Haberler

Tspakb Başkanı Attila Köksal Açıklaması

Abone Ol

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, Borsa İstanbul'un dünya borsaları ile rekabete hazırlandığını ve ileride farklı işlem platformlarının kurulmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, Borsa İstanbul'un dünya borsaları ile rekabete hazırlandığını ve ileride farklı işlem platformlarının kurulmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Köksal, "Sermaye Piyasasında Gündem" dergisinin Ocak sayısındaki yazısında, bu yıl yeni Sermaye Piyasası Kanununun yürürlüğe girmesi ile yeni bir Borsa ve yeni bir Birlik yapısının oluşacağını, ayrıca pek çok çalışmanın da ilk adımlarının atılacağını kaydetti.

Geçtiğimiz ay içinde ABD'li Intercontinental Exchange'in dünyanın en büyük borsası olan NYSE Euronext'i 8,2 milyar dolar bedelle satın aldığını hatırlatan Köksal, İMKB'nin şirketleşmesinin 2013'te tamamlanmasını beklediğini dile getirdi.

Köksal, yeni yapıda ülkedeki tüm borsaların birleşeceğini ve ortak altyapı ve iletişim kanalları ile daha verimli bir kaynak kullanımı sağlanacağını vurguladı.

Borsa İstanbul'un dünya borsaları ile rekabete hazırlandığına dikkati çeken Köksal, küresel ölçekte büyük oyuncuların yer aldığı bu sektörde İstanbul'un bu rekabete ayak uydurabilmesi için doğru bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

Köksal, "Borsanın önümüzdeki dönemde küresel ve bölgesel işbirliklerine ne şekilde devam edeceği, olası stratejik ortaklıkların ve benzeri konuların etraflıca değerlendirilmesi, ilgili paydaşların görüşü de alınarak karar verilmesi yararlı olacak" görüşünü dile getirdi.

-"İleride farklı işlem platformlarının kurulması mümkün olabilecek"

Borsanın şirketleşmesi ile giderlerin de artacağını vurgulayan Köksal, bu durumun gelirleri artırma arayışını da beraberinde getireceğini savundu. Bu kapsamda, işlem maliyetlerinin artabileceğini öngören Köksal, ileride farklı işlem platformlarının kurulmasının mümkün olabileceğini belirtti. Köksal, yeni Sermaye Piyasası Kanununun alternatif işlem platformları kurulmasına imkan tanıdığını anımsatarak, böyle bir rekabetin orta vadede piyasanın daha sağlıklı ve etkin bir şekilde işlemesine katkı sağlayacağını inandığını vurguladı.

-"Tezgahüstü opsiyon sözleşmelerinin tutarı 66 trilyon dolar"-

Bu arada, Sermaye Piyasasında Gündem'in bu ayki ilk makalesinde, dünyadaki tezgahüstü opsiyon piyasalarına ilişkin büyüklüklere de yer verildi.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın derlediği bilgilere göre, 13 ülkedeki (G10 ülkeleri, İsviçre, Avustralya ve İspanya) tezgahüstü opsiyon işlemlerinin temsili

(nosyonel) açık pozisyon tutarı 2011'de 66 trilyon dolara ulaştı. Tezgahüstü piyasadaki işlemlerin neredeyse tamamını oluşturan faiz (51 trilyon dolar) ve döviz (10 trilyon dolar) opsiyonlarının organize piyasalardaki payı nispeten düşük. Ayrıca, karmaşık yapıları sebebiyle daha çok tezgahüstü piyasalarda işlem gören egzotik opsiyonların, organize piyasalardaki işlem adedi de son birkaç yılda hayli hızlı gelişme gösteriyor.

-Tezgahüstünde karşı taraf riskine karşı global düzenlemeler-

Küresel finansal krizin ardından, tezgahüstü türev ürünlerdeki karşı taraf riski nedeniyle global düzenleyiciler bu ürünlerin merkezi takas sistemleri içine alınması yönünde değişiklikler yaptı. Pek çok ülke bu konudaki yasal ve teknik altyapı çalışmalarını sürdürüyor.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title