Haberler

Tügiad Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Işık Tuttu

Abone Ol

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), "Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişim’’ konulu panel düzenledi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), "Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişim" konulu panel düzenledi. Panele alanında yetkin isimler katıldı.

TÜGİAD tarafından İstanbul Intercontinental Otel'de düzenlenen "Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişimi" konulu panel,

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı ve TÜGİAD Yönetim Kurulu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı panelde söz alan konuşmacılar, büyüyen firmalara alternatif finansman araçları ve yöntemleri önerdiler.

Panelin açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, son zamanlarda yaptıkları araştırmalara atıfta bulunarak, "Gördük ki firmaların en önemli sorunu kaliteli finansman ve nitelikli işgücüne erişim. O zaman biz de buna dönük çalışmalar yapalım istedik" dedi.

Çuhacı, sözlerine şöyle devam etti:

"TÜGİAD sürekli sorunları listeleyen, şikayetçi üsluba sahip bir STK değil. Biz sorun varsa onu saptadığımız gibi aynı zamanda çözüm önerilerimizi de sıralıyoruz. Türkiye ekonomisi için KOBİ'ler ve girişimciler çok önemli. Ekonomiyi bir orman olarak düşünürsek, KOBİ'ler genç fidanlar, girişimciler ise henüz yeşermeye başlayan tohumlar. Gelecekte gür ve güçlü bir ormanımız olsun istiyorsak bu fidanları ve tohumları iyi sulamamız lazım. Büyük ağaçların kökleri o kadar geniş bir alana yayılıyor ve o kadar derine iniyor ki onlar su bulmakta sorun yaşamıyorlar. Biz burada her biri konusunun en iyisi olan isimlerle işte bu önemli soruna çözüm arayacağız."

DİNÇ: "ŞİRKETLER ORTAKLIKLAR YOLUYLA FİNANSMAN YARATABİLİR"

Borsa İstanbul Başkanı Tuncay Dinç, özellikle İran'ın Türk iş adamları açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, Borsa İstanbul olarak oluşturacakları fonlarla İran ile ticaretin gelişmesini destekleyeceklerini söyledi. Gelişen şirketler için borsanın çok önemli bir alternatif olduğunu belirten Dinç, küçük firmaları özel sektör tahvillerine yönlendirdiklerini ve halka arz tarafına iyi yönetilerek gelmelerini istediklerini söyledi. KOBİ'lerin kaynak yaratabilmeleri için şeffaflık, güçlü finansal yapı ve kendi kurumsal süreçlerini geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Dinç, borca dayalı büyüme modelinin sınıra dayandığını anlattı. Dinç, KOBİ'lerin ortaklıklar ve halka arz/özel pazar yoluyla kendilerini finanse etmelerini desteklediklerini söyledi.

ÖZİNCE: "KOBİ'LER KENDİ SERMAYE PİYASALARINI YARATMALIDIR"

İş Bankası'nın 30 girişimcinin sermaye taahhüdüyle kurulmasından örnek veren İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, KOBİ'lerin bankalar yoluyla finansmanında sınıra gelindiğini belirtti. Ortalama mevduat vadesine dikkat çeken Özince, "2,5 aylık ortalama mevduat vadesiyle tutup 7 yıllık konut finansmanı yaparsanız bunun faturasını 2001 yılındaki gibi ödersiniz. Türk bankaları boylarını aşan büyük projeleri finanse ediyorlar" diyerek bankacılık sisteminin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti. ABD'deki KOBİ finansmanından örnekler veren Özince, "Orada her ne varsa bizde de olmak zorunda" diyerek, KOBİ'lerin kendi sermaye piyasalarının olması gerektiğini belirtti. Bu konuda KOBİ'lerin ilgisiz göründüğünden yakınan Özince, "KOBİ'lerin kendi sermaye piyasalarını yaratmalarının derdi bana mı düştü de bu konuyu ben dile getiriyorum. KOBİ'ler kendi taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmeliler" diye konuştu.

KOBİ FİNANSMANI 2016'DA YÜZDE 21 BÜYÜYECEK

Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik, KOBİ finansmanının 2016 yılında yüzde 21 büyüyeceğini belirtti. Katılım bankacılığının işletmelerin klasik fonlama imkanlarının yanı sıra sukuk ihraçları ile de desteklediğini kaydeden Çelik, "Türkiye'de reel sektörün finansmanında kira sertifikası ihracını uygulayan ilk ve tek katılım bankasıyız ve bu konumumuzu her geçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz. 2014 ve 2015 yılları arasında 300 milyon liralık reel sektör sukuk işlemine aracılık ettik. Türkiye Finans olarak kurumsal müşterilerimizi bu yeni ve güvenilir fonlama tekniği ile tanıştırmayı ve bu alanda önemli bir pazar oluşturarak katılım bankacılığına ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

GERGERLİ: "BÜYÜK PROJELER KOBİ'LER İÇİN GEREKLİ"

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirterek, e garantörlük uygulamasıyla kredi maliyetlerini düşürmek istediklerini ifade etti. Hazine'nin sağladığı fonları kullandıklarını söyleyen belirten Gergerli, 15 milyar liralık kaynağı 10 yıla kadar vadeli kredilerde kullandıklarının altını çizdi. Gergerli, dünyada bir ilke imza atarak EBRD ve Avrupa Yatırım Fonu garantisiyle tahvil ihraç edeceklerini ve böylelikle KOBİ'lerin kendi tahvillerini ihraç ederek uygun maliyetli finansman kaynağına ulaşacaklarını belirtti. Büyük projelerin KOBİ'ler için yararlı olduğunu vurgulayan Gergerli, "3. havalimanı projesinde pek çok KOBİ iş yapıyor" dedi.

METİN: "İHRACATÇILAR REKABETÇİ OLMALI VE ONLARA SAĞLADIĞIMIZ AVANTAJLARI KARŞI TARAFA YANSITMALI"

Türk Eximbank Uluslararası Krediler Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, firmaları finanse ederken özellikle teminat konusunda önemli sıkıntı yaşadıklarını belirterek; krediye teminat anlamında da alternatifler yaratılması gerektiğini anlattı. Afrika'da pek çok büyük altyapı projelerinin gerçekleştirileceğini söyleyen Metin, "Ancak Afrika'da ticari banka bulmak zor. Doğrudan firma riski de alamıyoruz. Birden fazla ülkeden mal ve hizmet alımı olacak. Bu nedenle diğer ülkelerdeki Eximbank'lar ile de görüşmeler yapıyoruz; kısa süre içinde ilkini tamamlamış olacağız" dedi.

Metin, ihracatçıların Eximbank tarafından verilen teşvikleri karşı tarafa da yansıtmaları ve ihracatta rekabetçi olmalarını istedi.

Panelin sonunda katılımcılar panelistlere sorularını yönelttiler ve ardından TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı panelistlere teşekkür plaketlerini takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ersin Özince Hakan Güldağ Tuncay Dinç Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title