Denizli'de Toplulaştırılan Alanlar Tarıma Açıldı, Üretim Arttı
Denizli'nin Tavas ilçesinde toplulaştırma çalışmalarının ardından sulu tarıma geçilmesi ile sebze üretimi arttı.
MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'nin Tavas ilçesinde toplulaştırma çalışmalarının ardından sulu tarıma geçilmesi ile sebze üretimi arttı. İyi tarım uygulamalarının yapıldığı bölgede üretilen sebzeler, tüketicinin gözdesi oldu.
Kentte 376 bin 738 hektar tarım alanının 79 bin 46 hektarı toplulaştırma çalışmaları ile modern tarıma uygun olarak düzenlendi. Tarım alanlarının verimli bir şekilde kullanımını sağlamak için yapılan tarla içi geliştirme çalışmaları ile araziler suyla buluşturuldu. Arazi sahipleri bakir topraklarda gelir getirici ürünler yetiştirmeye başladı.
Bölgede yetiştirilen sebzelerin Ege ve Akdeniz bölgesinde turistik yerlere kolayca pazarlanmaya başlamasıyla başka kentlerden gelen çiftçiler de Tavas'ta üretim yapmaya başladı.
-Üretici alternatif ürünlere yöneldi
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Pınarlar'da son yıllarda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgenin sulu tarıma açılmasıyla üreticilerin birim alandan daha fazla gelir elde edebileceği alternatif ürünlere yöneldiğini belirtti.
Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) projesi kapsamında mahallelerde görevlendirilen ziraat mühendislerinin gayretleri ve toplulaştırma çalışmalarının sonuçları ile son yıllarda çiftçilerin sebze üretimine ağırlık verdiğini dile getiren Kutlu, "Önümüzdeki dönemde Tavas Pınarlar'daki sebze yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları ve organik tarım sertifikası için çalışmalar yapıyoruz. Tabii bu hem pazarlamada hem tüketicinin güvenliği açısından iyi tarım uygulamaları artık olmazsa olmaz. Bu yönde projelerimiz devam ediyor" diye konuştu
Son dönemde bölgede sebze üretiminin arttığını vurgulayan Kutlu, yetiştirilen ürünlerin sahildeki turistik işletmelere ve marketlere taze taze ulaştırıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Konum olarak sahillere yakın, hem Antalya hem Muğla'ya, İzmir'e. Buradaki araziler de bakir. Buralarda daha önce su yoktu, hep hububat tarımı yapılıyordu. Ondan dolayı bölgede bir hastalık riski yok. Sebzecilik açısından önemli. Tabii bunun başlaması ile birlikte bölgede sebzeciliğe hızla bir dönüş oldu. Karpuz, kavun, biber, marul gibi. Bu git gide artacak. Yapılacak sulama projeleri ile de sulama maliyetleri düştükçe buradaki sebze sahalarının genişlemesini bekliyoruz. Çünkü sebzecilik çiftçimiz açısından birim alandan elde edilebilecek maksimum faydayı sağlıyor. Diğer kuru mahsulle belki de dekardan on yılda alacağı geliri, sebzecilikte bir yılda çok rahat alabilir. Tabii çok çalışarak ve sevilerek yapılacak bir iş. Ondan dolayı biz çiftçilerimize sebzeciliği tavsiye ediyoruz."
Gıda Yasası ile artık gıda güvenliğini tam olarak sağlamaya gayret ettiklerini dile getiren Kutlu, "Bakanlık olarak üretimden tüketime, tarladan sofraya kadar gıdanın bütün zincirlerini kontrol edip tüketiciye sağlıklı ürünü ulaştırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İyi tarım uygulamaları sayesinde sağlıklı sebzeyi çiftçimize ulaştırıyoruz" dedi.
-"Tavas tarımla ön plana çıkacak"
Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol da 530 bin dekar tarım arazisi olan Tavas'ta ön plana çıkarmak istedikleri konulardan birinin tarım olduğunu vurguladı.
Akyol, "Burada yetiştirilen sebze çeşitlerinin Ege ve Akdeniz'in turistik yerlerinde pazarlanması heyecan veriyor" dedi.
Bölgede çiftçilik yapan Yüksel Koyuncu ise Ankara'nın Beypazarı ilçesinden 5 yıl önce Tavas'ın Pınarlar beldesine geldiklerini söyledi.
İyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yaptıklarını anlatan Koyuncu, bu nenenle büyük çaplı marketlerin Tavas'ta üretilen sebzeyi tercih ettiğini kaydetti. - Denizli