Haberler

Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Forumu

Abone Ol

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, "TUSKON olarak, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etmenin yanında, aynı zamanda başta Afrika olmak üzere, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu'da işbirliğine gidip"...

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, "TUSKON olarak, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etmenin yanında, aynı zamanda başta Afrika olmak üzere, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu'da işbirliğine gidip ortaklıklar kurmak istiyoruz" dedi.

Meral, TUSKON'un düzenlediği Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 41. yıl dönümünde düzenlenen bu yatırım formunun iki ülke arasında kurulan dostluk köprülerini daha üst seviyelere taşınmasını arzu ettiklerini belirterek, bu organizasyonun yeni ekonomik iş birliği fırsatlarını da beraberinde getirmesini hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye ve Çin arasında düzenlenen toplantı, forum ve gezilerle, ekonomik ve ticari diyalog, stratejik ortaklık ve kültürel değişime dayalı etkin bir iş birliği mekanizmasına kavuşabilme umudunu taşıdıklarını ifade eden Meral, şunları aktardı:

"Bu çabalarla Türkiye-Çin işbirliğinde daha verimli neticeler elde edilebileceğine inanıyoruz. Bu amaçla TUSKON olarak, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etmenin yanında, aynı zamanda başta Afrika olmak üzere, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu'da işbirliğine gidip ortaklıklar kurmak istiyoruz. Çin'in 30 yılı aşkın süredir başarıyla gerçekleştirdiği reform ve dışa açılma politikasıyla elde ettiği ekonomik başarı, Çin'i dünya ekonomisinin en gözde oyuncusu durumuna getirmiştir. TUSKON olarak yurt dışındaki dört temsilciliğimizden birini Pekin'de açtık. 2012 yılında da ihtiyatlı büyümesini devam ettiren Çin'in, önümüzdeki yıllarda hedeflediği istikrarlı büyüme hedefine ulaşacağını tahmin etmek de hiç de zor değil. Özellikle 2012 yılına baktığımızda Çin'in dış etkilere bağlı ekonomik yavaşlamaya karşın teşvik ve dış yatırımları artırması bizlerin Çin'e olan ilgisini daha da arttırmıştır. 2012 yılının ilk yarısında Çin yükselen pazarlarla olan dış ticaretini arttırırken Türkiye ile gerçekleştirdiği ticari ilişkilerinde halen istediğimiz seviyeye gelebilmiş değildir."

-"Yeni alanlarda iş birliğini arttırmamız gerekmektedir"-

Meral, Türkiye'nin son 10 yılda ortaya koyduğu başarılı ekonomik büyüme ve yatırımcılara sunduğu istikrar ortamı, Çin'in neden Türkiye'yi daha da önemsemesi gerektiğinin yanıtı olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye jeo-stratejik öneminin bölgesel tarihi bağlarıyla birleşmesiyle, bölgenin en aktif ekonomik ve politik ülkesi konumuna gelmiştir. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın dediği gibi; Çin Avrupa'ya araç satarken gümrük vergisi ödemektedir, Türkiye'de yatırım yapması halinde Gümrük Birliği nedeniyle Avrupa'ya sıfır gümrükle araba satabilecektir. Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ve aralarında Şili, Fas ve İsrail gibi ülkelerin de olduğu 16 ülkeye de gümrüksüz giriş yapabilecektir. Bu noktada Türkiye ve Çin üçüncü pazarlarda rekabet yerine işbirliğine girerlerse kazan-kazan durumu ortaya çıkacaktır. Yani hem Çin hem Türkiye hem de yatırım yapılan ülke kazanacaktır. Bu bağlamda 2012 yılının Türkiye'de Çin yılı olması, 2013 yılının da Çin'de Türkiye yılı olmasını iyi değerlendirmemiz ve bu rüzgarı arkamıza alarak yeni alanlarda da işbirliğimizi arttırmamız gerekmektedir. İki ülke arasında yapılan bu diyaloglar işbirliğini daha da verimli hale getirecektir."

TUSKON olarak Türkiye'nin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi adına yoğun bir program uyguladıklarını belirten Meral, TUSKON'un geçen yıl Türkiye'de yatırım fırsatları ve üretim kapasitesinin tanıtımını yapmak üzere 10 bin kişiyi ağırladığını, yaklaşık 7 bin iş adamının katılımıyla 500 civarında yurt dışı iş heyeti düzenlendiğini kaydetti.

