Haberler

Türkiye Tanıtımda Siyasi Pencere Açtı

Abone Ol

Türkiye'nin, Tarihin En Uzun 'Çatışma ve Savaşının' Tarafları İsrail ile Filistin'in Bir Numaralı İsimlerini Ankara'da Barışa Yaklaştırmasını Dünya Yakından İzledi, Okudu.

Türkiye'nin, tarihin en uzun ’çatışma ve savaşının’ tarafları İsrail ile Filistin’in bir numaralı isimlerini Ankara’da barışa yaklaştırmasını dünya yakından izledi, okudu.

Daha önce Formula yarışları, Avrupa kupası maçlarıyla gerçekleşen ’Türkiye tanıtımı’ bu kez ’siyasi ve ekonomik’ vizyonu olan bir basamağa da yükseldi.

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Ankara’da buluşup, barış için ekonomi temeli olan önemli anlaşmaya imza koymalarını dünya yakından izledi ve okudu. Dünyanın en uzun süreli ’çatışma ve savaş süreci’ olarak tarihe geçen İsrail-Filistin çatışmasında barış için somut proje üreten Türkiye ise bu çabasıyla dünya ajanslarına, televizyonlarına ve basınına konu oldu. Dünyanın izlediği ve okuduğu bu tarihi buluşma sayesinde Türkiye, Formula 1 yarışlarının, ya da Avrupa kupa maçlarının Türkiye’den yayınlanmasıyla sağlanan tanıtımlar kadar değerli bir tanıtım yapmış oldu. Türkiye, böylece tanıtıma ’siyasi ve ekonomik vizyon’u da ekledi.

ANKARA BARIŞA UMUT OLDU: İki liderin Ankara’da buluşması, iki ülkenin ortak serbest sanayi bölgesi kurmaya Türkiye’nin çabalarıyla ’evet’ demesi, Şimon Peres’in ’Müslüman bir parlamentoda konuşan ilk İsrail Cumhurbaşkanı olması’ gibi ilginçlikler dünya basınına genellikle pozitif yansıdı. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre; AP, buluşmayla ilgili ilk haberi "Peres: İsrail Filistinlilerle barış yapabilir" başlığı ile geçerken, ikinci haberinde "Şimon Peres Müslüman Bir Parlamentoda Hitap Eden İlk İsrail Cumhurbaşkanı" başlığını kullandı. Amerika’nın Sesi Radyosu ise buluşmayı "Ankara’da Tarihi Buluşma" olarak verdi. Alman Deutsche Welle de "Ankara’ya Tarihi Ziyaret" başlığını kullandı. İngiliz yayın kuruluşu BBC de ilk haberini "Türkiye İsrail ve Filistin Liderlerini Ağırlıyor" başlığı ile verdi, sonraki gelişmeleri ayrıntılı yayınladı. Reuters ise, iki liderin TBMM’de konuşmasını başlığa çıkardı. El Cezire de tarihi buluşma için yaklaşık 45 dakikalık yayın yaptı. Dünyada genellikle pozitif ya da yorumsuz verilen buluşma, sadece İran basınında olumsuz yer aldı. İran basını Türkiye’yi "siyonist rejimin piyonu olmakla" suçladı.

TÜRKİYE’NİN İMAJI ÇOK ÖNEMLİ: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak devreye girmelerinin bir görev olduğunu belirtti ve "Tabii ki en büyük dileğimiz çabalarımızın barışa yol açmasıdır. Ancak ülkemizin imajına pozitik katkı sağlamak da bizim en önemli görevimizdir" dedi. Hisarcıklıoğlu, ülkeler arası ilişkileri geliştirmenin siyasilerin görevi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bizler de özel sektör olarak çok şey yapabiliriz. Bakın Avrupa Birliği’nde bugün sınırlar kalkıyor. Oysa ikinci dünya savaşında bu ülkeler birbirleriyle savaşmıştı. Onları barışa ve birliğe getiren ’demir ve çelik birliği’ ekonomik bir projedir. Orta doğuda barış olursa herkes kazançlı çıkar" dedi.

Jak Kamhi, Peres’i evinde ağırladı

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres onuruna işadamı Jak Kamhi, evinde yemek verdi. Yemeğe İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi de katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title