Haberler

Türkiye, Hollanda'daki Çiçek Krizini Avantaja Çevirecek

Abone Ol

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya’nın Hollanda’daki çiçeklerin karantinaya tabi organizmaların bulunması nedeniyle alımları yasaklamasından sonra, Türkiye’nin bu durumu avantaja çevireceğini söyledi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya'nın Hollanda'daki çiçeklerin karantinaya tabi organizmaların bulunması nedeniyle alımları yasaklamasından sonra, Türkiye'nin bu durumu avantaja çevireceğini söyledi.

Rusya, çiçeklerin arasında karantinaya tabi organizmaların bulunması nedeniyle Hollanda'dan kesme çiçek ithalatını yasakladı. Rusya Bitki Koruma ve Karantina Federal Servisi (Rosselhoznadzor), "Avrupa Birliği ülkelerinin ulusal karantina ve bitki koruma örgütlerine, Rusya'ya ihracatı yapılan Hollanda üretimi kesme çiçekler için belgelendirmenin tamamen durdurulması teklif edildi" şeklinde yazılı açıklama yaptı.

"TÜRK ÇİÇEKÇİLİĞİ İKİ KAT ARTIŞ SAĞLAR"

25 Temmuz itibariyle Hollanda ile Rusya arasında belli anlaşmazlıklar olduğunu ifade eden Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Aslında özüne bakıldığı zaman Rusya Devleti karantina altındaki, böcekli çiçekleri bahane ederek Rusya'daki alımları durdurmaya başladı. Bu durum Türkiye açısından bakıldığında yakında vadede büyük bir avantaj. Çünkü ister istemez Türk çiçekçiliğine hem saksı çiçekçiliği hem de kesme çiçeklerinde Türk bitkilerine yönelecekler. Rusya'nın yaklaşık olarak 2 milyar dolarlık alımı düşünüldüğünde bizim, Rusya'ya toplam ihracatımız 10 milyon dolar civarında. Bu gerçekten bizim talepleri karşılayacağımız bir boyutta değil ama inanıyorum ki buradaki açıktan Türk çiçekçiliği en az iki kat artış sağlar" dedi.

OLUMLU ETKİ

Benzer bir durumun daha önce de sebze konusunda yaşandığını dile getiren Bağdatlıoğlu, "Sebzede de büyük beklentilerle girilmiş ama bakıldığında sebze fiyatları Türkiye'de düşmüştü. Gerçek anlamda şu an bir anlaşmazlık gündemde değil. Belki de birbirlerine boy gösterme anlamında karantina durumunu yansıtıyorlar ve yasakları gösteriyorlar. Hollanda'daki yasak aynı anlamda geçmiş yıllarda Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Almanya içinde geçerli. Çünkü geçmiş yıllarda Hollanda çiçeklerini bu ülkelerden geçiriyordu. Dünyanın en çok çiçek seven ülkesi Hollanda, Almanya ile birlikte. Hollanda pazarının 3'üncü büyük ülkesi de Rusya. Hollanda ve Rusya'daki alışveriş eksiği, Türk çiçekçiliğine olumlu yönde kısa sürede dönüş yapabilecektir. Bu yasaklar devam ettiği sürece uzun vadede Türkiye'de yatırımların artması gerekiyor. Türkiye'nin teşvikleri vermesi gerekir ki Rusya'nın ihtiyacı olan milyarlarca dolarlık çiçeğin Türkiye tarafından karşılanması. Aynı şekilde gerekirse 3'üncü ülkelerden exportun kaydırılması için hızlı bir tempoda gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman bağdatlıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şu anda geçmiş yıllara bakıldığında bizim Rusya'ya ihracatımız genelde eylül ayında başlardı. Önümüzdeki günlerde krizinde etkisiyle beraber yaz üretimlerinin de çok kısa süre içinde göreceğiz. Tahmin ediyorum ki yasaktan dolayı 7-10 gün sonra Rusya'ya ihracatlarımız başlar. Geçmiş yıllarda böyle talepleri yokken, bu yıl böyle bir taleplerinin olacağına inanıyorum. Yaşananları en kısa zamanda gözlemleyeceğiz. Benim ümidim böyle bir yasak olduğu zaman ihracatımızın 10 milyon dolardan 20 milyon dolara çıkacağına inanıyorum kısa zaman içerisinde." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Osman Bağdatlıoğlu Rusya Federasyonu Hollanda Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title