Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda - Bakan Ağbal (5)
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün üretiminde açık artırma usulünü kaldırmaktan vazgeçtiklerini belirterek, "Üreticimiz isterse açık artırma usulüyle üretmeye devam edecek.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün üretiminde açık artırma usulünü kaldırmaktan vazgeçtiklerini belirterek, "Üreticimiz isterse açık artırma usulüyle üretmeye devam edecek.Tasarıda bu maddede bir değişikliğimiz olacak." dedi.
Ağbal,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin sunum yaptı.
FATİH Projesi kapsamında hizmet sunumu özelinde sunulabilecek bütün vergisel maliyetleri kaldırmak amacıyla bir düzenlemeye gittiklerini ifade eden Ağbal, böylelikle Milli Eğitim Bakanlığının bu vergilerden ari oluşan maliyet üzerinden bir fiyatlama yapmış olacağını bildirdi.
Ağbal, tasarıda mükelleflere kolaylıklar getiren vergi düzenlemeleri ile kayıtlı ekonomiye geçişe ilişkin yapısal düzenlemeler bulunduğunu dile getirerek, vatandaşın vergi dairesine hiç gelmeden buralarda fiziken yapabileceği her türlü iş ve işlemi elektronik ortamda gerçekleştirebilmesini amaçladıklarını söyledi.
Bunun için gerekli yazılım ve donanım çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Ağbal, vergi dairelerinin ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) bütün bildirimleri, dilekçeleri ve işlemleri elektronik ortamda yapılabilmesinin önünü açan yetki alınmasını içeren bir maddenin bulunduğuna dikkati çekti.
Bakan Ağbal, tasarıda yer alan bir maddede Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) adresinin tebligat adresi olarak düzenlendiğini ifade ederek, ödeme veya mal bildiriminde bulunma, ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk ile teminatlı alacakların paraya çevrilmesinden önce borçluya yapılan tebliği için öngörülen 7 günlük sürelerin 15 güne çıkarıldığını belirtti.
Kayıtlı ekonomiye geçişle ilgili "Vergi kanunla konulur, idare ile alınır" sözlerini hatırlatan Ağbal, GİB'in vergi toplama kabiliyetlerinin artırılması, kayıtlı ekonomiye geçişten daha etkin çalışması için bir takım düzenlemelere gittiklerini, örneğin risk analizi yapabilmesine imkan sağlayacaklarını aktardı.
Bu fonksiyonun Vergi Denetim Kurulu'nda (VDK) olduğuna dikkati çeken Ağbal, teknolojinin sunduğu imkanlar, VDK'nın daha fazla denetime odaklanması gerektiğini, onun için VDK'nın risk analizi fonsiyonunu kaldırmadan GİB'in de bunu yapmasına imkan sağladıklarını söyledi.
Elektronik ticaretin vergilendirilmesi
Naci Ağbal, elektronik ticaretin vergilendirilmesine ilişkin düzenlemeleri de anlatarak, şu anda yurtdışındaki bir firma internet ortamında nihai tükekiciye bir hizmet sunarsa kendisine hizmet sunulan vatandaşın KDV'yi kaynağında keserek vergi dairesine yatırmak durumunda olduğunu hatırlattı.
Teknolojinin gelişen şeklini dikkate alarak, elektronik ticaret yoluyla ülkemizden kazanç elde eden global şirketler başta olmak üzere internet şirketlerinin Türkiye'de KDV açısından vergi ödemelerini sağlamak amacıyla sorumluluk esasına dayalı bu sistemi değiştireceklerini belirten Ağbal, burada herhangi bir şekilde Türkiye'deki nihai tüketiciye hizmet sunan yurt dışındaki firmaların Türkiye'de KDV mükellefi olmak durumunda kalacaklarını bildirdi.
İletişimde ÖİV'ye yüzde 7,5'lik tek oran geliyor
Ağbal, iletişimin vergilendirilmesi ve telekom sektörünün kamuya olan yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelere gittiklerinin altını çizerek, yaklaşık 1 yıldır sektörle teknik düzeyde çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.
