Haberler

Tükoder: Yorgun, Hasta ve Mutsuzken Alışveriş Yapmayın

Abone Ol

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Foça Şubesi Başkanı Özkan Yılmaz, "Huzurlu bir toplum için bilinçli tüketiciler yaratmak zorundayız."

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Foça Şubesi Başkanı Özkan Yılmaz, "Huzurlu bir toplum için bilinçli tüketiciler yaratmak zorundayız. Yorgun, hasta ve mutsuz iken alışveriş yapmayın. Sadece reklamlara bakmayın, yakın çevrenin o malı kullanım tecrübelerini de sorgulayın" dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. Tükenmeden tüketmek için herkesin çok dikkatli olmasını isteyen Yılmaz, mevcut yasaların hak araması için tüketiciye avantajlar sağladığını, ancak Türkiye'de hak arama kültürünün henüz oransal olarak çok düşük seviyelerde kaldığını söyledi. İndirimli fiyatın cazibesine kapılıp ihtiyaç olmayan malların alınmamasını isteyen Yılmaz, "Yorgun, hasta ve mutsuz iken alışveriş yapmayın. Sadece reklamlara bakmayın, yakın çevrenin o malı kullanım tecrübelerini de sorgulayın. Aynı malın değişik yerlerdeki fiyatlarını araştırın. TSE ve garanti belgesi olup olmadığını, taksit koşulları ve vadelerini öğrenin" dedi. Yılmaz, bir malı aldıktan sonra kullanım ve bakım talimatlarına mutlaka uyulması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sorun çıktığında kendi olanaklarınızla tamir etmeye uğraşmayın. Satışı yapan yer ve mümkünse satışı yapan kişiyle bir araya gelinmesi önemlidir. Tamir mi, değiştirme mi, paranın iadesini mi talep edeceğinizi belirleyin. Fiş, fatura ve garanti belgelerini saklayın. Sorun çıktığında yanlarında bulundurun. Malın bozulmasına bir miktar da olsa katkınız varsa anlaşma yoluna gidin. Hak arama yolunda bütün kapıları tek tek zorlayın. Savunmasız ve mağdur durumdaki tüketicilerin şikayetlerini değerlendirmek başlıca görevlerimizden biridir. Bu nedenle lütfen bizi arayınız. Sorununuzu birlikte çözelim."

BANKALAR

Tüketicilerin ancak binde 5'nin tüketici derneklerine üye olduğunu, Alo 175 Tüketici Hattı'nın 24 saat boyunca açık tutulduğunu ve bin 191 liraya kadar maddi değeri olan sorunların kaymakamlıklardaki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nde, daha yüksek meblağlar için tüketici mahkemelerinde hak aranabildiğini ifade eden Yılmaz, bankaların haksız kazançları konusunun gündemlerindeki en önemli madde olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bankalarla kredi, kredi kartı ve hesap açma sözleşmeleri yaparken çok dikkatli olunuz. Sözleşmenin imza attığınız her sayfasından bir fotokopi talep ediniz. Dosya masrafı, aidat, ekspertiz ücretlerine yasal çerçevede itiraz ediniz. Bunların, ilgili Yargıtay içtihatları dahilinde makul rakamlar olmaması halinde kabul etmeyiniz" dedi.

KAPIDAN SATIŞLAR

Kapıdan satışlarda büyük kandırmalar olabildiğini kaydeden Yılmaz, "Örneğin 'Sağlık Bakanlığından geldik, yarısını bakanlık ödedi, size yarı fiyatına getirdik' gibi sözlere inanmayınız. Ayıplı, kusurlu malı yedi gün içinde iade ediniz. Etiket ve kasada farklı fiyat çıktığında tüketici lehine olanın ödeneceğini, yanıltıcı reklamların Reklam Kurulu'na şikayet edileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Tüketici yasası tüketici lehine maddeler içeriyor. Haklarını bilenler mağdur olmaz. Daha çok bilgilenmeli, üreticiyi kaliteli mal üretmeye zorlamalıyız. Bilinçli ve iyi tüketici, iyi üreticiyi yaratır" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Özkan Yılmaz Ekonomi Türkiye Foça Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title