Türk Yazılımcıları CeBIT'te Gövde Gösterisi Yapıyor
CeBIT Fuarı'nda Yasad Tarafından Oluşturulan Özel Bölgede Ürünlerini Sergileyen Türk Yazılım Sektörü, İlginç Ürünler ile Dikkati Çekiyor.
CeBIT Fuarı’nda YASAD tarafından oluşturulan özel bölgede ürünlerini sergileyen Türk yazılım sektörü, ilginç ürünler ile dikkati çekiyor.
Bu ürünler arasında Türk yazılım şirketleri, internette çocuklara sınır koyan uygulama, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı’na veri geçmesini sağlayacak yazılım, tek tek internet sitelerini gezmeyi önleyecek internet tarama uygulaması ve dokümanları doğrudan bilgisayara aktarmayı sağlayan çözümle kendilerini gösterdi.
CEBIT Bilişim Eurasia’da Türk yazılımcıları yeni ve ilginç ürünlerini tanıttı. Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) oluşturduğu YASAD Bölgesi’nde fuara katılan Türk yazılım şirketleri, internette çocuklara sınır koyan uygulama, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı’na veri geçmesini sağlayacak yazılım, tek tek internet sitelerini gezmeyi önleyecek internet tarama uygulaması ve dokümanları doğrudan bilgisayara aktarmayı sağlayan çözümle kendilerini gösterdi.
Haberci yazılımı
Yazılım firması Artwin.net’in Kurucusu Sedat Yazıcı, fuarda tanıttıkları ’haberci’ yazılımı ile firmaların ve kullanıcıların aramak istedikleri bilgiler için tek tek internet sitelerini gezmelerini önlediklerini söyledi. Haberci yazılımıyla, takip edilmek istenen içerik ve sitelerin taranarak kullanıcının bilgisayarına çekilmesi sağlanıyor. Her türlü ihale haber, çözüm ve diğer gelişmelerden haberdar olmak isteyenler, bu yazılım sayesinde internetteki binlerce site arasında kaybolmak zorunda kalmıyor. Çok kullanıcılı olan ve internetten indirilebilen yazılımın kullanım bedeli 5 bin-20 bin Euro arasında değişiyor. Bu ürünle şirketler reklamlarını da yapabiliyor. Bu yazılımı satın alıp müşterilerine dağıtan firmalar, yazılımda reklamlarını gösterebiliyor. Haberci’ye yurtdışından da talep geldiğini söyleyen Yazıcı, yazılımın Hollanda, Afganistan ve Suudi Arabistan’dan da kullanıldığını aktardı.
USB önlemi
Okyanus Yazılım da, bilgisayarı ve interneti çocuklar için daha güvenli hale getiren O-Key Kidlock ürünüyle ilgi çekti. USB şeklinde olan Kidlock’la ebeveynler çocukları için bilgisayara belirli bir kullanım sınırı getirebiliyor. O-Key Kidlock, belirlenen web sitelerine de erişimi tamamen engelleyebiliyor. Bu yazılımla çocukların çalıştırması istenmeyen programlarda belirlenebiliyor. Okyanus Yazılım’ın Kurucularından olan 25 yaşındaki Mehmet Özkan, USB şeklindeki ürün olmadan bilgisayarın çalıştırılamadığını, bu şekilde güvenli internet oluşturulduğunu belirterek, kullanıcının isteğine göre bu üründe saat, site ve başka her türlü sınırlamanın yapılabildiğini kaydetti. Özkan, PClock ürünleriyle de bilgisayarların ve özel dosyaların güvenlik altına alındığını belirtti.
Hasta takibi
Sağlık alanında yazılımlar geliştiren Tıpdata Bilgi İşlem ise, yeni Aile Hekimliği yazılımını tanıttı. DataVital, doktorların muayenehaneden belli bilgileri doğrudan Sağlık Bakanlığı’na geçmelerini sağlıyor. Web tabanlı olan DataVital yazılımı doktorların beklentilerine cevap vererek, hastanın muayene aşamasında oluşan tıbbi bilgilerinin toplanmasını ve bu bilgilerin Sağlık.Net’e ulaşmasını sağlıyor. DataVital, doktorların yapması gereken izlemler, muayeneler, aşı ve gebelik takiplerini günlük olarak tek tuşla doktorlara sunuyor.