Geleceğe dönük daha öngörülebiir, daha basit, daha yalın bir sistemin sağlanması için önemli düzenlemeleri bu tasarıda getirdiklerini belirterek, burada en önemli konunun Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) tek oranda belirlenmesi olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Ağbal, "Bundan sonra ister cep telefonu ister sabit telefon görüşmesi, ister data ve internet hizmeti alın tek bir oran yüzde 7,5 Özel İletişim Vergisi'ne tabi tutulacak. Böylelikle cep telefonunda sadece konuşma yapan ve sabit telefon kullanıcılarına önemli bir vergi indirimi getirmiş oluyoruz." dedi.
Ağbal, tasarıda yurt dışındaki operatörlere ödenen hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan KDV ve ÖİV vergisini de kaldırdıklarını ifade ederek, sadece makinalar arası iletişim sağlanması amacıyla cihaza takılan kartlardan başlangıçta alınması gereken 19,68 liralık başlangıç ücretine muafiyet getirdiklerini dile getirdi.
Telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığından alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) verildiğini vurgulayan Ağbal, Hazine payı denetim yetkisinin de Maliye Bakanlığı'na verildiğini söyledi.
Eski lojmanlar satılacak
Naci Ağbal, kamu taşınmazlarında eskimiş şehir içinde kalan lojmanların ekonomiye kazandırılacağını ve buradan elde edilecek kaynağın öncelikle yeniden lojman yapımında kullanılacağını dile getirerek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının 10 yıldan az yaşı olan lojmanlar ile savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılan lojmanların bu kapsama girmeyeceğine dikkati çekti.
Kat mülkiyeti tapusu bulunan depreme dayanıklı olan binalarda ihaleye çıkıldığında bu lojmanın içinde oturan kamu görevlisi varsa, ihaleye çıkılan bedelden kendisinin öncelikle bu evi alma imkanı olacağının altını çizen Ağbal, buradan elde edilen bütün gelirlerin ilgili kamu kurumlarının geliri olarak kendilerine verileceğini ifade etti.
Ağbal, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve tarımsal amaçla kullanılan Hazineye ait taşınmazların kullanıcılarına doğrudan satışına imkan getirilmesi için de düzenlemeye gittiklerini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:
"2011'de 2B kanununu çıkarttığımızda belediye mücavir alan sınırları dışında kalan tarım arazilerinin kullanıcılarına indirimli fiyattan doğrudan satılmasının önünü açmıştık. Bu uygulama da yürüyor. Şu anda yapmış olduğumuz düzenlemede ise belediye mücavir alan sınırları içinde tarımsal amaçlı kullanılan, imar planında tarımsal amaca ayrılmış veya herhangi bir şekilde imar uygulaması üzerinden geçmemiş yerlerde bir indirimli fiyat uygulaması olmayacak, Maliye Bakanlığı tarafından kullanıcısının talep etmesi halinde belirlenecek rayiç bedelden doğrudan kendine satılması mümkün olacak. Burada hak sahibi olabilmek için bu durumda olan bir taşınmazı 2011 yılından önce en az 3 yıl süre ile kullanılmış olması gerekiyor. Herhangi bir şekilde bu arazinin 20 yıl boyunca tarımsal amaç dışında kullanılmaması şartını getiriyoruz."
Turizm sektörüne yönelik kapsamlı bir kolaylık sunduklarını belirten Ağbal, 1 yıl içerisinde müracaat etmeleri halinde mevcut sözleşmelerini daha da iyileştirmek suretiyle sürelerini 49 yıllığına uzatma imkanı getirdiklerini bildirdi.
