Haberler

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi İlhan: Yılbaşı, yılbaşı sonrası korona aşımızın piyasada olma ihtimali yüksek

Güncelleme:
Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, başka ülkelerin geliştirdiği aşılara güvenmediklerini belirterek, yılbaşı ya da yılbaşından sonra Türkiye'nin üzerinde çalıştığı aşının piyasada olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de koronavirüs aşı çalışmalarının ileri aşamalarda olduğunu belirterek, " Yılbaşı, yılbaşı sonrasında aşının piyasada olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

"BANA BİR ŞEY OLMAZ DİYE DÜŞÜNÜLMEMESİ GEREKİYOR"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, antikorların, koronavirüs teşhisinin ardından en az 4 ay koruyuculuk sağladığı yönündeki araştırmayı değerlendirdi. Prof. Dr. İlhan, "Vücutta yeterli seviyede antikor olması, tekrar o hastalığa yakalanmaktan koruyor demek. Bir hastalıktan korunmak için ya aşı yolu ile antikor üretiyoruz ya da o hastalığın geçirilmesi yolu ile antikor üretilmiş oluyor. Eğer yeterli düzeyde antikor yoksa kişiler tekrardan hasta olabilirler. Bazen duyuyorum, görüyorum çok üzülüyorum. Koronavirüs tanısı almış, evde izolasyon koşulu verilmiş ya da yakınlarına karantina koşulu verilmiş, ama vatandaşlar bunu hiç dinlemiyorlar. Dışarıya çıkıyorlar, parka-bahçeye gidiyorlar, 'zaten evdeyim' diye düşünüyorlar. 'Ben koronavirüs geçirdim, iyileştim, dışarıda dolaşabilirim, bana bir şey olmaz' diye düşünmemesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

"BAŞKA ÜLKELERİN AŞISINA GÜVENEMEYİZ"

Dünyada yapılan aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. İlhan, şunları söyledi: "Bir aşının bir ülke tarafından üretilip, kullanıma sokulması bizim de kullanıma sokacağımız anlamına gelmiyor. Yurt dışında üretilen tüm aşılar için bizim kendi ülkemizde de onay alınması gerekiyor. Biz başka ülkelerin aşısına güvenemeyiz. Bu aşıların 'faz çalışmaları' diye ifade ediyoruz ya bu çalışmaların çok hızlı geçerek piyasaya sürülmüş aşılar olabileceği konusunda endişeler var. Bu süreçler öyle kolay bitecek süreçler değil. Bu süreçlerde bakılan koşullardan biri de yan etkiler. Yan etkiler 1 ayda da çıkabilir, 2 ayda da, 3 ayda da çıkabilir. Bu süreçleri tamamlamadıkları için tüm aşılara dikkatli bakmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği aşılar olduktan sonra sorun olmayacaktır" dedi.

"TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI İLERİ AŞAMADA"

Prof Dr. İlhan, Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı onaylı aşı çalışması yapan gruplar olduğuna işaret ederek, "Oldukça ileri aşamada olduklarını söyleyebiliriz. Yine yılbaşı, yılbaşı sonrasında aşının piyasada olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 'Aşı piyasaya çıkacak, yüzde yüz koruyacak' diye bir şey söz konusu değil. Aşı yeterli dozda antikor oluşturmazsa bu defa kişiler aşıya bağlı yeterli korumaya da sahip olamayabilir. Her aşı bağışık hale getirmeyebilir kişiyi. Aşı olsa bile vatandaşlarımız süreç iyice azalana kadar koruma önlemlerine dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYLI OLMASI"

Prof. Dr. İlhan, dezenfektan satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere de değinerek, dezenfektan kullanımının el yıkamanın yerini tutmadığını söyledi. İlhan, "Vatandaşların hatta dezenfektanları satın alan ticari işletmelerin, kamu kuruluşlarının en önemli dikkat etmesi gereken konu dezenfektanların Sağlık Bakanlığı onaylı olması. Pek çok korsan dezenfektan da ortaya çıktı. İçlerinde bırakın dezenfektanı, normal sudan çok da farklı bir şey olmadığı ortaya çıkmıştı. İçindeki maddeye vatandaşlar çok takılmasınlar. Önemli olan Sağlık Bakanlığı'nın bu maddeyi dezenfektan olarak onaylamasıdır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Toplum Bilimleri Kurulu Sağlık Bakanlığı Türkiye Yılbaşı Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (22)

ÇUKUROVALI:

Vallahi yeterince et alacak param yok ama böyle haberler sayesinde pirzola yemiş kadar oluyorum (!) Sağolsunlar , bu vesileyle protein ihtiyacımızı da hallettik .

Yanıtla221
Şovalye:

:)

26
Yav he hehe yedik:

Net var:) Telefon var:)) bende araba alıcam 200 bin tl yok piyasa da araba.

01
Necdet:

Mehmet Ceyhan hoca, biz daha yeni bakteri aşısı yapamadık, virüs aşısı daha zor demişti. Ben ona inanırım. Gelsin ithali yaptırırım. Zaten yerli çıkana kadar tüm devlet büyükleri ithal yaptırır, yerli aşı garibana kalır.

Yanıtla1011
Adil:

Nasıl bir koplekstesiniz.

12
BOSVERIN............:

BIR KAC AY SONRA BU HABERDE UNUTULMUS OLUR. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Yanıtla114
Yeter artık:

Bi bilim kurulu üyesi seneye diyo biri Kasım diyo biri ocak diyo biri Mart diyo siz toplantılarda ekonomimi konuşuyorsunuz yoksa aşı ve tedbirimi

Yanıtla113
yeter artık:

konu o değil ki konu bunların birbirinden haberi olmaması bilim insanı dedik adamların içinden şovmenve ekonomist çıktı yahu gidin bi aşı ilaç çalışmasına katılın

04
Misafir:

Hangisi tutturursa ben demiştim diycek

03
AlpTuna:

Güvenemeyeceksen yapacaksın o zaman. Burnundan kıl aldırmayan tabip bilimadamlarımız hadi bulun aşıyı da geçilmeyen havanızı haketiğinizi anlayalım. Aşıyı bulsa bulsa sağlık sınıfından doktorlarca sayılmayan veteriner hekimler bulacak malı da doktorlar cukkalayacak. Yine veteriner hekimler kıymetsiz kalacak tüm alkış ve onure etmeler sevgili doktorlara kalacak...

Yanıtla68
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title