Türkiye Müteahhitler Birliği İftar Programı
Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, "Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek kapsamlı yeni bir hikayenin oluşturulması önem taşımaktadır.
Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, "Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek kapsamlı yeni bir hikayenin oluşturulması önem taşımaktadır." dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin iftar programı Yenigün'ün ev sahipliğinde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın katılımıyla Ankara Swiss Otel'de gerçekleştirildi.
Yenigün, buradaki konuşmasında, müteahhitlik sektörünün insanların yaşam kalitesini belirleyen en önemli sektör olduğunu vurgulayarak, birliğe üye firmaların Hindistan'dan Sahra altı Afrika'ya, Latin Amerika'ya kadar bir çok coğrafyada, zor şartlar altında yeni iş imkanları yaratmak üzere büyük özveri içinde çalıştığını dile getirdi.
Rusya'ya ilişkin yaptırımların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Yenigün, yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 20 payla Rusya'nın lider konumda bulunduğunu söyledi.
Yenigün, Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ve iş birliğinin her alanda artarak devam etmesini önemsediklerini belirterek, "Rusya ile birlikte, en önemli pazarlarımızdan Libya ve Irak'taki gelişmeleri de yakından izliyoruz. Maalesef, o tarafta henüz olumlu bir gelişme kaydedemedik. Hatta sorunlara her gün yenileri ekleniyor." diye konuştu.
Katar krizinin, sektörün ana pazarlarındaki kaygısını artırdığına değinen Yenigün, hem Türkiye ekonomisi hem de yurt dışı müteahhitlik açısından önemli olan Arap ülkeleriyle Katar arasında yaşanan krizde, Türkiye'nin "mekik diplomasisi ile arabulucu rolünü" sürdürmesini olumlu bulduklarını söyledi.
Teşvik mekanizmalarına da değinen Yenigün şöyle konuştu:
"Eximbank başta olmak üzere tüm bankacılık sektörüne teşekkürü borç biliyoruz. Ancak Eximbank'ın bu çalışmaları başta Hazine olmak üzere, tüm kamu kuruluşları tarafından desteklenerek sürece hız kazandırılmalıdır. Hala en büyük eksiğimiz finansman kaynağıdır. Yeni pazarlarda finansman desteği sağlanabilirse, pazar payımız katlanarak büyüyecektir."
Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinin şoklara karşı kırılgan olmadığını defalarca gösterdiğine dikkati çeken Yenigün, referandum sonrasında yaşanan süreçte iş dünyasının, gerilimi azaltacak, normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturulmasını ve sıranın ekonomiye gelmesini beklediğini söyledi.
Yenigün, iş dünyasının yatırımlarını sürdürürken devletin de teşvik mekanizmalarıyla süreci desteklemek için çalıştığını vurgulayarak, "Kısa vadeli teşvik tedbirleri ile uzun mesafe almak mümkün değildir. Yapısal reformlar acilen gündeme alınmalıdır. Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek kapsamlı yeni bir hikayenin oluşturulması önem taşımaktadır." dedi.