Ttso Başkanı Hacısalihoğlu "Devlet Firmalara Her Şeyi Sunuyor Ama Bizler Bunu Almaktan İmtina...
İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) Tematik Eğitim Programı’nın açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Devlet firmalara her şeyi sunuyor.
İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) Tematik Eğitim Programı'nın açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Devlet firmalara her şeyi sunuyor. Ama bizler bunu almaktan imtina ediyoruz. Bu noktada desteklerin daha iyi anlatılması için herkes üzerine düşeni yapacaktır" dedi.
COSME Programı'na Katılımı ve Programdan Elde Edilen Kazanımları En Üst Seviyeye Çıkarabilmek için Koordinasyon Kapasitesinin Artırılması Projesi kapsamında bir otelde düzenlenen tematik eğitim programının açılışına KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, devletin firmalara her şeyi sunduğunu da belirterek "Ama bizler bunu almaktan imtina ediyoruz. Burada bir sorun varsa bunu bilerek üzerine gitmek gerekiyor. Arkadaşlarımız üyelerimizi birebir geziyor ve programdan yararlanmaları konusunda bilgi veriyor. Umut ediyoruz ki yeni dönemde üyelerimiz bu imkanlardan daha fazla yararlanırlar. Ülkenin buna ihtiyacı var. Özellikle son dönemde dışa açılma, ihracatın artırılması konusunda her türlü imkana sahip olan KOBİ'lerimizin bunları kullanması çok önemli. Bir tarafta her şeyin önü açılmış bir tarafta da tutukluk var. Bu tutukluğu ortadan kaldırmak görevi bizlere düşüyor. Tanıtım toplantılarını devamlı hale getirmeli, hatta kapı kapı çalarak insanlara imkanlar anlatılmalı. Belki istihdam seferberliğinde başlattığımız gibi burada da bir seferberlik başlatarak konunun üzerine gitmemiz gerekiyor. İşletmelerimizin halini hepimiz biliyoruz. Yenilenmesi gerekiyor. Bu bakımdan bu programlardan yararlanmak özellikle KOBİ'ler açısından önemli. Konuya sadece işbirliği ve pazarlara erişim olarak bakmamak gerekiyor. Dışarıdaki teknolojinin alınması konusunda da önemli bir proje olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, KOSGEB ve TTSO'nun yeni programlar düzenleyerek KOBİ'leri özellikle elektronik çağa yönlendirme konusunda çalışması gerektiğinin de altını çizerek, "KOBİ'lerin alışılmışın biraz dışına çıkması gerekiyor. Girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Yönlendirmelerimizin bu doğrultuda olması lazım. Yurtdışına açılımın belki de ön şartımız olması gerekiyor. Ülkenin gelişmesi konusunda ihracat önemli. İhracatımız gelmiş bir noktada takılmış. Bu takılmanın nedeni aslında teknoloji. Bunu aşmamız gerekiyor. Aşarsak hedeflerimize ulaşmamamız için hiçbir nedenimiz yok. En büyük zenginliğimiz girişimciliğimizdir. Girişimcilerimizin gerçekten yönlendirildikleri ve yeni teknolojiler onlara doğru olarak iletildiği takdirde yapamayacakları iş yoktur. Bu bakımdan geleceğe dönük bir taraftan KOSGEB, bir taraftan oda olarak biz ve kalkınma ajanslarımıza görev düşüyor. Hep birlikte sahada çalışmak suretiyle KOBİ'lerimizin bu projelerden daha fazla yararlanmasını sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, COSME Programı'nın AB komisyonu tarafından 2014-2020 yılları için uygulamaya alınan, 2,3 milyar euroluk bütçesiyle Avrupa Birliği'nin en büyük çerçeve programlarından birisi olduğunu vurguladı. Akdağ, KOSGEB'in COSME Programı için ulusal koordinatör kuruluş olarak görevlendirildiğini sözlerine ekledi. - TRABZON