Haberler

Tse, Ortadoğu'nun Beyaz Hackerlarını Eğitmeyi Hedefliyor"

Abone Ol

TSE Başkanı Şentürk: "Hedeflerimiz arasında bu anlamda (beyaz hacker eğitimi) özellikle Ortadoğu'yla geniş bir işbirliği çalışması yapmak var" "Bilişim teknolojileri konusundaki her türlü eğitim ve sertifikasyon hizmetlerini yurt dışına da açacağız ama bu 2014 değil, 2015 için öngörebildiğimiz bir.

ŞAHİN OKTAY - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, beyaz şapkalı hacker eğitimi konusunda özellikle Ortadoğu'yla geniş bir işbirliği çalışması yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle beraber bilişim tabanına oturan tüm verileri her türlü saldırıdan korumanın büyük önem arz ettiğini söyledi.

İnsanların buna sadece ülke güvenliği açısından baktığını ama bunun şirket güvenliği boyutunun da olduğunu dile getiren Şentürk, dolayısıyla şirketlerin de her türlü saldırıya karşı kendi bilişim altyapısını koruyabilecek ve bu saldırılara cevap verebilecek tecrübeli elemanlara ihtiyacı duyduğunu kaydetti.

Şentürk, daha önce bu noktada istihdam edilecek kişilerin bu işi yapabilecekleri konusunda kendilerini ispatlayabilecekleri bir alanın olmadığına dikkati çekerek,  "Sızma Testi Uzmanlığı Belgelendirmesi ile biz bununla ilgili her türlü standardı hazırladık, yapılandırmayı kurduk. Hacker olduğunu iddia eden insanlar bize başvuruyor. Belli bir eğitim aldıktan sonra sınava giriyor. Bu sınavda başarılı olursa 'Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı' sertifikası alıyor. Bu durumda şirketlerimiz bu kişinin hacker olduğunu bilerek onu istihdam edebiliyor" diye konuştu.

"Dünyadaki trendi yakaladık"

Başlattıkları bu uygulamayla Türkiye'nin bilişim güvenliği konusunda dünyadaki trendi yakaladığını vurgulayan Şentürk, sertifikalı hackerlar noktasında dünyadaki gelişmiş ülkelerle şuan aynı seviyede olduklarını ifade etti.

Şentürk, TSE olarak bu konudaki uluslararası belgelendirmenin üyesi olduklarını dile getirerek, "Burada kendi belge verebilen ve belgesi tüm dünyada tanınan ender kuruluşlardan biriyiz. Yani biz bilişimde birilerinin sandığı gibi çok geride değiliz. Özellikle bunun sertifikasyon ayağında ise tamamen gelişmiş dünyayla aynı gidiyoruz. Biz bu hizmeti öncelikle şirketler için veriyoruz. TSE, bu eğitimleri sürekli verecek" dedi.

Bu anlamda, özellikle Ortadoğu'yla geniş bir işbirliği çalışması yapmayı hedeflediklerini anlatan Şentürk, "Ancak öncelikle kedi ülkemizde ve kendi kurumlarımızda oturup bunu modelleştirmemiz gerekiyor. Bilişim teknolojileri konusundaki her türlü eğitim ve sertifikasyon hizmetlerini yurt dışına da açacağız ama bu 2014 değil, 2015 için öngörebildiğimiz bir hedef" ifadesini kullandı.

"Sınavları geçme oranı yüzde 3'lerde"

Sızma Testi Uzmanlığı eğitimleri kapsamında ilk sınavların yapıldığını ve belgelerin verilmeye başlandığına işaret eden Şentürk, sınavları geçme oranının yüzde 3'lerde olduğunu söyledi.

Şentürk, TSE'den Beyaz Şapkalı Hacker sertifikası alanların istihdam olanaklarının artacağını belirterek, bu kişilerin iş başvurusu yaptıkları firmalara bu belgeyi göstererek hacker olduklarını ispatlayabileceklerini vurguladı.

Bunun yanında, ilerde bu işi yapabilmek için belgeli olma zorunluluğunun geleceğini dile getiren Şentürk, "Özellikle de kamuda. Sadece hacker anlamında değil, 'ben bilgisayarı iyi biliyorum ve bu konuda iddialıyım' diyen herkesi TSE'nin beyaz hacker eğitim ve sınavlarına davet ediyoruz" diye konuştu.

Kamuoyunda "Beyaz hacker eğitimine katılanlar TSE'de işe giriyor" gibi yanlış bir algı olduğuna dikkati çeken Şentürk, TSE'nin sadece sınav yapıp, sertifika verdiğini, bu kişileri özel sektör ve kamu kuruluşlarının işe alacağına vurgu yaptı. - Kocaeli

Kaynak: AA / Ekonomi

Hulusi Şentürk Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title