TürkAkım'ın Yarısından Fazlası Tamamlandı
TürkAkım'da yarı yol geçildi. Rusya'dan ülkemize yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak projede 930 kilometrelik hattın 530 kilometresi inşa edildi.
TürkAkım projesinin birinci hattının açık deniz kısmındaki 530 kilometrelik bölümünün insa edilmesiyle projenin yarısı tamamlandı. Türkiye'ye yılda 15,75 milyar metreküp Rus gazı taşıyacak 930 kilometre uzunluğundaki hat aynı zamanda ülkemizin enerji koridorlarında stratejik öneme sahip olmasını sağlayacak. Gazprom şirketi yetkilileri, dünyanın ikinci en büyük rezervinin bulunduğu 'Rusya'nın doğalgaz başkenti' diye nitelendirilen kutup bölgesinde Novi Urengoy şehrinde bir grup Türk gazeteciye faaliyetleri ve gelecek projelerini anlattı.
530 KİLOMETRESİ TAMAM
Söz konusu hat tamamlanınca Türkiye'nin bir yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayacak. Rusya'nın Anapa kıyısından Kıyıköy'e kadar uzanacak bu kısım, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) inşa edeceği hat ile Lüleburgaz'a getirilecek. Avrupa'nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilecek ve bu hat İpsala üzerinden Avrupa'ya gidecek. TürkAkım'ın ikinci hattının izleyeceği güzergah henüz netleşmedi. Halihazırda Ukrayna üzerinden Türkiye'ye Rus gazını taşıyan Batı Hattı'nı ikame edecek TürkAkım'ın, transit riski olmadan taşıma yapılacağı için Türkiye ve bölgenin enerji güvenliğine önemli bir katkı sunması öngörülüyor.
DEV ÜRETİM TESİSİ
Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın yaklaşık yüzde 70'ini üreten Urengoy bölgesi, Rusya'dan Karadeniz'in altından Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz aktaracak Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı'ndan akacak doğalgazın da çok büyük kısmını sağlayacak. Kutup bölgesinde zor yaşam şartlarının hüküm sürdüğü bölgede 104 bin nüfuslu Novi Urengoy şehrini kuran Gazprom, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu açmış. Rusya Federasyonu, 36 trilyon metreküp gaz ile dünyanın keşfedilmiş en büyük doğalgaz rezervlerini elinde tutarken, bu kapasite dünyanın tüm doğalgaz rezervlerinin yüzde 17'sini oluşturuyor. Üretilen 36 trilyon metreküp gazın üçte biri Yamal Yarımadası'nda geliştirilen yeni bir sahadan elde ediliyor. Sibirya'nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'nde Urengoy sahasında 12 trilyon metreküp gaz rezervi ile dünyanın ikinci büyük gaz sahası bulunuyor.
21. YÜZYILIN 'İPEK YOLU' BORU HATLARI
Her yıl yarım trilyon metreküpün üzerinde doğalgaz üretimi yapabilen şirket, geniş bir coğrafyada doğalgaz sahası geliştiriyor. Şirket için pazarlar arasında ise Çin'in oldukça önemli bir yeri var. Bu kapsamda Yakutskaya bölgesindeki Kovyktinskoye sahası ile Yakutkia bölgesindeki Chayandinskoye sahalarını birbirine bağlamaya hazırlanıyorlar. Gazprom Dobycha Urengoy şirketi Genel Müdür Yardımcısı Alexander Kalinkin, 'Gerçek anlamda 21. yüzyılın İpek Yolu'nu bu boru hatlarının oluşturduğunu söyledi. Projenin stratejik önemini de vurguladı.