Haberler

Türkiye İnovasyon Haftası Adana'da Başladı

Abone Ol

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, AK Parti Hükümeti’nin göreve başlayarak ilk 100 gün reformlarını gerçekleştirmelerini dört gözle beklediklerini söyledi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, AK Parti Hükümeti'nin göreve başlayarak ilk 100 gün reformlarını gerçekleştirmelerini dört gözle beklediklerini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Birliği'nin (TİM) organize ettiği Türkiye İnovasyon Haftası, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Akdeniz İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Adana Valisi Mustafa Büyük, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve pek çok önemli konuşmacının katılımıyla Sheraton Adana Hotel'de başladı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye olarak takipçi bir ekonomi değil, küresel ekonomide liderlik için rekabet eden bir ekonomiyi hedeflediklerini belirterek, "Bunlara doğru doğru bir şekilde gitmenin yolu da üretim ve ihracatı artırmaktan ama artırırken sadece sayısal olarak değil, tam tersi katma değeri artırarak inovasyon kültürünü oluşturup üretimi artırmak gerekiyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında başarılarının altında hep inovatif girişimlerin yattığını görüyoruz. Bu noktada inovasyon sürekliliğini sağlamak, inovasyon kültürünü yaymak kadar önemli" dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise yeni teknolojilerin, hizmetler ile sanayi sektörü arasındaki sanayileri silmek üzere olduğunu söyledi. Önüne geçilemez etkileri olan 3 ana trendin olduğunu kaydeden Sabancı, bunların şehirleşme ve iklim değişikliği, kadınların her alanda artan katılımı ve dijitalleşme olduğunu ifade etti. İş dünyası olarak bunlara ayak uydurmaya ve fırsata çevirmeye çalıştıklarını anlatan Sabancı, iklim değişikliğine ilişkin "Ne yazık ki iklim değişikliğinden dolayı kızaracak ülkelerin arasında biz de olacağız. Bu konuyu fırsata çevirebiliriz" diye konuştu.

"TÜRKİYE SIRALAMALARDA İYİYE GİDİYOR"

"Büyük şirketlerin yaratıcı inovatif şirketleri bünyelerine katarak büyüdüğüne" dikkat çeken Güler Sabancı, bunun son günlerin en önemli trendi olduğunu ifade etti. Şirketlerin inovasyon alanına geçtiğimiz yıla oranla yüzde 60 daha fazla yatırım yaptıklarını söyleyen Sabancı, şöyle devam etti:

"İnovasyon, global ölçekte ekonomik kalkınmanın yegane itici gücü. Biz bu tablonun neresindeyiz? Büyük bir çabayla inovasyonu daha çok öğrenmeye çalışıyoruz. Her yıl dünya fikriyatlar örgütü küresel inovasyon endeksi açıklanıyor. Eylül'de ülkelerin 2015 inovasyon notları belli oldu. Türkiye 141 ülke arasında 58. sırada yer alıyor. Dünyanın en inovatif ülkeleri olarak büyük ülkeler listedeler. Rapordan dikkat çeken bir sonuç şu. Gelişmekte olan ülkelere kanun yapıcılar sağlam bir inovasyon ortamına zemin hazırlayarak büyümeyi hızlandırıyorlar. Oyun sahasını onlar oluşturuyor. Bilgisayar yazılım harcamalarını gayri safi milli hasıla oranında ülkemiz dünyada 8. sırada. İyi bir sıralama. Yatırımcıların korunmasında 13. sırada yer alıyoruz. İyiye doğru gidiyoruz çeşitli yerlerde. İş dünyası tarafından finansmanı sağlanan AR-GE bakımından 21. sırada yer alıyoruz. Patent başvuruların gayri safiye oranında 13. sıradayız. Hiç fena değil bunlar. Marka başvurularında ise 141 ülke arasında 5. gözüküyor. Demek ki odaklanıp çalışırsak başarıyoruz. Kat edecek çok yolumuz var fakat yeniliğe açılımda büyük potansiyel olduğu gözüküyor."

"ÜNİVERSİTE VE SANAYİ BİRLİKTELİĞİ GEREK"

AR-GE'ye yönelik inovasyon anlayışının Türkiye'ye yerleşmeye başladığını ve hızla ilerlediğini vurgulayan Güler Sabancı, inovasyon alanında en önemli rolün, temel araştırmadan uygulamaya geçişte üniversite ve sanayi birlikteliğinden geçtiğini anlattı. Şirketlerde inovasyon kültürünün oluşturulması için öncelikle liderlerin bunu isteyip, teşvik etmesi gerektiğinden söz eden Güler Sabancı, kendi şirketlerinden örnekler verdi ve yeni fikirlerin yeşereceği ortamları oluşturmak için sürekli çalıştıklarını söyledi. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almak için kaliteli inovasyon ve ekosistemin geliştirilmesi gerektiğini aktaran Sabancı bunun da inovasyon kültürünün DNA'ya işlemesiyle mümkün olacağını sözlerine ekledi.

"KESİNTİSİZ DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ"

Milletvekili genel seçimleri sonuçlarının da Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, şöyle konuştu:

"Seçmen AK Parti'ye tek başına hükümet etme ve birlik ve beraberliği yeniden tesis etme görevi verdi. Bir an önce süreci geride bırakıp hükümetin göreve başlamasını 4 gözle bekliyoruz. Bu dönemde birlik ve beraber çalışmayı kaybedecek vaktimiz yok. İlk 100 günde yeni bir plan ve program yapılıyor. İlk 100 günde yapılacak reformları 4 gözle bekliyoruz. Son yıllarda girişimciliğe, yeniliğe, araştırmaya destek veren bir ortam yaratılmaya çalışıldı. Araştırma altyapısında çok yol alındı. Sabancı Üniversitesi'nden biliyorum ancak yeni dönemde de desteklerin kesintisiz ve planlı devam etmesini bekliyoruz. İnovasyon bir kültür meselesidir. Her kültür de gelişebilmek için ideal ortama ihtiyaç duyar."

Yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşması, inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl 4. kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılımıyla bugün saat 16.00'da 2014 yılı ihracat rakamlarına göre en fazla ihracat yapan firmalara ödül verilecek. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sabancı Holding Güler Sabancı Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Urfalı Şiho:

Sakıp Amca yok ya tadımız tuzumuz yok. Ah Sakıp amca ah. . Mekanın cennet olsun.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title