Haberler

Türkiye'nin Kaba Yem Sorunu 'Juncus Acutus' ile Çözülecek

Abone Ol

Samsun Ondokuz Mayıs Üniveritesi’nde (OMÜ) yapılan doktora tez çalışmasıyla, Türkiye’nin 23 sulak alanında toplam üretim kapasitesi 85 bin tona olan ve ülke ekonomisine 46 milyon lira gelir getirebilecek ‘juncus acutus’ isimli bitkinin alternatif kaba yem olabileceği ortaya konuldu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniveritesi'nde (OMÜ) yapılan doktora tez çalışmasıyla, Türkiye'nin 23 sulak alanında toplam üretim kapasitesi 85 bin tona olan ve ülke ekonomisine 46 milyon lira gelir getirebilecek 'juncus acutus' isimli bitkinin alternatif kaba yem olabileceği ortaya konuldu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya ve Dr. Funda Erdem yaptıkları doktora tez çalışması ile juncus acutusun alternatif kaba yem olabileceğini ortaya çıkardı. Yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonrası tamamlanan ve Yükseköğretim Kurulu'nda yayımlanın doktora tezinde, Türkiye'nin kaba yem açığını giderme yolu anlatılıyor.

Doktora tez çalışması ve Kızılırmak Deltası'nda yapılan araştırma çalışmaları konusunda bilgi veren Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, "Kızılırmak Deltası'nda 1 yıl boyunca yaptığımız incelemelerde özellikle de 7 ayda Nisan'da başlayıp, Ekim ayına kadar olan sürede hangi bitki türleri veya doğal mera olan kısımlarda her mevsim, türlerin bulunabilirliğini tespit ettik. ve aldığımız örneklerle besin madde analizini yaptık. Bu inceleme sırasında bizim dikkatimizi çeken juncus acutus oldu. Juncus acutus yöresel ismi goga olan bitki türü. Yılın her mevsiminde bulunabilen bir bitki türü ve deltanın büyük bir kısmını da kaplamış durumdadır. Juncus acutus, juncus cinsinin 160 türünden birisidir ve sulak alanlarda en fazla bulunan bitki türlerindendir. Besin maddesi kapasitesini belirledik ve belirlediğimiz değerleri dikkate aldığımızda juncus acutusun alternatif bir kaba yem maddesi olacağını ortaya koyduk" dedi.

Türkiye'nin saman ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, "2012 yılında samanın balyasını 12 liradan ithal eden bir ülke olması, 2014 yılında da kuralıklar nedeniyle de yine kaba yem ithalatının söz konusu olduğu bir ülkede, çok önemli bir kaynağın bulunduğunu ortaya koymuş olduk. Ham protein yönünden yüzde 10 civarında bir değerle juncus acutus, tüm samanlardan daha iyi bir değere sahip. Bu yönden bakıldığında kaliteli yoncanın kuru otuna eş değer protein değeri bulunmaktadır. Sadece Türkiye değil, dünya literatürlerini incelediğimizde juncus acutus bizim tarafımızdan ilk defa bir doktora tez çalışması olarak bu kadar detaylı olarak değerlendirildi. Juncus acutusun alternatif bir kaba yem olabileceği ortaya koyulmuştur. Yaptığımız tez çalışması 16 Mayıs 2014 tarihinde kabul edildi ve Yükseköğretim Kurulu'nda yayımlandı" diye konuştu.

Türkiye ekonomisine katacağı geliri dile getiren Çetinkaya, "Buğday samanıyla karşılaştırarak bu hesaplamayı yaptık ve Türkiye'nin 23 sulak alanında yetişen 85 bin ton potansiyel kapasitesi ile juncus acutus, 46 milyon Türk lirası bir katma değer sağlayacaktır. Yalnız Kızılırmak Deltası olarak düşündüğümüzde de bu değer 2 milyon liradır" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nurcan Çetinkaya Kızılırmak Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title