Haberler

Türk Dizilerinden Ekonomiye 350 Milyon Dolarlık İhracat Katkısı

Güncelleme:
Abone Ol

40'tan fazla ülkede gösterilen Türk dizileri, yıllık 350 milyon doların üzerinde ihracat rakamlarına ulaşarak büyük başarıya imza attı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, özellikle son 10 yıllık dönemde önemli bir sıçrama yapan Türk dizi sektörü, bu konudaki ihracat oranlarında da ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Bakanlığın verilerine göre, Türk dizileri halihazırda 140'tan fazla ülkede izleniyor. ABD'den Rusya'ya, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya ve Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanında yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen Türk dizilerinden sağlanan ihracat geliri ise yıllık 350 milyon doların üzerine çıktı.

EN ÇOK ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA ALIYOR

Türk dizilerinin ihraç edildiği bölgelerin başında Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (Mena) geliyor. Bu bölgeyi sırasıyla Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Asya, ABD ve Latin Amerika ülkeleri takip ediyor.

Sinema Genel Müdürlüğü tarafından sektörden alınan bilgiler ışığında oluşturulan verilere göre, bugüne kadar en fazla ihraç edilen diziler arasında "Adını Feriha Koydum", "Gümüş", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Ezel" ile "Kara Sevda" yer alıyor.

EN İYİ DİZİ ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Türkiye ile dünyada 60'ı aşkın ülkede yayınlanan, masalsı bir aşkın konu olarak işlendiği, Burak Özçivit ile Neslihan Atagül'ün başrollerini paylaştığı, Zerrin Tekindor, Kaan Urgancıoğlu, Burak Sergen gibi önemli isimlerin kadrosunda yer aldığı "Kara Sevda", Uluslararası Emmy Ödülleri'nde "En İyi Dizi" ödülünü alarak Türkiye'ye büyük bir gurur da yaşatmıştı.

Yönetmenliğini Hilal Saral'ın yaptığı, başrollerini Beren Saat ve Engin Akyürek'in paylaştığı "Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisi yayınlandığı 2010-2012 arasında Türk seyircisinin de büyük beğenisini kazanırken, 2009-2011 arasında ekrana gelen, başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere ile 2013'te vefat eden ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz'in yer aldığı Ezel dizisi de fenomen olmuştu.

BAŞ DÖNDÜRÜCÜ GELİŞME

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, özellikle 2010'dan itibaren Türk dizi sektörünün baş döndürücü bir gelişme gösterdiğine dikkati çekti.

Türk dizilerinin bugün dünyanın dört bir yanında izlendiğini aktaran Gürsoy, "Türk dizileri aracılığıyla dünyanın farklı kültür ve coğrafyalarına ulaşabiliyoruz. Türkiye açısından bu oldukça önemli bir gelişme. Özellikle Orta Doğu ile Türk Cumhuriyetlerinin yoğun bir ilgisi var. Türkiye, tarihi, kültürü ve coğrafi zenginlikleriyle merak edilen bir ülke ve diziler aracılığıyla önemli bir tanıtım işlevi de yerine getirilmiş oluyor. Türk dizi ve televizyon yapımları, Türkiye'ye yönelik bir sempati yaratarak, ülkenin kamu diplomasisine ve turizmine de katkı sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Türk dizi ve televizyon yapım sektöründe üretilen markaların dünya pazarında rekabet gücünün artmasının istihdamı da olumlu etkilendiğine dikkati çeken Gürsoy, dizilerin izlendiği ülkelerde yarattığı olumlu havanın, Türkiye'nin uluslararası platformlarda taraf olduğu karar süreçlerinde önemli destekler bulmasına katkı sağladığını aktardı.

Gürsoy, "2023 hedefimiz 1 milyar doları aşan dizi ve televizyon yapımı ihracatı. Dünyanın bütün ülkelerinde Türkiye'de üretilen diziler, televizyon yapımları beğeniyle karşılık bulacaktır." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Orta Doğu Türkiye Dizi Magazin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

ADAM:

Bizim dizileri cahil ülkeler izler zaten Sıkıyorsa satın avrupa ve abdye. Chile hitap edyor dizilerimiz. yıllardır türk dizisi ve haber izlemem. tv yi dahi ayda açarsan 10 dk zor açarım. türk dizilerinde mutluluk birlik yok. dost, karı kız atma ayrılık üzüntü, yapmacık rol full. Ülkede ünlü bile yok. Onlara ünlü diyen cahil kitle var. Ünlüler sadece eski türk sinema oyuncuları var. yeniler bom boş ve onlara ünlü denmez.

Yanıtla1419
tespit:

Duygusuz, ruhsuz ABD ve Avrupa dizilerini izlemekten komplekse kapılmışsın.

02
Okumuş:

Ah bu dizi oyuncuları senin gibi kültürlü kendini geliştirmiş seyirciyi kaybettiği için muhtemelen çok üzülüyorlardır. Artık bende izlemicem kendimi cahillikten kurtarmaya adıcam bu konuda bana yardımcı olursan çok mutlu olurum

01
Umut:

Mikemmell.. demekki dunyada sadece bizi uyutmuyorlar başkalarinida uyutmaya baslamislar . Bıktık artık bu dizilerden . Daha eğitici ögretici belgesel tarih bilim tarzında programlar bekliyoruz kanallardan. Ne ögretiyor bu diziler bize ??

Yanıtla122
ramiz dayi:

hala izliyorum hic eskimez bu dizi

Yanıtla39
tuba çelikkol:

diziler karnınızı doyurup evinizi geçindiriyorsaiyi uykular türkiyem

Yanıtla29
cevap:

bi sen biliyosun zaten. süpersin ya

02
ebru:

bizim ithal ettiğimiz dizileride incelememiz lazım o zaman katkı sağlayıp sağlamadığını öğreneceğiz

Yanıtla14
dizisever:

Dizilerimizi izleyen yabancılar beğeniyor ki talep var, bu rüzgarı iyi değerlendirelim ülke ekonomisine katkısı var. Ben ABD, Avrupa, Latin, Hint, Kore dizilerini de izledim, izliyorum da; Bizim dizilerimiz daha kalpe dokunan daha insancıl haksızlık etmeyin. hepsinin yeri ayrı farklı kültürleri tanıyorsun, gördüğünü araştırıyorsun, gidemediğin yerlere diziler sayesinde gidiyorsun. Onlarda gelemiyorsa dizilerle izleyip ülkemizi araştırsınlar gelsinler. . . Ayrıca iyi oyuncularımız var. . .

Yanıtla02
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title