Türkiye-Moldova İş Forumu
Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Octavian Calmic, Türkiye ile Moldova arasındaki mevcut ticaret hacminin hak ettikleri yerde olmadığını belirterek, "Yaptığımız anlaşmalar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da destekleyecek.
Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Octavian Calmic, Türkiye ile Moldova arasındaki mevcut ticaret hacminin hak ettikleri yerde olmadığını belirterek, "Yaptığımız anlaşmalar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da destekleyecek." dedi.
Calmic, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Moldova İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Moldova yeni hükümetinin iş çevreleri ve ülkeler arası dostane ilişkileri desteklediğini ifade etti.
Türkiye ile Moldova arasında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması (STA) kapsamında Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın imzalandığını anımsatan Calmic, Türkiye ziyaretleri kapsamında Türk hükümeti ve ekonomi çevreleri ile önemli görüşmeler yaptıklarını anlattı.
Moldova'daki yeni hükümetin yeni formatta çalışmalar yaptığını, hükümetin iş çevreleri ve dostane ilişkilerin geliştirilmesini desteklediğini ifade eden Calmic, iki ülke arasında çözüm bekleyen konular olduğunu söyledi.
Calmic, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye ile Moldova arasındaki mevcut ticaret hacmi bizim hak ettiğimiz yerde değil. Yaptığımız anlaşmalar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da destekleyecek. Bizde son dönemde çok reform yapıldı. İş çevrelerinin önünü açmak, süreçleri kolaylaştırmak, idari bariyerleri ortadan kaldırmak yönünde çalışmalar yaptık. Türkiye ile dostane ilişkilerimizin gelişeceğini ve yatırımları çekeceğimizi düşünüyorum. Türkiye'de ticaret temsilciliğimizin açılmasının iyi olacağını düşünüyorum. İstanbul, iş ilişkilerinin ve ticaretin geliştirilmesinde kilit nokta rolü oynuyor. Bu yüzden İstanbul'da bir ticaret ofisimizin olması çok önemli."
"STA'nın getirdiği dinamizm ile ilişkilerin yeni bir boyuta taşınması için çalışıyoruz"
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da iki ülke arasında 1 Kasım 2016'da yürürlüğe giren STA'nın getirdiği dinamizm ile ilişkilerin yeni bir boyuta taşınması için çalıştıklarını ifade etti.
Vardan, "STA ve karşılıklı vize muafiyetine ek olarak, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Çifte Vergilendirmeyi Önlemeye İlişkin Anlaşma'nın daha önce imzalanmış olması, girişimcilerimiz arasında iş birliğinin önünü tamamen açmış oldu.
Bu şekilde şu an için yarım milyar dolar seviyesindeki ikili ticaretimizi önümüzdeki dönemde bir milyar seviyesine, karşılıklı yatırım stokumuzu da daha ileri seviyelere çıkarmayı arzuluyoruz." şeklinde konuştu.