Tüik Başkanı Aydemir, Soruları Yanıtladı Açıklaması
"İdari yapıdaki bölünüşle kent ve kır dağılımındaki değişim, iş gücü istatistiklerini ciddi şekilde etkiliyor" "Eskiden gittiğimizden yüzde 50 daha fazla alana gidiyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, idari yapıdaki bölünüşle kent ve kır dağılımındaki değişimin iş gücü istatistiklerini ciddi şekilde etkilediğini söyledi.
Birol Aydemir, TÜİK tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Hanehalkı İşgücü Araştırması'ndaki yeni uygulamayla işsizlik oranlarında bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Aydemir, "Bizim mevcut alan uygulamamızda işsizliği her ayın ilk haftasında sormak ile 4 haftası sormaya ilişkin bir farklılık var. Biz Eurostat'taki gibi her hafta çıktığımızda veriler değişiyor. Bizim alan uygulaması Eurostat'la tam uyumlu değil, bunu uyumlu hale getirdiğimizde o veri değişiyor. Onun için "İşsizlik 1 puan düşecek" demek yanlış olur, artabilir de. Çünkü alan uygulamasını 4 hafta uygulamak çok farklı" açıklamasını yaptı.
Yeni uygulamada ayrıca Avrupa Birliği'nin öngördüğü örneklem seçimi ve tasarıma uyumlu bir örneklem ve tasarım yaptıklarını anlatan Aydemir, "Eskiden gittiğimizden yüzde 50 daha fazla alana gidiyoruz. Belirli alanlardan topladığımız veriyi şimdi çok daha fazla alandan topluyoruz. Bu da sonuçları değiştiriyor. Dolayısıyla, işsizlik oranları artabilir de azalabilir de" diye konuştu.
İdari yapıdaki bölünüşle kent ve kır dağılımındaki değişimin iş gücü istatistiklerini ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Aydemir, "Kır dediğimiz yerlerde istihdam biçimi tarım. Tarım istihdamının da farklı bir yapısı var. Şimdi biz bütün köylere kent dediğimiz zaman her şey alt üst oldu. Burada ciddi bir sorun yaşıyoruz ve bu sorunu nasıl aşarız diye uğraşıyoruz. Dolayısıyla bu sistemde birinci derecede etkilenen de tarım istihdamı. Şimdi bunu çözmeye çalışıyoruz. Verinin karşılaştırılabilir tutarlılığından emin olmaya çalışıyoruz. Şu anda idari bölünüşten kaynaklı ciddi bir sorun var. Biz çalışmalara başladığımızda bunlar yoktu. Bu bizi yolun ortasında yakaladı" değerlendirmesinde bulundu.
Birol Aydemir, çoklu yoksulluk göstergelerini hesaplamak ve onu yayınlamak istediklerini de sözlerine ekledi.
"İşgücü ile ilgili temel tüm göstergeleri seri olarak geriye çekmiş olacağız"
TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı ise TÜİK'in "Sürekli Hanehalkı İşgücü Araştırması"na ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Türkiye'de istihdam ve işsizlik göstergelerinin temel veri kaynağını hanehalkı işgücü anketlerinin oluşturduğunu belirten Taştı, bu araştırmadaki yeni uygulama ile sürekli alan uygulamasına geçtiklerini ve yılın tüm haftalarını referans dönemi olarak aldıklarını söyledi.
Yeni uygulama ile örnek hacmini artırdıklarını ve iş arama süresi kriterini daralttıklarını anlatan Taştı, ayrıca pilot çalışma yaptıklarını, nüfus projeksiyonlarını güncelleyeceklerini, yeni idari bölünüşü temel alınacağını ve karşılaştırılabilir serilerin oluşturulacağı ifade etti.
İşgücü anketinin sürekli uygulanmasının Avrupa Birliği üyesi ülkeler için zorunlu olduğuna işaret eden Taştı, mevcut durumda 12 hafta olan alan uygulamasının 52 hafta olarak gerçekleştirileceğini kaydetti.
Taştı, sürekli uygulama sayesinde 365 gün alan uygulamasıyla elde edilen tahminlerin seçilmiş bir zaman dilimi yerine tüm yıldaki durumu yansıtacağını belirterek böylece mevsimsel değişimlerin daha iyi yakalanabileceğini ve Eurostat'a tam uyum sağlanmış olacağını dile getirdi.
Yeni seri ile değişecek olanlara ilişkin, mevcut çalışmada işsizlik tanımı için iş arama süresi son 3 ay iken, yeni uygulamada Eurostat işsizlik kriteriyle uyumlu olarak son 4 haftanın temel alındığına işaret eden Taştı, Eurostat ile TÜİK'in Türkiye işsizlik rakamlarındaki farklılığın da iki kurumun iş arama kriterinde kullanılan bu süre farklılığından kaynaklandığını söyledi.
Yeni seride yeni nüfus projeksiyonlarının ve yeni idari bölünüşün etkili olacağına dikkati çeken Taştı, kır ve kent dağılımındaki önemli farklılık ile yaş grupları dağılımındaki farklılığın doğal olarak sonuçları etkileyeceğini söyledi.
Yeni idari bölünüşün istatistiklere de etkisi olacağını belirten Taştı, bunun için Coğrafi Bilgi Sistemi'nin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Enver Taştı, yöntem farklılığı ve yeni düzenlemeler nedeniyle yeni seri ile önceki serinin karşılaştırılabilir olmadığına işaret ederek, "Serinin geriye çekilmesi gündemimizde. Karşılaştırılabilirliği sağlamak için 2013 yılında yaptığımız pilot çalışma sonuçlarını kullanacağız ve bir modelleme ile seriyi ocak 2005'e kadar ilk açıklayacağımız haber bülteninde yayınlayacağız. Daha sonra bu yılki uygulamamız paralel olarak bu seriyi 1988 yılına kadar geriye çekmiş olacağız. Yani işgücü ile ilgili temel tüm göstergeleri seri olarak geriye çekmiş olacağız" diye konuştu.
TÜİK Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Şebnem Beşe Canpolat ise toplantıda "2013 Yaşam Memnuniyet Araştırması İl Sonuçları"na ilişkin bir sunum yaptı. - İstanbul