Türkiye'nin Mücevher İhracatında Ciddi Artış
Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) tarafından mart ayı mücevher sektörü ihracat rakamları açıklandı.
Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) tarafından mart ayı mücevher sektörü ihracat rakamları açıklandı. Buna göre, sektörün ihracatı bu yılın mart ayında miktar bazında 207 bin 203,4 kilo, değer bazında ise 199 milyon 42 bin 276,6 dolar düzeyinde gerçekleşti.
Böylece sektörün ihracatı bu yılın mart ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 8,8 azalırken, değer bazında yüzde 24,7 arttı. Sektör; geçen yılın mart ayında 227 bin 107,3 kilo ve 159 milyon 642 bin 748,3 dolarlık ihracat yapmıştı. Bu dönemde mücevher sektörünün değer bazında ihracatı, şubat ayına kıyasla da yüzde 26,4 yükseldi. Sektörün ihracatı, şubat ayında 157 milyon 439 bin 566,7 dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Mücevher sektörünün yılın ilk üç ayına ilişkin ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,7 artarak 526 milyon 753 bin 230,8 dolar oldu. Ülkeler bazında bakıldığında İran'a gerçekleştirilen ihracat değer bazında 60,7 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. İran'ı, 29,5 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Arap Emirlikleri, 16 milyon dolarla ABD ve 10,8 milyon dolarla da Hong Kong takip etti.
"ARTIŞ TRENDİNİN YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen MİB Başkanı Ayhan Güner, mart ayı ihracatındaki artışın kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, "Yükselişin geleceğini öngörmüştük. Eğer sürpriz gelişmeler olmazsa artış trendinin yükselmesini bekliyoruz." değerlendirmelerini yaptı. İhracattaki yükselişi daha önceden gözlemlediklerini anlatan Güner, neticede sektörün kendilerini yanıltmadığını dile getirdi. Güner, çok zorlu bir dönem yaşadıklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Bizler için en değerli pazarlar, her zaman için bize yakın pazarlar ve ne yazık ki biz bu pazarlarımızı kaybettik. Bu dönemsel olumsuzluk bizleri yıldırmadı ve dünyanın uzak köşelerine gittik. Ekonomi Bakanlığımızın da değerli destekleriyle ihracatı yeni pazarlara açılımını sağlamak adına çok ciddi çalışmalar yürüttük. Neticede beklediğimiz yükseliş ilk olarak mart ayında geldi. Daha asıl çalışmalarımız rakamlara yansımadı. Hem çok değerli üyelerimizin hem de bizlerin çalışmalarıyla önümüzdeki aylarda çok daha güzel haberleri sizlerle paylaşacağımızı söyleyebilirim. Elbette dönemsel düşüş olabilir ama bizim için önemli olan bu yükselişin istikrarlı olması."
"İRAN PAZARI, RUSYA'DAN KAYNAKLANAN KAYBI FAZLASIYLA KARŞILAYABİLİR"
Ayhan Güner, Çin başta olmak üzere dünyanın en büyük alım heyetlerini mart ayında gerçekleştirilen fuarda ağırladıklarını anımsattı.
Bunun bir ilk adım olduğunu, karşılıklı hareketlerle Türk-Çin iş birliğinin geliştirileceğini aktaran Güner, şimdiden iki ülke arasında bazı iş birliklerinin başladığını kaydetti. Güner, İran ile ticaretin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, "Geçen sene neredeyse durmuş olan mücevher ihracatı, olumsuz spekülasyon yapanların tersine bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 345 bin 996 gibi yüksek bir artış göstererek 60,7 milyon dolara çıktı ve böylece toplam ihracatımızın yüzde 30'u İran'a yapıldı." ifadelerini kullandı.
BAE İKİCİ SIRADA
İran pazarının iyi değerlendirilmesi halinde Rusya'dan kaynaklanan kaybın fazlasıyla karşılanacağını aktaran Güner, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin değişmediğine dikkati çekti. Güner, Birleşik Arap Emirliklerine ihracatın yüzde 40 gibi ciddi bir düşüş göstermesine rağmen 29,6 milyon dolarla ve toplam ihracattan yüzde 14,9 payla ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Önemli pazarlardan birisi olan ABD'ye yapılan mücevher ihracatının da yüzde 60,1 artarak 16 milyon dolara çıktığını vurgulayan Güner, bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatın toplam içindeki payının da yüzde 8 düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.