Haberler

Trabzon'dan İngiltere'ye 'Akıllı Şehir Sistemi' Gönderilecek

Güncelleme:
Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Görmüş ve ekibi, İngiltere'nin Bristol şehri için "akıllı şehir sistemi" hazırladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Görmüş ve ekibi, İngiltere'nin Bristol şehri için "akıllı şehir sistemi" hazırladı. Görmüş ve ekibi, İngiltere'den aldıkları sipariş üzerine Trabzon Teknokent'te akıllı şehir kutusu üretmeye başladı. İlk aşamada 30 akıllı şehir kutusu üreten ekip, ikinci aşamada ise 500 kutu üretecek.

KABLOSUZ HABERLEŞME İMKANI SAĞLIYOR

Yrd. Doç. Dr. Görmüş, İngiltere'nin Bristol şehrine yerleştirilecek olan kutuların birbirleriyle kablosuz olarak haberleşme imkanı sağlayacağını, bu uygulamanın sistemin temelini oluşturacağını söyledi.

ÇEVRESEL FAKTÖRLERİ ÖLÇECEK

Üretilen donanımın, şehrin belli noktalarına yerleştirilerek çevresel gürültüyü, çevredeki titreşimi, havadaki nemi, sıcaklığı, partikülleri, çeşitli gaz ve tozları ölçeceğini belirten Sedat Görmüş, sistemin kendilerinin ürettiği yazılımla çalışacağını ve farklı uygulamaların da sistemin platformuna eklenebileceğini anlattı.

Akıllı şehir sisteminin temel amacının, şehrin yaşanabilirliğini gözlemlemek olduğunu ifade eden Görmüş, "Ürettiğimiz akıllı kutuları şehir merkezine yerleştirip, şehir merkezindeki yaşam kalitesini ölçmeyi hedefliyoruz." dedi.

İNTERNET ERİŞİMİ OLACAK

Akıllı şehir kutularına internet ile erişim olacağını, kutuların elde ettiği verileri insanların görebileceğini, böylelikle mobil uygulama üreten ve geliştirenlerin akıllı şehir uygulaması için yazılım üretebileceklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Görmüş, "Böylece yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasına bu açık platform ön ayak olmuş olacak. Bu tür uygulamalar hem toplumun çevre bilincini geliştirecek hem de daha verimli şehircilik yaklaşımlarının geliştirilmesinin önünü açabilecek." ifadelerini kullandı.

MALİYETİ 200 DOLAR

Akıllı şehir kutularının test aşamasının bitmek üzere olduğunu vurgulayan Görmüş, şöyle devam etti:

"Şu an yazılımlarını hazırlıyoruz. Çünkü her sensör farklı şekilde okunmak zorundadır. Kükürtdioksit için farklı bir yazılım gerekiyor veya havadaki toz miktarı için, partikül miktarını ölçmek için farklı farklı yazılımlar gerekiyor. Bunları yaptıktan sonra haziran gibi İngiltere'ye kutuları teslim etmeye başlayacağız."

Üretilen akıllı şehir sistemlerinin birim maliyetinin 200 dolar olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Sedat Görmüş, sistemi yazılımıyla beraber İngiltere'deki belediyeye teslim edeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Bristol Trabzon Teknoloji Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title