Ağbal, kamu harcamalarının yönetiminde etkinliğin sağlanmasına yönelik Bütünleşik Kamu Maliye Yönetim Sistemi ile kurumların tek bir platform üzerinde bütün işlemlerini yapacağı bir sistem kurma çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
Taşeron çalışmada ücret ile ilgili bir düzenlemeye ilişkin de Ağbal, Maliye Bakanlığı'nın kurumların sözleşmelerini yenilemesi yeni ihaleye çıkması halinde sözleşme içerisinde yer alacak ücret tavanlarına ilişkin olarak bir vize işlemi yapabileceğini söyledi.
-"Üreticimiz açık artırma usulüne devam edecek"
Ağbal, gerek yurt dışından kaçak sigara getirildiğini, gerekse de yurtiçinde bandrole tabi bu ürünün kaçak ticaretinin yapıldığını gördüklerini anlatarak, PKK dahil olmak üzere bazı terör örgütlerinin ve suç örgütlerinin böyle faaliyetler yürüttüklerine işaret etti. Bakan Ağbal, şöyle konuştu:
"Tütün üretiminde açık artırma usulünü kaldırmaktan vazgeçtik. Üreticimiz isterse açık artırma usulüyle üretmeye devam edecek. Tasarıda bu maddede bir değişikliğimiz olacak. Belirlenmiş yöntemler dışında üretim halinde bir kısım idari para cezaları vardı. Bunları da önergelerle kaldıracağız. Bugün için belirli bölgelerde üretilen sarmalık tütün için üretici bakımından aynen devam edecek. Üretici bakımından herhangi bir değişiklik olmayacak. Buradaki mücadelemiz kaçak tütün ticareti ile olacak. Bu tütün ürünü bandrole düzenlemelere tabi bir ürün. Bu ürünü herhangi bir şekilde yasa dışı olarak temin edip ticaretini yapanlara dönük bu kanun tasarısında 3-6 yıl hapis cezası öngörülüyor. Burada da yapacağımız bir revizeyle bunun üst sınırını 5 yıla indireceğiz. Nakledenler bakımından getirdiğimiz düzenlemeyi de değiştireceğiz, idari para cezası sistemine geri dönmüş olacağız."
Ağbal, tasarıda makaron ürününe ilişkin ÖTV getirdiklerine dikkati çekerek, sarmalık tütün üzerinde de hali hazırda ÖTV 'nin bulunduğunu hatırlattı.
"2018 yılında ödenecek MTV'yi artırıyoruz"
Borçlanma yetki·si·ni·n artırılması geli·r geti·ri·ci· düzenlemeler i·le savunma sanayi· fonuna daha fazla kaynak aktarılmasına i·li·şki·n düzenlemelerin de önemli olduğunu kaydeden Ağbal, "2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Hazine Müsteşarlığına verilen borçlanma yetkisi yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile revize edilen bütçe hazine nakit dengesi hedefleri çerçevesinde 37 milyar lira yukarıya çekiliyor." ifadesini kullandı.
Ağbal, kira geliri elde edenlerin kazancı hesaplarken uygulanan götürü gider oranının yüzde 25 olduğunu, bunu yüzde 15'e düşürdüklerini belirterek, "2018'de ödenecek motorlu taşıtlar vergisi tutarını artırıyoruz. 2018 yılından sonra trafiğe çıkacak binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinin hesabında, yeni bir vergileme ölçütü getiriyoruz. Kolalı gazozlarda olduğu gibi, meyveli gazozlar ve enerji içeceklerine de ÖTV getiriyoruz." açıklamasını yaptı.
Tasarı ile kefalet sandığının 480 milyon lira, Türk Patent ve Marka Kurumunun 150 milyon lira ihtiyaç fazlası nakit varlığının 2018 yılında Merkezi Yönetim Bütçesine aktarıldığını dile getiren Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde işletilen özel hesabın da kapatılarak bütün gelirlerinin bütçeye kaydedildiğini bildirdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Savunma Sanayii Fonuna kaynak aktarılmasını öngören düzenlemedeki oranları da söz konusu tasarıdaki düzenlemelere paralel olarak yükselttiklerini söyleyerek, tasarıda yer alan diğer konular hakkkında da bilgi verdi.
(Bitti)