Türk Su Ürünleri Stg Tarafından ABD Pazarında Arttırılmak İsteniyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde New York'ta düzenlenen ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından üstlenilen, Summer Fancy Food Show Fuarı'na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, ABD pazarında Türk su ürünleri pazarının payını arttırmak istiyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde New York'ta düzenlenen ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından üstlenilen, Summer Fancy Food Show Fuarı'na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, ABD pazarında Türk su ürünleri pazarının payını arttırmak istiyor.
ABD'de kişi başı balık tüketiminin 26 kilogram olduğunu ifade eden Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, ABD'de Ocakta düzenlenen Winter Fancy Food Show Fuarı ve Boston Su Ürünleri Fuarı'ndan sonra New York Fancy Food Fuarı'na katılarak Amerika pazarını hedef pazar olarak ortaya koyduklarını kaydetti.
Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze, işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yere sahip olduğunu belirten İşliel, "Bu fuarlara katılım ihracatımızın artışı için çok önemli. Orta ve uzun vadede, su ürünleri sektörü açısından hem potansiyel talep hem de tüketim alışkanlıkları bakımından çok büyük bir potansiyel olduğu, sektörün de düşünülen bazı koşulların oluşmasıyla bu pazarda daha da güçlü bir konum elde edeceği düşünülmekte. Denizlerdeki balık popülasyonunun azalmasından dolayı Su ürünleri yetiştiriciliği geleceğin yıldız sektörü olarak görülüyor" açıklamasında bulundu.
-KÜLTÜR BALIĞI KONTROLLÜ ÜRETİLİYOR DAHA SAĞLIKLI-
Kültür balığının kontrollü üretimden dolayı daha sağlıklı olduğunu bu nedenle ABD pazarında kültür balığına ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise, "Özelikle ABD nin doğu ve batı sahilindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı trendindeki artışla birlikte balığa olan yöneliş ve tüketiminde artış var. İlk etapta taze balık satışlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Toplu Tüketim ve süpermarketlere yönelik donuk ürünler kategorisinde de 2013 yılında önemli mesafeler kat edildi. Fuar süresince STG standında toplanan alım talepleri de ülkemizdeki firmalar tarafından iyi değerlendirilse Amerika'ya olan ihracatımız daha da seviyelere ulaşır" dedi.
Türk Su Ürünleri Sektörü'nün pek çok pazarda güçlendiğini ve ihracatını rekor seviyede arttırdığını anlatan Kızıltan, şöyle devam etti:
"Fuar boyunca Türk su ürünleri sektörünü başarıyla tanıtıldı, her yeni dış pazar, 2023 ihracat hedefimize ulaşma inancımızı güçlendiriyor. Bu gibi fuarların ve tanıtımların, 2023 yılındaki su ürünleri sektörü olarak ihracat hedefimiz olan 1,5 milyar dolara ulaşmamıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz."