Haberler

Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü" Programı

Abone Ol

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: "Türkiye ile Afrika arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Yüzlerce TUSKON iş insanı 2005’ten bu yana Afrika’ya yatırım yaptı.

Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ile Afrika arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu belirterek, "Yüzlerce TUSKON iş insanı 2005'ten bu yana Afrika'ya yatırım yaptı.Tüm dünya Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor" dedi.

TUSKON'un düzenlediği "Türkiye-Afrika Kadın Girişimciler Ticaret Köprüsü" programında konuşan Meral, ticaret köprüsünün, bugüne kadarki en dinamik ve en heyecan verici etkinlik olduğunu kaydetti.

Meral, TUSKON'un, Afrikalı kadınlarla ticaret köprüsü kurduğunu ve  800 iş kadınını İstanbul'da buluşturduğunu ifade ederek, 39 Afrika ülkesinden 350, Türkiye'den de 450 iş kadınının katıldığı organizasyonda 4 bin 500 ikili iş görüşmesi gerçekleştirileceğini söyledi.

Etkinliğin kendi türünün en önemli programlarından biri olduğuna işaret eden Meral, "İş kadınları arasında somut bir işbirliği gerçekleşti. Türk kadın üyelerimize de teşekkür etmek istiyorum. Afrika, bizim için son derece önemli bir hedef alanı. Türkiye ile Afrika arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Yüzlerce TUSKON iş insanı 2005'ten bu yana Afrika'ya yatırım yaptı. Tüm dünya Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. 1 milyarın üstünde nüfusa sahip olan bir bölge. Dünyanın tarım yapılabilir topraklarının 4'te 1'ini oluşturuyor. Afrika, dünyanın geleceğidir" diye konuştu.

-Afrika'da mal varlığının yüzde 4'ü kadınlar üzerinde

Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Erasmus Mwencha ise Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda ticaretimiz 4 milyar dolardan 20 milyara çıktı. Ticaret hacminin artmasında girişimcilik, özellikle kadın girişimciliği kritik önem arz ediyor. Afrika'da kadınlar 1,1 milyarlık nüfusun yüzde 52'sini oluşturuyor. Toplam iş gücünün ise yüzde 70'ini oluşturuyor. Kıtadaki mal varlığının ise sadece yüzde 4'ü kadınlar üzerinde. Ancak artık bu durum değişiyor. Kadınlar tarımla ilgili işlerde küçük ve orta işletmelerde ve diğer sektörlerde güçlü konumdalar. Kadın girişimciler her toplumda takdir görmeli. Afrika gittikçe ilgi çekici bir yer oluyor. Politik ve sosyal reformlar, yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmekte önemli rol oynadı."

Mwencha, kıtada orta sınıfın gittikçe büyüdüğünü belirterek, "Afrika Birliği'nde kadınlar yönetim pozisyonlarının yüzde 50'sini oluşturur. Afrika'da yatırım için tarım çok önemli. Tekstil, çay, kahve üretiminde de gelişim kaydediyoruz. Bir diğer yatırım fırsatı da turizmdir. 2012'de Afrika'ya gelen turist sayısı 49 milyondur" şeklinde konuştu.

Afrika'nın suyla ilgili halen keşfedilmemiş kaynakları olduğuna vurgu yapan Mwencha, "Maden sektörü de gelişmekte olan bir sektör. Alt yapı yatırımları Afrika için kritik öneme sahip. Kıtanın yıllık olarak alt yapı için 93 milyar dolara ihtiyacı var. Afrika'da orta sınıf gelişiyor. Tüketici ürünleri burada önem kazanıyor. Gıda, içecek, kişisel bakım ürünleriyle ilgili Türk yatırımcılar harekete geçebilir. Artık iş anlaşmaları yapma zamanı" değerlendirmesinde bulundu.

TUSKON Başkan Yardımcısı Rana Tezcan Açıkgöz de 350 saygın Afrikalı kadın girişimciyle beraber olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Türkiye'den de 450 kadın girişimci yer alıyor. Dünyada artık İş hayatına kadın gücünün katkısı çok yüksek olacaktır. Bu program, katılımcı sayısıyla ve iş hacmiyle kendine has bir etkinlik. Kadın girişimciler gelişmekte olan dünya için çok önemli rol oynuyor" dedi.

Daha sonra TUSKON'la Afrika Birliği arasında 'Türkiye-Afrika İş ve Yatırım Konseyi' anlaşması imzalandı.

"İş toplumu olarak Sayın Erdoğan'ın Mısır konusundaki fikirlerine katılmıyoruz"

Açılış programının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Meral, Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

"Mısır bizim için çok önemli ve kardeş bir ülke. Mısır'da çok sayıda TUSKON üyesi yatırım yapıyor. Türk ve Mısır ilişkilerinin geldiği noktadan çok üzgünüz. Biz iş toplumu olarak Sayın Erdoğan'ın Mısır konusundaki fikirlerine katılmıyoruz. Tüm Mısırlılar bizim kardeşlerimizdir. Bazıları farklı politik tercihlere sahip olabilir bazılarının farklı inanışları olabilir. Ancak bunların hepsiyle geçmişte beraber yaşadık. Mısır'ın her kısmıyla yine birlikte yaşayabilir ve çalışabiliriz. Bizim inandığımız budur. Tüm Mısır hükümetinin yaklaşımını takdir ediyoruz. Sayın Mübarek'in ve Sayın Mursi'nin hükümeti Türkiye'den yabancı yatırımcıyı devamlı destekliyor. Mısır'daki politik ve kamu hareketliliklerinden hiç bir Türk şirketi etkilenmedi. Mısır Hükümeti Türk yatırımcıları rahatsız etmemek için çok dikkatli davrandı, teşviklere devam ettiler. Mühendisler iş adamları en zor zamanda bile Mısır'ı terk etmedi ve üretime devam etti. O yüzden birlikte çalışamaya devam edeceğiz"

Meral, bir başka soru üzerine  Türk iş adamlarının Allah'tan başka kimseden korkmadığını, bu nedenle dünyada çok zor koşular altında çalıştıklarını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Rızanur Meral Türkiye Ekonomi Afrika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title