Haberler

Türkiye'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak

Güncelleme:
Abone Ol

Milli uçağın modeli ve lisansı 13 yıl önce kapanan Almanya'daki Dornier'den satın alındı. Uçağın teknolojisi Amerika'dan gelecek, adını Türkiye verecek.

Başbakan Davutoğlu'nun tanıtımını yaptığı 'Yerli uçak Alman patentli olacak. Projeyi gerçekleştirecek ABD'li SNC şirketinin başındaki Fatih ve Eren Özmen, Almanya'daki Dornier uçak fabrikasını satın aldı. 13 yıldır üretim yapmayan fabrika, Amerikan teknolojisiyle geliştirilerek 32 kişilik 'Yerli´ uçak üretecek. Böylece Türkiye, uçak üreten ülke olacak! Savunma sanayii şirketleri de destek verecek.

FABRİKA 2002'DE KAPANMIŞTI

Başbakan Davutoğlu'nun "Yüzde 100 yerli" diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı Alman patentli üretilecek. Almanya'nın talep yetersizliği nedeniyle 2002'de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar Türkiye'inin yerli uçağı olacak.

O UÇAKLAR 1991'DE ÜRETİLMEYE BAŞLANDI

Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier'lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekildi. Söz konusu yolcu uçaklarının bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Danimarka kökenli tanınmamış hava yolu şirketleri tarafından kullanıldığı belirlendi.

ESKİ UÇAK MODERNİZE EDİLECEK

Savunma Bakanlığı tarafından dağıtılan 'Yerli uçak' tanıtım broşürüne göre, Türkiye halen yurtdışında kullanılmakta olan bir uçağın iki modelini alıp, ABD'li bir firmanın yardımıyla modernize edecek. Daha sonra 32 kişilik uçağın jet motorlusu TRJ-328, pervaneli olanı ise T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek. Broşüre göre üretimde Türkiye'ye ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi yardım edecek.

FİRMANIN SAHİPLERİ

Söz konusu şirketin sahibi ise ABD'de yaşayan Türk olan Fatih ve Eren Özmen çifti. Özmen'lere ait NSC firmasının, söz konusu uçağı üreten Alman havacılık şirketi 328 Support Services'i kısa süre önce satın aldığı açıklanmıştı. Özmenler böylece Türkiye'de yerli uçak adıyla üretilecek Dornier 328 modelinin imalat, tasarım, bakım ve fikri mülkiyet haklarına da sahip olmuştu.

1.5 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Fatih Özmen'e ait SNC firmasıyla yapılan sözleşmeye göre ilk etapta uçağın üretim hakları Türkiye tarafından satın alınacak. Ardından 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacak. Üretime TUŞAŞ da dahil olurken, projenin bütçesinin 1.5 milyar dolar olması bekleniyor. (Kaynak:T24)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Eren Özmen Türkiye Almanya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (212)

hırsız varrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:

hırsız akp lilerin bir yalanı daha ortaya çıkmış oldu bölece )))))))))yalan söylemedikleri tek şey devlet malını söyüşlemeleri çalmaları servet edinbmeleri

Yanıtla1315
merttt:

ne bekliyordunuz tıpkı bmc nin yaptığı zırhlı araçların israil malı olması gibi. . .

Yanıtla522
NE GÜLDÜM YA:

ONLAR KONUŞUR AK PARTİ YAPAR SLOGANI AN İTİBARİYLE BİTMİŞTİR :))))

Yanıtla616
slymn:

YERLİ UÇAK FABRİKAN 1950 DE KAPANMASAYDI SENDE UÇAK YAPIYOR OLURDUN UÇAK YAPMAK OYUNCAK YAPMAYA BENZEMEZ EN AZ 20 YIL GEREKİR ADAMLAR KESTİRMEDEN BİŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR TAKTİR EDECEĞİNİZ YERDE YERİN DİBİNE SOLUYORSUNUZ . YUH OLSUN SİZE

Yanıtla1012
bursadanmobilWeb@haberler.com:

Hiç olmamasından böyle olmasıda iyi Emeklemeden yürünmez Lafa gelince atatürk istikbal göklerdedir diyen laik yobazlar şimdi karalama yapıyor

Yanıtla1210
Yazıklar olsun !:

cahil halkı kandırıyorsunuz ya ! Allah belanızı versin AKP ! yalancılıkta , sahtekarlıkta, hırsızlıkta, hainlikte üzerinize yok ! gelmiş geçmiş en dengesiz partisiniz. Halkı aldatmak göreviniz olmuş , yazıklar olsun dindarım diye geçinen ve bu sahtekarları destekleyen bölücülere !

Yanıtla1110
YUSUF ŞER:

ALLHIN BELALARI HİÇMİ DÜRÜST OLMAYCAKSINIZ. . HIRSIZLIĞI ANLADIK. . YALANI. . ANLADIK. . DİNİ KULLANDINIZ ONU DA YEDİK. . ULAN YARIN BUGÜN NASIL OLSA PATENDİ BELLİ OLACAK YARIN VADANDAŞ BİZE TÜKÜRÜR DİYEDEMİ DÜŞÜNMEDİNİZ. . ŞEYTAN BİLE BU AKP LİLERDEN MASUM. . DÜRÜSTTÜR. .

Yanıtla911
Motorun kimin?:

Motoru kendin uretmedikden sonra hic bir sey yerli olmaz.

Yanıtla414
Emrah deniz Mobil-IOS:

Motor Alman.. teker Fransız ..kokpit Amerikan .. İç döşeme İngiliz ..pilot Japon .. Hostes belçikalı.. Ama uçak Türk malı.... Vay be ikna oldum ve gurur duydum... Ha unuttum uçağın uçmasını AKP iman gücü yapıyor.. ))

Yanıtla513
azt:

ben sanayide çalıştım senin dediği yanlış abd uçak parçalarını dışarda yaptırır ve çoğunu dışarda monte eder batmış bi firmayı alıca onun borcun değil tüm pataentlerin alırsın birikimini alırsın dahasonrda kendi elemanlarınla ürün geliştirir yapar ve satarsın bu yaptığınşey türk malı olur boş boş konuşmaya gerek yok ülke ilerliyo hainler azaldıkçada ilerler. . . . . . . . . . . . iman da en güçlüsüdür imanı olmayan anlayamaz. . . . . . . . . . . .

00
Tüm 212 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title