Haberler

"Türkiye'nin İslami Finansta Potansiyeli Çok Büyük"

Abone Ol

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi İslam Ekonomisi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hanif: “Türkiye’nin küresel sukuk piyasasında yer alması önemli bir adım. Türkiye’nin İslami finansta potansiyeli çok büyük”

GÖKHAN KURTARAN - Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi İslam Ekonomisi Merkezi Direktörü Muhammed Eslem Hanif, Türkiye'nin küresel sukuk piyasasında yer almasının önemli bir adım olduğunu belirterek, "Türkiye'nin İslami finansta potansiyeli çok büyük" dedi.

Anadolu Ajansı'nın basın sponsoru olduğu 9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı'nda (ICIEF) AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hanif, Türkiye'nin hızla gelişen bir ülke olduğunu anlattı.

Hanif, "Türkiye'nin İslami bankacılıkta potansiyeli çok büyük. 7-8 yıldır Malezya'dan gelerek İstanbul'u ziyaret ediyorum. Türkiye'nin İslami bankacılık alanında büyük işler başarabilmek için çok iyi konumlandırıldığını görüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geçen yıl başlattığı sukuk ihracı ile küresel İslami bankacılık piyasasında önemli bir adım attığını vurgulayan Hanif, "Türkiye'deki uygulamalar diğer İslam ülkelerinden biraz farklı da olsa, Türkiye'deki kurumları köklü bir geçmişi var.  Türkiye'nin sosyal ekonomik dinamiklerine baktığımızda, Türkiye'nin bulunduğu bölgede büyük fırsatlara sahip olduğunu görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Yardımda İslam dünyası BM'nin önünde"

Hanif, dünyanın birçok bölgesinde Müslümanların çeşitli İslami yardım kuruluşları, dernekler vasıtasıyla yardımlaştığını anlatarak, "İslam dünyasında toplanan ve yapılan yardımlar Birleşmiş Milletlerin toplam yardımlarından 15 kat daha fazladır. Bu yardımların içerisinde sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlar ve hatta verilen zekatlar da var" dedi.

İslam dünyasında özellikle zekat gibi gönüllü olarak elden yapılan finansal yardımların herhangi bir kayda geçmediğini belirten Hanif, "Toplanan bütün yardımların finansal sistem içerisinde nasıl kullanılabileceği önemli. Özellikle İslami yardım kuruluşları tarafından büyük yardımlar toplanıyor. İyi yönetimin sağlanması gerekli" ifadelerini kullandı.

Hanif, dünyanın birçok ülkesinde İslami yardımların kayıt altına alınması ve finansal sistem içerisinde hareket etmesi için çalışıldığını kaydetti.

"Tabi kimse insanlara nereye zekat vermeleri gerektiğini söylemez. Bunu gönüllü olarak gerçekleştiriyoruz" diyen Hanif, fakat yine de en iyi şekilde kullanılıp kullanılmadığının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Hanif, "Zekat için yapılan yardımların İslami bir enstrümanla üzerinden transfer edilmesi, kayda alınması mümkün olabilir. Bangladeş ve Endonezya'daki bazı İslami bankalar tarafından bu ve benzeri uygulamalar kullanılıyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Türkiye Malezya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title