Haberler

    Türkiye'nin İlk "Düşük Karbon Kahramanları" Belirlendi

    Abone Ol

    DİDEM ERYAR ÜNLÜ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi'nde karbon ekonomisinin geleceği tüm yönleriyle tartışıldı.

    DİDEM ERYAR ÜNLÜ

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi'nde karbon ekonomisinin geleceği tüm yönleriyle tartışıldı.

    Karbon yönetimi, karbon ticareti, temiz enerji teknolojileri konularının tartışıldığı Zirve'ye Avrupa Komisyonu, OECD, Dünya Bankası, EBRD, IETA, ICAP, POINTCARBON ve REC gibi uluslararası üst düzey uzmanların yanı sıra, 15 farklı ülkeden uzmanlar katıldı. Zirvede, iklim değişikliği müzakerelerinin nasıl bir seyir izlediği, Kyoto Protokolü sonrası gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasında yaşanan görüş ayrılıkları neticesinde görüşmelerde yaşanan tıkanıklar ve gelecek için öngörüler paylaşıldı. Zirvede vurgulanan ortak noktalardan birisi, Aralık 2015 tarihinde yapılacak Paris İklim Zirvesi'nde tüm tarafların uzlaşabilecekleri uzun dönemli bir İklim Değişikliği Anlaşması'nın hayata geçmesi hedefi oldu.

    Bu arada Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Düşük Karbon Kahramanları" II. İstanbul Karbon Zirvesi'nde sahiplerini buldu.

    Karbon yönetimi konusunda emek verenleri ve iklim değişikliği ile mücadele edenleri desteklemenin yanı sıra konunun yaygın bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya yönetimler, sivil toplum örgütleri, kişiler ve firmalardan, üçü yabancı olmak üzere 32 proje aday oldu.

    "Karbon yönetim marifetleri iltifata tabi"

    Ödüller SÜT-D Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem Karakaya tarafından takdim edilirdi. SÜT-D Başkan Yardımcısı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu da ödül töreninde yaptığı konuşmada, "İltifata tabi olan karbon yönetimi marifetleri için bu ödülleri sunmak, SÜT-D sivil gücünün topluma yeşil yansımasıdır" dedi.

    Türkiye'nin ilk Düşük Karbon Kahramanları ise şöyle sıralandı: Nilüfer Belediyesi, 'Ulaşım Karbon Ayak İzi Azaltmak Üzere Çalışanların Alışkanlıklarının Saptanması ve Değişimi Projesi', Kartal Belediyesi, 'Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi', Kadıköy Belediyesi, 'İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sera Gazı salımlarının Azaltımı Projesi', Akbaşlar Tekstil ve Enerji 'Baskı Proseslerinin Çevreye Verdiği Zararların Karşılaştırılması Projesi', BASF Türk Kimya 'Proseslerde Entegre Enerji Verimliliği Uygulaması ile Karbon Salımı Azaltımı Uygulaması', Ortadoğu Enerji ile Recydia 'Çöpten enerji üretimi ile sera gazı azaltımında gösterdikleri başarıları nedeniyle, PEUGEOT 308 BlueHDI sınıfının düşük karbon salınımı değeri ile, Transorient yeşil taşımacılık, Yaşar Holding üretimde karbon salımı azaltımı, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası 'Karbon Nötr Projesi', Zorlu Enerji 'Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları' projesi, Tibet Çınar- İnci-Soner Sarıhan Ailesi 'Başka Yaşam Mümkün: Herkes Yapabilir' diyerek ailelerin Düşük Karbon Kahramanı oldu. Oya Ayman Özesmi- Uygar Özesmi 'İnandıkları gibi Yaşadıkları Sıfır Karbon Ayak İzli Ev Yaşamları' ile Düşük Karbon Kahramanı oldular.

    Karbon kahramanları ne dedi?

    Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak: Güneşte yeni işbirlikleri geliştirmek istiyoruz

    Bugün alınan kararlar geleceğin belirleyicisi olacak. İklim değişikliğinin etkilerinden kaçınmamız mümkün değil, bunu göremeyenlerr çağın gerisinde kalacaktır. Kaynak çeşitliliğimiz ve yenilikçi çözümler üretme yetkinliğimiz ile enerjide arz güvenliğini ve sürdürülebilirliğini destekleyen projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin yenilenebilir enerjisi stratejisi içinde son dönemde güneş yatırımları öne çıkıyor. Tüm dünyada akıllı çözüm teknolojileri sayesinde entegre sistemler geliştiriliyor. Güneş enerjisi teknolojileriyle yakından ilgileniyor, yeni işbirlikleri geliştirmek istiyoruz.

    TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen : Türkiye'nin CO2 salınımını her yıl 7.2 milyon ton azaltıyoruz

    65 yıldır geleceği koruyarak üretenleri destekleyen bir banka olarak, kurduğumuz Sürdürebilirlik Yönetim Sistemi ile 2005 yılından bu yana bankacılık faaliyetlerimizden kaynaklanan tüm çevresel etkilerimizi ölçüyor ve azaltıyoruz. 2008 yılından bu yana ise Türkiye'nin ilk karbon-nötr bankası olma özelliğini taşıyoruz. Son 10 yılda finansman sağladığımız yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları ile Türkiye'de yıllık karbondioksit salımını 7.2 milyon ton azaltıyoruz. Türk iş dünyasının karbon izini azaltan sürdürülebilir yatırımlara sağladığımız kredilerin oranı toplam portföyümüzün yüzde 50'sini aşmış durumda. Bugüne kadar destek verdiğimiz 100'ü aşkın temiz enerji projesi ile Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 14'üne denk gelen 3.500 MW'lık kurulu gücün hayata geçmesine yardımcı olduk."

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title