Türkiye Ürün Borsası AŞ ile Hedeflere Koşacağız"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İzmir Ticaret Borsası'nın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Türkiye Ürün Borsası A.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İzmir Ticaret Borsası'nın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Türkiye Ürün Borsası A.Ş'nin Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu belirterek, "Türkiye Ürün Borsası AŞ ile hedeflere tam ulaşıldığında tarım ürünleri kalitesi rekabet anlamında daha iyi, kayıtlı ve değerli olacak. Piyasalarda daha düzenli işlem olacak." dedi.
İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) şubat ayı meclis toplantısına konuk olan Yücel, meclis üyelerine lisanslı depoculuk ve sebze meyve ticaretinde yaptıkları çalışmaları ve gelinen noktaları anlattı.
İzmir Ticaret Borsası'nın Türkiye'nin ilk borsası ve emtia borsacılığında önderi olduğunu belirten Yücel, İTB'nin kendine yakışan yaparak, başat rolle Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ'yi (ELİDAŞ) kurduğunu söyledi.
Yücel, Türkiye'de şu an itibarıyla faaliyet izni almış 18 lisanslı depo bulunduğunu anımsatan Yücel, "Son 1 yılda lisanslı depo kapasitesinde ve elektronik ürün senedi hacminde yüzde 150 gibi bir gelişme oldu. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz.
Bunun amacı kalitesi belirlenmiş ürünlerin depolarda elektronik olarak kayıt altında alınıp, satılması." diye konuştu.
Lisanslı depoculuğa yeni teşvikler
Hububat başta olmak üzere pamuk, fındık, kuru üzümde lisanslı depoculuk faaliyetlerinin başladığını aktaran Yücel, şunları kaydetti:
"Lisanslı depoculukta yeni teşvikler sağlayacağız. Bunlardan birisi nakliye ücretlerinde destek. Yani ürünü depoya getiren üreticiye ton başına 25 lira destek vereceğiz. Ayrıca üreticinin yetkili sınıflandırıcıya verdiği analiz ücreti ile depo kira ücreti tamamen devlet tarafından ödenecek. Ayrıca rehin karşılığı kullanılan kredi faizlerin belli oranı, yüzde 50'ye yakını tarafımızdan ödenecek."
"Türkiye Ürün Borsası AŞ ile hedeflere koşacağız"
Yücel, en az lisanslı depoculuk sistemi kadar ürün ihtisas borsalarınında önemli olduğunu dile getirerek, "2010'da mutabakat sağlanmışken, kuramadığımız şirketi dün bakanlar kurulunda kurduk. İzmir Ticaret Borsası da tarihi misyonuyla kurucu ortak olarak buna katıldı.
Türkiye Ürün Borsası AŞ Bakanlar Kurulu kararı ile kuruldu, kararnamesi imzalandı. Bir süre sonra resmi gazetede yayımlanacak. Daha sonra bakanlığımızdan faaliyet izni alacak." ifadelerini kullandı.
Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarını birbirine bağlı iki ayaklı bir sistem olduğunu vurgulayan Yücel, şöyle devam etti:
"Türkiye Ürün Borsası AŞ'nin kurulmasıyla daha hızlı yürüyeceğiz, tarım ürünlerinde lisanslı depoculuk hedeflerine bundan sonra koşacağız, Hedeflere tam ulaşıldığında tarım ürünleri kalitesi rekabet anlamında daha iyi, kayıtlı ve değerli olacak. Piyasalarda daha düzenli işlem olacak." dedi.
"Hal kanununda sessiz devrim yapıldı"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hal kanununda adeta sessiz bir devrim yaptıklarına işaret ederek, "Kanundan önce 100 milyar liralık sebze meyvenin 25 milyar lirası zayi oluyordu, bunu kurtardık. Bir de kayıt dışılık yüzde 48-49 seviyesine düştü. Yaklaşık 20 milyar lira civarındaki bir ekonomik büyüklüğü kayıt altına aldık. Kayıt dışılığı önleme hedefine emin adımlarla yürüyoruz. İnşallah yüzde 20 ve 30'ları görürüz. Ürün künyesi getirdik. Bununla tüketiciye 'ürün nerede, ne zaman üretilmiş, hangi fiyatla alınmış görebilirsiniz' diyerek etkin bir izleme sistemi sağlıyoruz. Yavaş yavaş vatandaş ve tüketici de bu farkındalık artıyor. Pazarda markette artık herkes ürün künyesini sorguluyor ve kayıt altına alınmasına katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yücel, bakanlık olarak en büyük hedeflerinden birinin tarla ile sofra arasındaki mesafeyi kısaltmak olduğuna dikkati çekerek, "Bugün üreticilerimiz bu pazarda istenilen paya ulaşamadı. Üreticinin pazar payı AB ortalaması yüzde 47. Türkiye'de ise binde 4. Biz de üreticiyi cesaretlendirip, eğitimler verip, bunu çıkardığımız kadar yukarı çıkarıp, tarla sofra arasındaki mesafeyi kısaltacağız. Üreticiyi bilinçlendirip, hasat kültürünü değiştireceğiz, doğru hasat yapılmadığı için yüzde 25 civarında zayi oranlarını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Meclis toplantısına İTB Başkanı Işınsu Kestelli'nin yanı sıra İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal da katıldı.