Türkiye-Şili Ticaret ve Yatırım Forumu
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ve Şili arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ve Şili arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyeye ulaşmadığını belirterek, "Şilili işadamları ile ortak birçok sektörde başarılı şirketler kurarak yeni işler yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.
TUSKON'un ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Şili Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Meral, 1926'da imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile Şili'nin Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve Şili arasında çok derin tarihi bağlar olduğunu söyledi.
Meral, Şili-Türk dostluğunun günden güne güçlenerek bu günlere taşındığını ifade ederek, "Bu dostluk ve ilişkiler önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktalara taşınacaktır. Bu ilişkilerin güçlenmesinin ardında elbette işadamlarının ortaya koyacağı gayretli çalışmaların çok büyük payı olacaktır" dedi.
Meral, temel misyonu Türk işadamlarının dünyaya açılmasına pratik katkılar sunmak olan TUSKON'un 2009 yılından beri de Latin Amerika'ya yönelik faaliyetlerine ağırlık verdiğini vurguladı.
Latin Amerika ülkelerinden pek çok heyeti 2009-2012 yıllarında Türkiye'de ağırladıklarını anlatan Meral, ticari ilişkileri geliştirmek için gelecek yıl Şili'yi ziyaret edeceklerini dile getirdi.
-"TUSKON'un Latin Amerika ilgisi artarak devam edecek"-
Şilili işadamlarını, Kasım ayı sonunda gerçekleştirecekleri Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Tekstil Programına davet eden Meral, şunları kaydetti:
"TUSKON'un Latin Amerika'ya yönelik ilgisi artarak devam edecek. Şili, Latin Amerika açılımımızın merkezindeki ülkelerden birisi. Bugüne kadar Türkiye'de yaptığımız projelerle desteklediğimiz Türkiye - Şili iş dünyaları arasındaki yakınlaşma sürecinde, düzenlenen bu programla bir sonraki safhaya geçmiş oluyoruz.
Hedefimiz Şili ve Türk işadamları arasında yeni işbirlikleri gerçekleştirmek ve aynı zamanda dostluğumuzu ilerletmek için işbirliğini ticari alanda büyük yatırımlarla pekiştirmek. Kendi başlarına önemli birer ekonomik aktör haline gelmiş olan Türkiye ve Şili arasındaki ticaret hacmi istenilen seviyeye ulaşmadı.
Türkiye'nin Şili'ye ihracatı yaklaşık 131 milyon dolar, Şili'den ithalatı ise yaklaşık 475 milyon dolar. İki ülke arasındaki ticaretin potansiyele kıyasla bu denli düşük ve iki ülke firmaları arasındaki ilişkilerin yok denecek kadar az olmasının, iki ülke halklarının henüz birbirini tanımamasından kaynaklandığına inanıyorum."
-"Birçok sektörde ortak şirketler kurarak yeni işler yapabiliriz"-
Şili ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin iki taraf için de büyük bir potansiyel barındırdığını vurgulayan Meral, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şilili işadamları ile ortak birçok sektörde başarılı şirketler kurarak yeni işler yapabileceğimize inanıyoruz. Şili'de madencilik, deniz ürünleri, kağıt ve kağıt hamuru, kimyasallar, inşaat ve malzemeleri, alt yapı, makine sektörü, demir-çelik ürünleri, araba yedek parçaları, tekstil ve gıda, gibi birçok alanda çok büyük potansiyelin Türk işadamlarını beklediğini düşünmekteyiz."
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL