Türkiye'nin Çin'de Artık 'Hamili Kartı' da Var
Tarihte Eski Uluslar Olarak Savaşta ve Barışta Çok İçli Dışlı Olan Türkler ve Çinliler 21'inci Yüzyılda Aynı Sahnede Yeniden Buluşuyor.
Tarihte eski uluslar olarak savaşta ve barışta çok içli dışlı olan Türkler ve Çinliler 21’inci yüzyılda aynı sahnede yeniden buluşuyor.
Ekonomide Pekin için büyük açılımlar yapan Ankara, Türk dostu Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai’nin Çin Başbakan Yardımcısı olmasını bekliyor.
YÖNÜNÜ sadece, ’güç merkezi’ Batı’ya dönen Türkiye, yakın dönemde hem siyasette hem de ekonomide global stratejilerine Çin’i güçlü şekilde dahil edecek gibi görünüyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, Çin’in yeni Hong Kong’u olarak tanımlanan Xiamen’de (Şıamın) başlayan ve Pekin’de noktalanan ’ticaret ve yatırım’ turunda bugüne kadar görülmeyen yeni unsurlar dikkat çekti. Türkiye’nin, Çin’in haksız rekabetine karşı Avrupa Birliği ve ABD’de sürdürdüğü ’durdurma ve engelleme’ politikasının meyvelerini verdiğini, 2006 yılının ikinci yarısından itibaren artık Türkiye’nin Çin ile stratejik ortaklıkları konuşmaya başladığını anlatan Tüzmen, Pekin’de Türk dostu bakanların sayısının arttığını söyledi.
PEKİN’DE TÜRK DOSTU BAKANLAR: Tüzmen’in Şıamın dönüşü Pekin’de buluştuğu Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai’nin, Çin Hükümeti içinde, Türkiye’nin tezlerini en iyi anlayan ve Çin’in Türkiye ile Batı’ya daha organize açılacağına inanan isim olduğu, yakında da Başbakan Yardımcılığı’na atanacağı bildiriliyor. Bo Xilai’den boşalacak Çin Ticaret Bakanlığı görevine de bir başka Türk dostu oturacak. Şu anda bakan yardımcısı olan bayan Ma Xiuhong’un Ticaret bakanı olması bekleniyor. Xiuhong da Şıamın’daki Çin Ticaret ve Yatırım Fuarı’nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte Türk stant’larının açılışını yaptı, mehter dinledi, sema seyretti ve ebru çıraklığı yaptı. Xiuhong ve Çin Ulusal Turizm İdaresi Başkanı Şiao Çivey yakında Türkiye’ye gelecek.
BENİM PATRON SENİ ÇOK SEVMİŞ: Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e, "Benim büyük patron (Başbakan Yardımcısı Bayan Wu Yi) senden çok etkilenmiş. Çok başarılı bir görüşme yaptığınızı ve iki ülke arasında yeni bir dönemin başlamakta olduğunu söyledi. Biz şimdi iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için 1 yıl içinde 3 kez bir araya gelmiş olduk. Bu çok önemli bir gösterge. Çin ile Türkiye arasındaki umut verici ilişkilere çok inanıyorum. 150 kişilik bir heyetle Xiamen’e gelmiş olmanız da ayrıca ticaret ve yatırım ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak. Umarım buraya gelmenize değecek" dedi.
50 MİLYAR DOLAR GÜLDÜRDÜ: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, daha önce ilan ettiği iki ülke arasındaki dış ticarette 5 yıl içinde 50 milyar dolarlık hedefi de sevindirici bulan Xilai, görüşme sırasında, Bakan Tüzmen’in bu rakamı hatırlatması üzerine gülümsedi. Tüzmen hedefi Türkiye’de de iddialı bulanların olduğunu ancak, yıllık yüzde 25-30’luk artış düşünülünce hedefin tutacağını kaydetti. Tüzmen önemli olanın bu rakamda Türkiye’nin dengeyi sağlaması olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu: "Ziyaretler, Türkiye ile Çin ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Ülkemizdeki büyük projelerde Çin’i görmekten mutlu olacağız."
Tarihi dönüşümde Kürşat ve Kürşad
60’ıncı hükümeti içinde Türkiye’nin Çin ile güçlü ilişkiler kurması gerektiğine dair en cesur fikirleri savunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in bu konuda aktif rol de alması, bazı işadamlarına Nihal Atsız’ın ’Bozkurtlar’ romanındaki "Kürşat ve 40 Yiğidi’nin isyanını hatırlattı. Romanda, kalabalık Çin ordusuna yenilen ve Çin sarayında esir edilen, Kürşat ve 40 Türk savaşçısı bir süre sonra bu esarede dayanamıyor ve ölümü göze alarak isyan ediyor. Bu mücadele Türklerin Ergenekon’dan çıkışı gibi bir dirilişe neden oluyor. Bu tarihi romanın özellikel milliyetçi gençler tarafından çok okunduğu ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de milliyetçi damarının güçlü olduğu belirtiliyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in 21’inci Yüzyılda Çin ile Türkiye arasında stratejik iş birliğinin en güçlü taraftarı olması da bu nedenle ayrıca ilginç bulunuyor.
Çin artık, tehdit değilgündemimizde bor da var
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk sanayicisinin Çin’in yükselişine olumsuz baktığını ancak buradaki fırsatın da kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Tüzmen şöyle konuştu: "İlk başta karşı çıkıyorlardı. Endişeleri vardı. Çin tehdit değil bir fırsattır. Peki nasıl bir fırsattır? Bir; Çin’den alım heyetleri gelecek Türk malı almaları için ikna edilecek. İki; siz Çin pazarına yönelik ürün çeşidinizi geliştireceksiniz. Şu anda Çin içinde 350 milyon zengin Çinli var. Dünya markaları burada satış yapıyor. Biz neden yapmayalım? Temaslarımızda bor madenleri de gündeme geldi. Çin ileri teknolojide bor kullanımını artırırsa bize önemli bir kapı açmış olacak. Şu anda nano teknoloji çalışmaları yapıyorlar. Çin firmaları Türkiye’de AR-GE bölümü de açmak istiyor."
Devlet zirvesindeki uyum sözde değil, özde olmalı
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, "Askeri, Genelkurmayı, Başbakanı, Cumhurbaşkanı, hepsi bir arada olduğu zaman, ahenkli çalışma yaptığı zaman, ticaret erbabı çok rahatlıyor. Bu görüntü sözde değil özde olmalıdır. Öyle olursa ülkemizin yolu da açılır" dedi. Çin gezisinin son gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, hükümet ve Genelkurmay arasındaki gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine şu karşılığı verdi: "Devletin bütün organlarıyla bir arada görülmesi herkesin özlediği tablo. Türkiye’de herkes istikrar istiyor. Çünkü siyasi istikrar ekonomik dengeleri etkiliyor. Devletin zirvesinde sorun yoksa herkes bir ’oh’ çekiyor. Aslında böyle bir görüntü, özlenen değil, normal karşılanan bir görüntü olmalıdır. Sorumluluk sahibi herkesin üzerine düşeni yapacağını görüyorum. Amaç ayyıldızlı Türk bayrağını en üst seviyeye çekmektir. Sıkıntımız da herkesin Türkiye’yi en çok kendisinin sevdiğine inanması. Herkes Türkiye’yi çok seviyor arkadaş. Oysa ki senin sevgin daha fazla benim sevgim daha fazla olamaz. Bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içenler de artık bölücü terörü lanetlemeli. Yoksa samimiyetsizlik oluyor. Bu da vatandaşın gözünden kaçmıyor."