Turkcell'de Bir Garip Hisse Satışı
Turkcell'in Ortaklarından Rus Sermayeli Alfa Grubu, Elinde Bulunan Yüzde 13.2'lik Turkcell Hissesinin Yüzde 6.6'sını 'Şaşırtıcı' Bir Fiyatla Sattığını Duyurdu. Alfa, Piyasa Değeri 1.4 Milyar Dolar Olan Bu Hisseleri Sadece 20 Milyon Dolara Kazak Visor Group'a Devrettiğini Açıkladı.
Turkcell’in ortaklarından Rus sermayeli Alfa Grubu, elinde bulunan yüzde 13.2’lik Turkcell hissesinin yüzde 6.6’sını ’şaşırtıcı’ bir fiyatla sattığını duyurdu. Alfa, piyasa değeri 1.4 milyar dolar olan bu hisseleri sadece 20 milyon dolara Kazak Visor Group’a devrettiğini açıkladı.
RUS Alfa grubu, elinde bulundurduğu yüzde 13.2’lik Turkcell hissesinin yaklaşık 1.4 milyar dolarlık piyasa değeri olan yüzde 6.6’sını, sadece 20 milyon dolara Kazak Visor Group’a sattı. Altimo’nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, Turkcell hisselerinin yarısının Kazak Visor Group’a satışıyla ilgili olarak, "Oy hakkımızı satmış olduğumuzu, ancak finansal haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirtmek isterim" dedi. Altimo’nun Türkiye’deki faaliyetlerindeki gelişmelere ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenleyen Babaev, Turkcell’deki hisselerinin yarısının Kazak Visor Group’a satışına ilişkin soruları yanıtladı.
MAHKEME KARARI YÜZÜNDEN: Babaev, New York’taki bir mahkemenin verdiği karara bağlı olarak Ukrayna’daki varlıklarından bir kısmını satmak zorunda olduklarını ve bunların arasında Astelit’teki hisselerin de yer aldığını belirterek, Turkcell’deki hisselerin de bu nedenle yarısının satılması gerektiğini aktardı. Babaev, "Bu gerçek bir satıştır, ancak Visor Group ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde hisseleri geri alma hakkımız bulunmaktadır. Ukrayna’daki ihtilaf çözümlendiğinde hisseleri büyük ihtimalle geri alacağız ve bunun büyük ihtimalle 2008 yılı içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum" dedi.
SADECE OY HAKKI SATILDI: Bu satışta hisselerle ilgili finansal hakların halen Altimo’ya ait olduğunu söyleyen Babaev, "Bu hisselerle ilgili bütün finansal haklar Altimo nezdinde bulunmaktadır. Oy hakkımızı satmış olduğumuzu, ancak finansal haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirtmek isterim. Bu hisselere ilişkin oy haklarımızı 20 milyon dolar karşılığında sattık. Ancak şunu biliyoruz ki, Turkcell’deki hisselerin yüzde 6,6’sının değeri 20 milyon dolar değildir" diye konuştu. Babaev, Turkcell yönetim kurulundaki iki sandalyelerinden birinin bu satışla Visor Group’a devredildiğini aktararak, Visor’un önümüzdeki haftalarda yönetim kurulunda görev almaya başlamasını beklediğini söyledi.
TURKCELL’İ BIRAKMIYORUZ: Finansal hakların içeriğine ilişkin olarak Babaev, bunun Visor Group’un kar payı alamayacağı anlamına geldiğini belirterek,"Kar payı hakkı hissedar hakları içinde en önemlisi olduğuna göre, bu da, satışın bu kadar ucuz olmasının nedenini açıklıyor. Biz Turkcell’i kesinlikle bırakmıyoruz, dışına çıkmıyoruz. Turkcell ve Türkiye ile ilgili planlarımız devam ediyor" şeklinde konuştu. Babaev, Visor’un neden böyle bir satın almayı gerçekleştirdiğine yönelik bir soru üzerine de, Visor Group’un 2 milyar dolar civarında aktifi bulunan, son derece büyük bir grup olduğunu ve telekom alanında geniş deneyimi bulunduğunu kaydetti.
GERİ ALIM FİYATI BELLİ DEĞİL: Hisselerin geri alınmasında yapılacak ödemenin yine 20 milyon dolar mı olacağına ilişkin bir soru üzerine Babaev, geri alma konusunda anlaştıklarını, ancak tutarın daha sonra belirleneceğini dile getirdi.
Murat Vargı’nın Turkcell payı ile ilgilenmiyoruz
ALTIMO’nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, bir soru üzerine Turkcell’in küçük hissedarlarından Murat Vargı Grubu’nun hisselerini satın alma planları olmadığını söyledi. Babaev, "Bu hisselerle ilgilenmiyoruz. Turkcell’deki hisse yapısının karmaşık olması nedeniyle bu hisselerin bize gerçek bir fayda sağlayacağını sanmıyorum" dedi. Babaev, "Turkcell’in yeni pazarları içine alacak şekilde genişlemesi bizim her zaman destek verdiğimiz birşey. Farklı pazarlardaki girişimlerin nasıl bir tavırla yapılacağı yönetim takımında karar verilmesi gereken bir konu. Turkcell’in yeni pazarlara girmesini isteriz ama bunun ne şekilde yapılacağına yönetim karar verecektir."
Alfa-Bank yakında Türkiye’ye girebilir
ALTIMO’nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, Altimo’nun da bağlı olduğu Alfa Group’un Migros’a teklif verip vermediğine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda bir bilgisi olmadığını ancak Alfa Group’un Türkiye’de daha fazla yatırım yapma konusunda son derece istekli olduğunu kaydetti. Alfa Group’un Türkiye’de özellikle bankacılık, perakende ve telekom alanlarında aktif olacağını söyleyen Babaev, "Alfa-Bank Rusya sınırları dışına dikkatini yönelttiği için onların da yakında Türkiye’ye gireceğini tahmin ediyorum. Ama tam planlarını bilmiyorum" dedi.
Megafon’la sorun çözüldü Çukurova ile devam ediyor
TURKCELL’in ortağı Altimo’nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, 2005 aralık ayında yaklaşık 8 milyar dolar aktifle kurulan Altimo’nun şu anda 30 milyar dolar aktifi bulunduğunu ve bunun, varlıklarını yönetme stratejilerinin başarısının bir göstergesi olduğunu söyledi. Şu anda Megafon hissedarları ile yaşadıkları ihtilafın sona erdiğini, buradaki mülkiyet haklarının mahkeme tarafından tanındığını belirten Babaev, TeliaSonera ile Turkcell’de yaşanan ihtilafın da sonuçlandırıldığını, şu anda çözülmeyi bekleyen iki anlaşmazlığın Ukrayna’da Telenor ve Türkiye’de Çukurova Grubuyla yaşanmakta olduğunu dile getirdi. Virjin Adalarında Çukurova Grubuyla süren davada mahkemenin ya borcun geri ödenmesine ya da hisselerin Altimo’ya verilmesine karar vereceğini söyleyen Babaev, mahkemede şu anda alınmış karara ilişkin olarak şunları söyledi: "Bu mahkemenin nihai kararı değil. Mahkeme nezdinde alınmış teknik bir karar. Bu karar, ’Bu hisseleri alma hakkınız var ama teknik olarak bunları alamazsınız’ diyor. Bu kararı temyiz ettik. Şu anda nihai kararı beklemekteyiz. Nihai kararın tam olarak ne zaman çıkacağını bilmiyoruz" dedi.