Haberler

Ttk'daki Değişikliğe Tepki

Abone Ol

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (Meslekte Birlik) Başkanı Mustafa Çaya, Meclis'e sunulan Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) tasarısı ile ilgili yapılacak 43 maddelik değişikliğe dikkat çekti.

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (Meslekte Birlik) Başkanı Mustafa Çaya, Meclis'e sunulan Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) tasarısı ile ilgili yapılacak 43 maddelik değişikliğe dikkat çekti. Çaya, 6102 sayılı kanunun 'Denetçi Olabilecekler' başlıklı 400. Maddesinin değiştirilmesine, neden ihtiyaç duyulduğuna bir anlam veremediğini söyledi.

400. Maddenin 1. fıkrasında "Denetçi, ancak ortakları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir sıfatını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabilir. Küçük anonim şirketler, en az iki yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci mali müşaviri denetçi seçebilirler" şeklinde bir düzenleme ile denetçi olabilecekler için 3568 sayılı kanuna göre yetki almış olmanın temel kıstas sayıldığını ifade eden Mustafa Çaya, meslek mensupları arasında özel bir ayırım yapılmaması ve sadece meslek mensuplarının denetçi olabilmesinin camiada memnuniyetle karşılandığını aktardı.

"HERKES DENETÇİ OLARAK MESLEĞE GİREBİLİR"

Buna rağmen değiştirilen yasa tasarısındaki bir açığa dikkatleri çeken Çaya, tasarının 19. maddesinde yapılan düzenlemede "Denetçi, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca, bağımsız denetim yapmak üzere yetkilendirilen bağımsız denetçi veya ortakları bağımsız denetçi olan sermaye şirketleri olabilir" şeklinde yeni bir yaklaşım sergilendiğine vurgu yaptı.

Çaya şöyle konuştu:

"Tasarı ile getirilen düzenlemede Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavir unvanları çıkarılmış, kimlerin denetçi olabileceği yetkisi sadece Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna bırakılmış, dolayısıyla bu unvanları haiz olmayanların da denetim mesleğine girmelerinin kapısı aralanmıştır. SPK uygulamasında da bağımsız denetçi olabilmek için, 3568 sayılı kanuna göre yetki almış olma şartı aranmaktadır. Yeni TTK ile ilgili olarak birçok konuda tartışma olmasına rağmen, denetçi olabileceklerle ilgili hiçbir tartışma kamuoyuna yansımamıştır. Genel kabule göre denetçi ancak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler arasından seçilmelidir. İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak, TTK'nın 400. Maddesindeki Yeminli Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir zorunluluğunun korunması gerektiğini düşünüyoruz. 75 bini aşkın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavir unvanına haiz meslek mensubu varken kimler denetçi yapılmaya çalışılmaktadır? "

(MV) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Çaya İstanbul Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title