Haberler

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin Açıklaması

Abone Ol

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Eninde sonunda Avrupa ve avro batmayacak, Avrupa'nın dağılacağını düşünmüyorum" dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Eninde sonunda Avrupa ve avro batmayacak, Avrupa'nın dağılacağını düşünmüyorum" dedi.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Mart ayı faaliyet raporunun sonuçlarını paylaşan Negrin, mevsimsellik etkisiyle Mart ayında hem ihracatta hem de iç pazarda kısmi bir toparlanmanın başladığını belirterek, geçen senenin Mart ayı ile bu senenin Mart ayını karşılaştırdığımızda faaliyet endeksinde yüzde 12-13'lük bir artış yaşandığını kaydetti.

Faaliyet endeksinin alt kırımları incelendiğinde bileşik ihracat endeksinin yukarı yönlü hareketinin dikkat çektiğini söyleyen Negrin, şunları kaydetti:

"Hükümetin çıkardığı teşvikler önümüzdeki sene hazır giyimin yıldızını parlatacak. Sektör özellikle ihracat açısından bu sene durağan bir yıl geçirse de, 2013'te yukarı yönlü bir ivme kazanacak. Bu noktada Avrupa Ekonomisi'ne izlememiz gerekiyor. Çünkü biz hazır giyim sektörü olarak ihracatımızın yüzde 80'ini Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz. Avrupa'daki kriz nedeniyle fiyatları arttırmak zorunda kaldık. Ayrıca krizden etkilenmemek için başka pazarlara da kaymaya çalışıyoruz. Ama şunu da unutmamak gerekir ki eninde sonunda Avrupa ve euro batmayacak. Ben Avrupa'nın dağılacağını düşünmüyorum. Avrupa'nın dağılması demek, tüm dünya ekonomisinin çalkantıya sürüklenmesi anlamına geliyor. Buna da kimse izin vermez. Zaten biz uzun süreden beri Avrupa'ya kaliteli, katma değeri yüksek ürün satıyoruz. Belli bir noktadan sonra katma değerli ürün satışındaki adetlerin de arttırılması gerekiyor. Biz eğer katma değerli ürün yapmayı öğrenmeseydik Türkiye-deki tekstil bu kadar ilerlemezdi. İç satışlarda ise yeni sezonun ve fiyat artışlarının etkisini görüyoruz. Nisan - Mayıs aylarında hazır giyim enflasyonu da çok belirleyici oldu. İthalat rakamlarını incelediğimizde geçtiğimiz dönemlere göre aşağı yukarı aynı yerlerdeyiz"

İşlerin açıldığı dönemlerde karlılık endeksinde düşüş görüldüğüne işaret eden Negrin, maliyetlerin de sürekli artış eğiliminde olduğunu kaydetti.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Cem Negrin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title