türkiye ekonomisine dair beklentilerin ciddi biçimde toparlanmaması halinde, Dolar/TL'nin 7'nin üzerinde kalıcı olması olası" diyor.

IMF ise açıkladığı son Dış Sektör Raporu'nda, Türkiye'nin dış şoklara karşı kırılgan olduğunu vurguladı ve Merkez Bankası'na rezervleri yeniden yükseltecek bir stratejiye geçip enflasyonu dizginlemeye yönelik adımlar atma tavsiyesinde bulundu.

BBC

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (18)

Doğruu vatandaş:

emtia olmadığı sürece uzun vadede başarılı değil başarısız olursunuz. Ta başından beri dış sermaye diye parayı faizle, para ile çekmeye çalıştık. Oysa gerçek yatırım, özellikle beyin yatırımı yapmadık. Bilgisayar ve yazılım teknolojileri -ki bunu başka donanımsal teknolojilerle genişletebilirsiniz- dünya yüzeyinde bacasız ve zehirsiz olarak sadece beyne dayalı neredeyse sıfır maliyetli tek gerçek emtiadır. Yıllarca bas bas bağırdık, dernekler kurduk, çalışmalar yaptık ama ne devlet

Yanıtla015
Doğrucu vatandaş:

Böylece hem dışa bağımlılıktan kurtulmuş oluruz. Hem de verilerimizi ve sırlarımızı koruyup kollamış oluruz. Lütfen, artık bunu idrak edin. Beyine ve üretime yatırım yapın. Saygılarımla.

Yanıtla112
Doğrucu vatandaş:

devlet kurumlarından askeriyeye kadar tüm teknolojilerimiz hep yabancı şirketlerin üretip bize okkalı fiyatlara sattıkları ürünlerden oluşmaktadır. O şirketler sadece para kazanmamaktadır. Ayrıca yazılımlar ve hatta donanımlar sayesinde tüm verilerimize, hatta tüm sırlarımıza bu sayede vakıf olmakta, bizi her alanda ve her zaman köşeye sıkıştırmaktadır. İşte tüm bu olguları göz önüne alıp Milli ve Yerli yazılım hamlesi yapılmalı, devletim tüm imkanları bu teknolojilere akıtılmalıdır.

Yanıtla112
DEVLET:

EEE işte öyle ahkam kesmek ile devlet yönetimi olmuyor. Bir papaz yüzünden başımıza ne haller açtı burası çak kapı ülkesimi diyenler. (Bunu söylerken millet senin arkandaydı sen milleti arkadan vurdun. )Ekonomi bu kardeşinizden sorulur şah a kaldıracagım dedin ülkeyi. Halkın hali perişan. Merkez bankasının dolar ve altın rezervi her sene nedense düşüyor. Sanma ki ayosofya yı açtım bu millet bana inanır. yanılıyorusunuz. Çünkü vekilleriniz vekillik yapmıyor. danışmanlarınız danışmanlık yapmıyor.

Yanıtla111
ilahi editör sende soru mu bu:

neden olacak zamanında olmayan parayı harcayıp borç yaparsan başka ne bekliyorsun. devlette halkta ürettiğinden fazla tüketirse ne olacak mal ve hizmet karşılığı olan terazinin diğer kefesi hafifleyecek.

Yanıtla09
Gakko:

Tl darma duman tek dolar degil Euro Altin hepsine karşi bitkin durumda yeterki millet faizli kredi kullanip ev alsin inşaat sektörü canlansin zihniyeti bitirdi ülkeyi

Yanıtla26
TURİZM:

2000 Lİ YILLARDAN SONRA TURİZİM BİR NEVİ DÜMENSİZ GEMİ GİBİ BIRAKILDI. . . ŞİMDİ BİRAZCIK DEĞERİNİ ANLADINIZ O BACASIZ FABRİKANIN . . . 25 YIL ÖNCE TÜRKİYE TURİZM GELİRİNİ ARTIRMAK İÇİN FİNANSLAR AYRILIRDI. . HEPSİ YOK OLDU. . DİĞER BİR SORUN . ÜLKEDE SADECE POPÜLİZM VE TEMBEL HAZIRCI VE KOLAY PARA HAYALİYLE DOLU BİR NESİL YARATILDI. . . HİÇ KİMSE TARIMDA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR. . HİÇ KİMSE HAYVAN YETİŞTİRMEK İSTEMİYOR NEDEN ZOR İŞ. . EEE KİM YAPACAK BUNLARI YAKINDA ET 100TL NEDEN HAYVAN ÜRETEN BİTTİ. . .

Yanıtla07
Erhan:

Ne zaman değer kazandı ki TL

Yanıtla15
onuncu köyden yazıyorum:

dolar neden yükselir bilirmisiniz. üretim yapıp yurt dışına satamaz ve dolar getiremezsen ülke ekonomisine dolar yükselir. ülkede dolar azaldıkça değerli olur. üretip satacaksınki ülkedeki dolar miktarını arttır. eğer dolar artarsa değeri de düşer. ama bunu kim anlasınki!!!

Yanıtla05
Doğrucu vatandaş:

Ülke içinde doları arttırmayacaksın! Aksine üretip sattıkça, beyine ve yeni teknolojilere iç yatırım yaptıkça dünyada TL''yi arttıracaksın, ihtiyaç oluşturacaksın. Ki böylece enflasyonu da ihraç etmiş olacak, refah seviyesini arttırabileceksin. ABD''nin dünyanın en büyük ve en temel ekonomi olmasının, doların tek para birimine dönüşmesinin tek nedeni budur. Bu tekeli kırmanın tek yolu beyin ve teknolojik imalattır.

14
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title