Haberler

Türkiye'de Kazanıyorlar Ama Vergi Ödemiyorlar

Güncelleme:
Abone Ol

Gediz Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Vural Seven, sosyal paylaşım sitelerinin "Ciddi reklam geliri elde etmelerine rağmen vergi ödemeden çalıştıklarını" söyledi.

Gediz Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Vural Seven, sosyal paylaşım sitelerinin yurtdışı merkezli oldukları için Türk hukukunun ticaret, vergi, ceza kurallarına uymadan yayın yaptıklarını belirterek, "Ciddi reklam geliri elde etmelerine rağmen büyük ölçüde vergi ödemiyorlar, kayıt dışı ekonomiye ve haksız rekabete yol açıyorlar" dedi.

"VERGİ ÖDEMİYORLAR"

İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Vural Seven, sosyal medyanın bilinmeyen yüzüne işaret etti. Doç. Dr. Seven, Twitter, Youtube ve Facebook gibi Türkiye'de milyonlarca takipçisi bulunan paylaşım sitelerinin kayıt dışı ekonomiye ve haksız rekabete neden olduğunu öne sürdü. Ticaret hukuku uzmanı Doç. Dr. Savan, bu kuruluşların Türkiye'de ciddi tutarlarda reklam geliri elde etmelerine rağmen büyük ölçüde vergi ödemediklerini dile getirdi. Doç. Dr. Savan, şunları söyledi:

"KANUNLARA UYMUYORLAR"

"Sosyal paylaşım siteleri olarak tanınmış olsalar bile özünde reklam yapan ticaret şirketleridir. İnternet ve bilişim teknolojisinin verdiği imkanları kullanarak, Türkiye'de yerleşik kullanıcılarına Türk şirketlerinin reklamlarını yapmaktadır. Ancak bu reklamları yapıp maddi kazanç sağlarken, bir Türk reklam şirketinin uyması gereken kurallara uymadan bunu gerçekleştiriyorlar. Türk reklam şirketleri, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine tabi olduğu halde, onlar yurtdışı merkezli oldukları için bu kanun hükümlerine tabi olmadan ticari faaliyet yürütüyorlar. Türk hukukunun ticaret, vergi, ceza ve diğer mevzuat ve kurallarına uyulmadan yurtdışından yayın yapılarak reklam faaliyetinde bulunulması haksız rekabet olarak karşımıza çıkıyor."

DAVA AÇILABİLİR

Doç. Dr. Vural Seven, bu durumun hem vergi gelirinden olan Maliye Bakanlığı hem de Türk reklam kuruluşlarının aleyhine olduğunu kaydetti, uyarılarını şöyle sürdürdü:

"Bir Türk reklam şirketi, Türk Ticaret Kanunu'nun, haksız rekabet sonucu oluşan maddi durumun ortadan kaldırılmasına, haksız rekabetin önlenmesine, yanlış veya yanıltıcı beyanların düzeltilmesine ilişkin 56'ncı maddesi uyarınca dava açabilir. Bu davalar, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, borsalar ve tüzüklerine göre üyelerinin ekonomik menfaatlerini korumaya yetkili bulunan diğer mesleki ve ekonomik birlikler ile tüzüklerine göre tüketicilerin ekonomik menfaatlerini koruyan sivil toplum kuruluşları ya da kamusal nitelikteki kurumlar tarafından da açılabilir. Sosyal paylaşım sitelerinin yurtdışında yerleşik olmaları, bu şirketler hakkında Türkiye'de hukuku girişimde bulunulmasına ve Türk hukukunun uygulanmasına engel teşkil etmemektedir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Gediz Üniversitesi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Türkiye Twitter İzmir Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (12)

Hasan Gökçek:

Face yasaklandığında öleceğini zanneden ergenler zamanı gelince vergide kaçırır kaçıranı da destekler. Hala Erdoğan''a laf söyleyen cahiller var her alakalı alakasız konuda neyse söyleyin bir şey diyen yok ama unutmayın bir kişi ile mücadele etmiyorsunuz 40 milyon kişi ile savaşmaya kalkıyorsunuz altında ezilirsiniz. Tabii sizin savaşınız ancak klavyeden saklanarak mümkün sizi de kınamıyorum kazanamayacağınız bir savaş. Face hayatınızı da kurtarır ahiretinizi de siz devam edin bağımlılığınıza.

Yanıtla214
o gemiye de kaptana da:

O da bir sey mi , calanlar bile vergi ödemiyorlar. gemisini kurtaran kaptan , en buyuk de sizin KAPTAN ERDOGAN. (ama gun ola harman ola o gemiyi batirirlar o kaptana da etek giydirirler

Yanıtla112
gerçekler:

bir çok ülkede vergiye muaflar türkiyede yok türkiyede vergiye muaf olanlar sadece tc vatandaşları geriseine herşey serbesttt

Yanıtla06
SORU:

HALK DA ONLARIN PROGRAMLARINI VE ALANINI BEDAVA KULLANMIYOR MU ?

Yanıtla04
oğuz:

İyide İngilterede Fransada Almanyada vergi veren adli durumlara karşılık disbirörlük bulunduran bu sosyal paylaşım siteleri Türkiyeye karşı neden farklı tutum içindeler.Aslında onuda AYM ve bazı muhalefet partilerine sorsak iyi olur derim

Yanıtla21
Adınızı Yazın:

üstelik onlarda üyelerinden ücret alıyorlar

Yanıtla11
Aysun Sever:

memleketin Vergi Daresi var, ya Neden haberleri ! yok. Vergi ödenmezse yükümlü''''''! hapise gider Tanzilat öder, memleket geri gider ! ve Ekonomi çöker hainler.

Yanıtla02
ESNAFA İHANET SANKİ:

ESNAF KİRA, VERGİ, STOPAJ, ELEKTRİK, SU, BAĞKUR, SGK, İŞÇİ MAAŞI VS. VS. ÖDÜYOR AMA SANAL PAZARDA NEREDEYSE HİÇBİRİ YOK , , BENCE HAKSIZLIK GİBİ GÖRÜNÜYOR,

Yanıtla02
aklına ne gerlirse katmerli vergidir:

fakirlerden ve kazlardan başka verg, verenmi varmış

Yanıtla01
adam:

Bir devlette adalet olmazsa her şey olur hükümet bile adaleti tânimiyor

Yanıtla01
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title