Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sektreteri'nden Önemli Uyarılar
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, "Kredi kartı bir ödeme aracıdır taksitlendirme amaçlı kullanılmamalıdır.
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, "Kredi kartı bir ödeme aracıdır taksitlendirme amaçlı kullanılmamalıdır. Kredi kartı borçlanması ile insanların geleceği ipotek altına alınıyor, vatandaş sürekli borçlu hale getirildi" dedi. İmrek, kredi kartı ile taksitli satışın sınırlandırılmasının piyasaya müdahale olarak algılanmaması gerektiğini de vurguladı
1 Şubat itibari ile kredi kartı ile taksitli alışverişin sınırlandırılması ile ilgili Moral FM'de Sabah Gündemi programında konuşan Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek,"Yapılan düzenleme piyasaya müdahale gibi gösterilse de bu şekilde algılanmamalı. Kredi kartı bir ödeme aracıdır taksitlendirme amaçlı kullanılmamalıdır. Kredi kartı borçlanması ile insanların geleceği ipotek altına alınıyor, vatandaş sürekli borçlu hale getirildi. Yapılan taksit sınırlaması uygulaması ile aşırı borçlanmanın önünün kesilmesinin hedefleniyor" dedi.
Düzenlemeyle kredi kartı ile oluşan alışveriş çılgınlığının da azalabileceğini ifade eden İmrek, "Kredi kartı kullanımı ve tüketici hakları konusunda bir kültür geliştirmedik. Bir telefon için 24 ay taksit yapılması sadece bizim ülkemizde görülüyor" dedi.
Firmaların yeni satış formülleri üretmeye başladığını, senet ile alışveriş ve mağaza kartı yöntemlerinin de gündeme geldiğini belirten İmrek, oluşturulan mağaza kartları alternatifleri konusunda da vatandaşları uyardı. İmrek, "Oluşturulan alternatif ödemeler tüketiciyi yeniden borç sarmalına sokacaktır" dedi.
Yapılan düzenleme ile faturalarda farklı ürün gösterme yönteminin de uygulanabileceğinin altını çizen İmrek, vatandaşların özellikle bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Satın alınan ürünün kesinlikle faturada ismen yer alması gerektiğini vurgulayan İmrek, aksi durumlarda garanti konusunda hiçbir hak talep edemeyeceklerini de belirtti. - İSTANBUL