Çin'deki sektörel fuarları dikkatle takip ettiklerini ifade eden Meral, ekim ayında Guangdong eyaletinin Yunfu şehrinde düzenlenecek mermer fuarına yine organizatör heyet olarak 10 firmayla katılım sağlayacaklarını söyledi.

Meral, TUSKON'un karşılıklı güveni pekiştirerek, uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısıyla hareket ederek, Türkiye ve Çin'in çeşitli alanlardaki işbirliğini planlayarak birbirlerine güç katmak istediğini aktardı.

-Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 18 kat arttı-

Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT) Başkanı Wan Jifei, iki ülkenin girişimci iş adamlarıyla bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, iş birliği ve dostane ilişkilerin uzun bir geçmişi bulunduğunu kaydetti.

Jifei, 41 yıl önce Çin ve Türkiye arasında ikili ekonomik ve ticari iş birliğinin önemli bir gelişme kaydettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çin'in istatistiklerine göre, 2001'den 2011'e kadar iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar doların altından 18,7 milyar dolara çıkmış, yaklaşık 18 kat atmıştır. Çin, Türkiye'nin 3. ticaret ortağıdır. Türkiye'de üretilen ürünler Çinli tüketicilerin, Çin'de üretilen ürünler de Türk tüketicilerin ilgisini kazanmıştır. Yatırımlarda da istikrarlı ilerleme kaydedilmiştir. İki ülkenin ekonomik gücüne bakılacak olursa, karşılıklı yatırım potansiyeline ulaşılabilmiş değil. Her iki hükümetin, işletmelerin ve ticaret odalarının iş birliğinin artırılması çok önemlidir."

Ekonomik krizin etkisinin hala devam etmekte olduğunu ifade eden Jifei,

"Bütün ülkeler gibi bizler de ekonomik krizden etkilendik. Özellikle Avrupa ve ABD'ye yaptığımız ihracat azaldı. Çin'in gelişmesini olumsuz etkiledi. Dünya ekonomisinin iyileşme sürecine katkıda bulunmamız gerekiyor. Çin ve Türkiye'nin birbirini tamamlayıcı noktalarını ortaya koyması ve ilerletmesi gerekiyor. Ticari ve iş birliği alanlarının derinleştirilmesi gerekmektedir. Aktif şekilde finans, yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve madencilik alanlarında iş birlikteliklerinin genişletilmesi için fizibilite çalışmaları gerçekleştirilmelidir" şeklinde konuştu.

-"Birlikte üçüncü ülkelere pazar araştırılması yapılmalı"-

Jifei, iki tarafın birlikte üçüncü ülkelere pazar araştırması yapması gerektiğini kaydeden, "Türkiye, Avrasya bağlantı noktasında, Asya, Avrupa ve Afrika'nın birleştiği noktada konumlanmıştır. Aynı zamanda Avrupa'nın Gümrük Birliği üyesidir. İki ülke birlikte komşu ülkelere açılarak kazan kazan ilkesini uygulamaya dönüştürebilir" ifadesini kullandı.

Çin ve Türkiye'deki işletmeler Afrika'ya gidebileceğini anlatan Jifei, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uzun dönemdir dostane ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Birlikte düzenlediğimiz çeşitli ekonomik ve ticari organizasyonlar çok önemli. Bundan sonra birlikte ilerlemek için adımlarımızı atacağız. CCPIT'nin ülke içinde desteklediği organizasyonları tanıttım. Türkiye ile gelişmesi muhtemel potansiyeli olan uzun süreli anlaşmalar yapılmasını umarım. Birlikte iş birliğimizi güçlendirir ve çeşitli organizasyonlar düzenleriz. Türkiye ve Çin ticari ilişkilerinin devamı için çalışmaya devam ederiz. 30'un üzerinde girişimci iş adamıyla Türkiye'ye geldim. Enerji, makine, inşaat malzemeleri ve gıda sektörlerinden gelen iş adamlarıyla Türk iş adamlarının iş birliğine çok büyük ilgi duyuyoruz."

Konuşmaların ardından Meral, Jifei'ye günün anısına plaket takdim etti.

Forum, yapılacak iki ülke iş adamlarının yaptığı ikili görüşmelerin ardından sona erecek.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Rızanur Meral Türkiye Ekonomi Afrika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title