Haberler

Turkcell 'Heba' Edilemez Kamu Menfaati Gözetilecek

Abone Ol

Turkcell'in yarınki Genel Kurulu ortaklar arasındaki anlaşmazlık yüzünden mümkün gözükmüyor. Bakan Binali Yıldırım, "Ortakların anlaşmazlıkları nedeniyle bu önemli şirket heba edilemez. Gerektiği zaman kamu menfaatini gözeterek gereken yapılır" dedi.

Hissedarları arasında kritik konularda uzlaşmazlıklar bulunan Turkcell'de anlaşmazlıkların sürmesi durumunda hükümet müdahale edebileceği sinyalini verirken, fiili olarak gerçekleşmesi mümkün görünmeyen yarınki genel kurulun ardından SPK'nın dava yoluyla bağımsız üye atanması seçeneğine başvurması en yüksek olasılık olarak görülüyor.

Turkcell'i dolaylı yoldan kontrol eden Çukurova Telecom Holdings'in ana ortakları Altimo ve Çukurova Grubu'nun, temettü dağıtımı, bağımsız yönetim kurulu adayları ve yönetim kurulu yapısı üzerinde uzlaşma sağlayamamaları ve temsilci atayamamaları nedeniyle kanuni denetçilerinin çağrısı üzerine 29 Haziran'daki toplanması planlanan Turkcell genel kurulu ertelenecek. Bu arada küçük yatırımcıların temettü ödemesiyle ilgili beklentileri de boşa çıkmış gözüküyor. 2010 yılına ait 1.32 milyar TL'lik temettü yasal engel olmamasına rağmen dağıtılamıyor.

BTK DEVREYE GİRER

Reuters'ın genel kurulla ilgili sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Süreçler devam ediyor. Herkes yetki ve sorumluluğu dahilinde hareket ediyor. Biz gerekli uyarıları yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Bu işin BTK'sı var, SPK'sı var, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı var. Herkes üzerine düşeni yapıyor. Konu neticede çözüme kavuşacak. Ortakların anlaşmazlıkları nedeniyle bu önemli şirket heba edilemez. Gerektiği zaman kamu menfaatini gözeterek gereken yapılır" dedi.

Kuruluşu 1994 yılında gerçekleşen Turkcell, 1998 yılında Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalamıştı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de, Reuters'a, "Turkcell çok önemsediğimiz büyük bir şirket, sağlıklı işlemesi sektör ve küçük yatırımcı açısından çok önemli. İmtiyaz sözleşmesine göre, Turkcell'de hisse devri söz konusu olursa BTK devreye girecek. Oluşan yapının uygunluğuna hassasiyetle bakılacak" dedi.

SPK ise geçen hafta, Turkcell'in yönetim kurulu kararıyla iletilmiş bir bağımsız aday listesi bulunmaması nedeniyle adayları ve şirketin anasözleşme tadil tasarılarını değerlendirmeye almamış ve Turkcell'in mevzuata uygun bir liste ile onay almak için SPK'ya başvurması istenmişti. SPK ayrıca, tebliğ hükümlerinin yerine getirilmemesi durumunda Sermaye Piyasası Kanunu'nun 22. maddesindeki tedbirler de dahil, şirket hakkında yasal işlem tesis edilebileceği hususunda bilgilendirilmesine karar vermişti.

SPK DAVA AÇABİLİR

Süreci yakından izleyen kaynaklar, yarınki genel kurulun gerçekleşmemesi ve bağımsız üye atamasının yapılamaması durumunda SPK'nın bağımsız üye atanması için dava açmasını en yakın olasılık olarak görüyor.

Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ana hissedarı olan Turkcell Holding, Çukurova Telecom Holdings (CTH) tarafından kontrol ediliyor. CTH'de Rus Altimo'nun yüzde 49, Çukurova'nın ise yüzde 51 hissesi bulunuyor. CTH'nin hakim ortağı Çukurova grubu bu sayede Turkcell'i de yönetiyor.

Turkcell Holding'de ise CTH'nin yüzde 53, İsveçli TeliaSonera'nın ise yüzde 47 payı bulunuyor. Turkcell İletişim Hizmetleri'nde ise dolaylı olarak ise TeliaSonera'nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Grubu'nun yüzde 13.81, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi var.

Turkcell'in yönetim kurulunda 7 üye var. Burada Çukurova, TeliaSonera ve Altimo'yu 2'şer üye temsil ediyor. 7'nci üye ise bağımsız başkan Colin Williams.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Binali Yıldırım Çukurova Grubu Ortaklar Turkcell Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title