Bilgisayar otomobile girdi
ARTIK, otomobil kullanılırken bilgisayar kullanılabilecek. Güney Kore’de üretilen Hiifen markalı otomobil PC’lerini CeBIT’te sergileyen Inventist tarafından fuardan sonra piyasaya sunulacak. Küçük bir kutu boyutlarında olan PC, otomobilin ön tarafına monte ediliyor. Dokunmatik ekranı bulunan otomobil bilgisayarı, GPRS üzerinden internete bağlanıyor ve dokunmatik olarak kullanılabiliyor. Normal bir bilgisayarda yapılabilen her şeyi yapan Otomobil PC’nin fiyatı ise 4 bin dolar.
Messenger’dan ’ev’ gibi ucuza konuşulacak
TÜRK Telekom ve Microsoft geliştirdikleri yeni servis sayesinde Windows Live Messenger abonelerinin, bütün ev, iş ve GSM numaralarını, ev ya da işyerlerinden arıyormuş gibi uygun fiyata aramasını sağlayacak. Yakında hizmete girecek olan bu servis, Türk Telekom’un İletişim Teknolojileri Sponsoru olduğu CeBIT Bilişim Eurasia 2008’de duyuruldu. Yapılan işbirliği sonucu verilecek hizmetle Microsoft Live Messenger aboneleri, tüm mobil ve sabit operatör numaralarını ev ya da işyerlerinden arıyormuş gibi, uygun fiyata arayıp diledikleri kadar konuşabilecek. Bu konuşmalar yine aynı telefon faturasına yansıtılacak.
Video çeken kalem
KAMERASI olan kalemle, kullanıcılar istedikleri şeyleri kaydedip anında bilgisayara aktarabilecek. Piranha’nın standında sergilenen kalemin kamerası 1.5 saat kayıt yapabiliyor. USB girişi olan kalemle kaydedilen videolar, USB girişiyle anında bilgisayara aktarılabiliyor. Piranha, Çin’de ürettirdiği kalemi bir ay içinde piyasaya sunmayı planlıyor.
Dokümanlar tek tuşla bilgisayarda
ELEKTRONİK doküman şirketi Doxoft, kağıt dokümanların tarandıktan sonra tek tuşla bilgisayara ve Doxoft doküman sistemine aktarılmasını sağlıyor. HP ile bu çözümü için işbirliği yapan Doxoft, iş süreçlerini yönetmeyi kolaylaştırıyor. Her türlü marka tarayıcıda kullanılabilecek sistem, bilgi, belge ve doküman yönetimini hızlandırıyor.
Eminönü Belediyesi ’e-imza’ya geçti
EMİNÖNÜ Belediyesi, ıslak imza gerektiren her türlü başvuru ve dilekçelerde kullanılmak üzere 7 gün 24 saat cep telefonundan veya bilgisayardan işlem yapılabilecek, "m-imza ve e-imza (METSİS)" sistemini başlattı. Eminönü Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Nevzat Er, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda e-belediyecilik uygulamalarını tanıttı. Elektronik imzanın kullanıldığı METSİS’in kullanıma sunulduğunu belirten Er, uygulama ile ıslak imza gerektiren her türlü işlemin elektronik imza ile yapılabildiğini bildirdi. Eminönü’nde yaşayan veya iş yapan her vatandaşın hayatını kolaylaştırmak ve zamanını daha tasarruflu kullanması için METSİS uygulamasını geliştirdiklerini anlatan Er, çağın teknolojisinin kolaylıklarını 7 gün 24 saat vatandaşın ve kurumların ayağına getirdiklerini kaydetti. Eminönü Belediye Başkanı Er, ilk kez belediyelerinde uygulanmaya başlanan METSİS programına göre, ıslak imza gerektiren işlemlerin mobil imza ile yapılabileceğini belirtti.
Martı’dan 20 YTL’ye elektromanyetik koruma cihazı
SON yılların önemli gündem maddelerinden biri olan elektronik eşyaların yaydığı radyasyonun zararlı etkilerine karşı mücade için Martı Dağıtım, fuarda yeni ürününü sergiledi. ’Pulse Clean’ markalı Japon yapımı küçük aparat, notebook ve cep telefonlarına takıldığında ciddi şekilde elektro manyetik dalga yayılmasını engelliyor. Fiyatı 20 YTL olan ürün, sağlığına önem verenleri hedefliyor.
Akıllı yazı tahtası
TOUCH IT firması, kara tahtaları dokunmatik bilgisayar ekranına çeviriyor. Projektörle bilgisayarı tahta boyutlarındaki panoya yansıtarak dokunmatik hale getiren bu uygulama sunumları kolaylaştırıyor. Türk firması tarafından geliştirilen ve fuardan sonra satışa sunulacak olan akıllı tahtanın fiyatı ise bin 200 Euro olarak belirlendi.