Haberler

Türkiye'de 67 Yıldır Petrol Fışkıran Kuyu

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de petrol üretiminin ilk kez gerçekleştirildiği Raman-8 kuyusunda hala üretim devam ediyor.

Türkiye'de 1935 yılında yürürlüğe giren 2804 sayılı kanunla Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'nün (MTA) kurulmasının ardından Raman Dağı'nda jeolojik çalışmalara başlanırken, 1940 yılından itibaren kazılan 7 kuyuda ekonomik değere sahip petrole rastlanmadı.

1361 METREDE PETROL BULUNDU

Daha sonra Raman'da Yakıtlı köyü yakınlarında 1945 yılında Avusturya'dan alınan "Trauzel Kulesi" ile ilk defa farklı bir teknoloji kullanılarak yapılan sondaj çalışmasında 17 Ocak 1946'da 1361 metrede petrol bulundu. Raman-8 ismi verilen kuyudan 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende 8 Mart 1948 günü petrol çıkarılmaya başlandı.

1 MİLYON TON PETROL ÇIKARILDI

Günlük 45 varille üretime başlanan kuyuda 1948 yılında asit kullanılarak günlük verim 450 varile yükseltildi. Raman-8 kuyusundan bugüne kadar yaklaşık 1 milyon ton petrol çıkarıldı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nce çevre düzenlemesi yapılan ve çalışanların gözdesi olan Raman-8 kuyusunu çevreleyen duvarda "Emektar-Old Faithful" levhası dikkat çekiyor.

"BATMAN'DA GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ 15 BİN VARİL"

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, AA muhabirine, MTA'nın 1940'lı yıllarda Raman bölgesinde yaptığı sondaj çalışmalarında açtığı 8'inci kuyuda petrole ulaştığını söyledi. Aradan geçen 67 yıla rağmen Raman-8 kuyusunda petrol üretiminin sürdüğünü vurgulayan Akın, "Petrolcülükte en eski kuyumuzda günlük 25-30 varil petrol üretiliyor. Aradan geçen süre içerisinde TPAO'nun yoğun çalışmaları sonucu bugün sadece Batman'da günlük petrol üretimi 15 bin varile yükseldi" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gökhan Akın Avusturya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Batman Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (134)

BATMANDAN:

BURDAN KAMYON YÜKLÜ PARALAR ÜLKENİN BATISINA AKTARILIYOR. BU ZULMÜN BİTMESİ YAKINDIR. BİZ FAYDALANAMADIK AMA EMİN OLUN ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI BATMANDAN DIŞARI ÇIKARTILMAYACAK. EL İNSAF

Yanıtla3518
ali:

seçimler yaklaşırken her yerden petrol çıkar dikkat edin

Yanıtla1924
zaza lice:

kürtlerin yeraltı yerüstü zenginliklerini çaldınız bu saatten sonra nah yersiniz

Yanıtla324
Zeyn teyyareMobil-IOS:

O petrol dogulularindir ,ama hep batiya aktatiliyor....Harrrrrammmm olsun size

Yanıtla268
adem:

ya sen neden söz etiyorsun koskoca arap petrolünü Amerika Fransa almaya kulanıyor O petrol doğulların mış O petrol TÜRKİYENİN türk olmayan ülkesini satana haramm zıkım olsun yedii her lokmaa iste her damla su

111
Bergamalı:

Sen hala ordamısın hain herif. .

05
KusadasimobilWeb@haberler.com:

Boyle hukumet olduktan sonra biz daha ne vergiler oderiz AKPciler SEVININ HADI DAHA BETER BIR TURKIYE ICIN

Yanıtla258
melike:

Bizim koyunlara gaz vermek için yapılmış bir haber. . .

Yanıtla2210
gerçek kardeşlık:

batman halkı hak ediyor işsızlıgı aclıgı fakırlıgı bereni çıkarıp biraz döşunsun niye 90 yıldır karnımız doymadı batmanda petrol çıkıyor iskenderunde işletılıyor sebebi ne kürt oldükları için mi acaba . . . .

Yanıtla626
mehmet:

ekonominiz batar işallah

Yanıtla228
Tüm 134 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title