Haberler

Türk mobilyası Libya'da Can Buldu

Güncelleme:
Abone Ol

Avrupa'da kan kaybeden Türk mobilyası Libya'da teselli buldu.

İhracatını yüzde 20 artıran Türk Mobilya Sektörü, yönünü Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'ya çevirdi. Yılın ilk 9 ayında Irak sektörün gözde pazarı olurken, ikinci sıraya ise Libya yerleşti. Libya'ya gerçekleştirilen ihracat 7.5 milyon dolardan 113 milyon dolara yükselerek rekor kırdı. Geçen yıl ikinci sırada yer alan Almanya ise, bu yıl 4. sıraya geriledi

İç piyasada yüzde 15 küçülmesine rağmen ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artıran Türk Mobilya Sektörü rotayı Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'ya çevirdi. Sektör bu yılın ilk 9 ayında en fazla ihracatı Irak'a gerçekleştirirken, ikinci sırada ise Libya yerini aldı. Libya'ya geçen yılın ilk 9 ayında 7.5 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu yılın aynı döneminde ihracatını 113 milyon dolara yüksetti. Azerbaycan'ın üçüncü sırada olduğu ihracat pazarları sıralamasında, geçen yıl ikinci sırada bulunan Almanya, bu yıl dördüncü sıraya geriledi. Avrupa ve dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeni ile sektörün yeni pazarlara yöneldiğini açıklayan Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, "Libya ile Almanya yer değiştirdi. Bu sayede Avrupa'daki son kalemizi de kaybetmiş olduk" dedi.

Devalüasyon İran pazarını zora soktu

Mobilya sektöründe iç piyasada daralma yaşandığına dikkat çeken Abdullah Tever, ihracatta yakaladıkları başarının kendilerini sevindirdiğini bildirdi. Yakaladıkları bu başarıda en büyük payın, sektörün alternatif pazarlara yönelmesi olduğunu ifade eden Abdullah Tever, "Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'ya olan ihracatımız artış gösteriyor. Ancak İran'da yaşanan devalüasyon, bu ülkeye olan ihracatımızı oldukça düşürdü. İran'a geçen yılın ilk 9 aylık döneminde 55 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 42.91 düşüş ile 30 milyon dolara geriledi" dedi. Mobilya ihracatının bu yılki yıldızının Libya olduğunu söyleyen Abdullah Tever, "Libya'ya geçen yılın ilk 9 ayında 7.5 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 113 milyon dolara yükselerek adeta rekor kırıldı" dedi.

Pazarda sıralama değişti

2011'in ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 37 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Abdullah Tever, bu yılın aynı döneminde bu rakamın yüzde 20'lik artışla 1 milyar 251 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Mobilya ihracatında ilk 5 pazarı Irak, Libya, Azerbaycan, Almanya ve Suudi Arabistan'ın oluşturduğuna dikkat çeken Abdullah Tever, "Geçen yıl ilk 9 aylık rakamları ile bu yılın aynı dönemini incelediğimizde Irak'a ihracatımız 193 milyon dolardan 280 milyon dolara, Libya'ya 7.5 milyon dolardan 113 milyon dolara, Azerbaycan'a 79 milyon dolardan 100 milyon dolara yükseldi" dedi. Geçen yıl sektörün ikinci önemli pazarı olan Almanya'nın bu yıl 2 basamak gerileyerek, 4. Sıraya düştüğüne dikkat çeken Abdullah Tever, " Almanya'ya geçen yılın ilk 9 aylık döneminde 82 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 80 milyon dolar oldu. Almanya'nın gerilemesi ile Avrupa'daki son kalemizi de kaybetmiş olurken, sektörümüzün beşinci ihracat pazarı ise Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeye geçen yılın ilk dokuz ayında 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu yıl ise bu rakamı 49 milyon dolara çıkarmış bulunuyoruz" dedi. Abdullah Tever, İran, İngiltere, İskoçya, İrlanda, Fransa ve Hollanda'nın ise sektörün diğer pazarları olduğunu ifade etti.

"Afrika ülkeleri ile özel gümrük anlaşmaları yapılmalı"

Afrika pazarında daha etkili olabilmeleri için Türkiye ile bu ülkeler arasında özel gümrük anlaşmaları yapılması gerektiğini bildiren Abdullah Tever, " Afrika'ya ihracatta zorlanıyoruz. Bunun nedeni ise Afrika ile aramızda özel gümrük anlaşması olmaması. Avrupa ülkeleri Afrika'ya yüzde 5 gümrük vergisi öderken, biz ise yüzde 40'a varan gümrük vergileri ödemek zorunda kalıyoruz" dedi. Türkiye'nin bugüne kadar 21 ülke ile özel gümrük anlaşması imzaladığını hatırlatan Abdullah Tever, "Daralma sürecinde olan Avrupa pazarı sonrasında Afrika pazarı bizim için önemli bir mihenk taşı niteliğinde. Ancak, uygulanan vergiler, bu ülke ile ihracatımızı zora sokuyor. Hükümetimizden tıpkı diğer 21 ülke ile yaptığımız gibi, özel gümrük anlaşmaları yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Abdullah Tever Ekonomi Afrika Libya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title