Haberler

Trakya'da nükleer enerji santrali kurulacak: Çin ile görüşmeler başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji talebini karşılamak amacıyla Trakya'da yapılması planlanan nükleer enerji santrali için Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirtti. Bayraktar, enerji sektöründe çeşitli adımlar atılması gerektiğini ve Çin ile enerji alanında işbirliğine büyük önem verdiklerini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santraline yönelik Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek, "Bu hükümetlerarası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz." dedi.

Bayraktar, Çin ziyareti kapsamında CGTN kanalı ile yaptığı röportajda, iki ülkenin enerjide geniş işbirliği imkanı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de giderek artan enerji talebini karşılamak için yatırımların artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, ithalat bağımlılığını ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Bayraktar, söz konusu hedeflere ulaşmak için enerji sektöründe çeşitli adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, "Yenilenebilir kaynaklarımızı kullanmamız gerekiyor. İkincisi, enerji çeşitliliğimize nükleeri de eklememiz gerekiyor. Üçüncüsü, geçiş yakıtı olarak doğal gazı kullanmamız gerekiyor. Kritik minerallere ile depolama ve hidrojen gibi bazı yeni teknolojilere de yatırım yapmamız gerekiyor." dedi.

"ÇİN İLE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Çin'in yenilenebilir ve nükleer enerji alanında küresel anlamda önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Çin, birçok açıdan yenilenebilir enerji alanında küresel lider konumunda. Ülke, dünyadaki büyük yenilenebilir ekipman tedarikçilerine ve yenilenebilir enerji jeneratör şirketlerine sahip. Nükleer enerjide ise birçok yeni reaktör inşa ediyor. Dolayısıyla bu alanlarda ortak bir anlayış ve hedeflere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle Çin ile enerji alanında işbirliğine büyük önem veriyoruz."

Bayraktar, Doğal Kaynaklar Bakanı ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı ile yaptıkları görüşmelerde işbirliğine dair somut adımlar belirlediklerine değinerek, "Ekimde Çin'de düzenlenecek uluslararası madencilik konferansına konuşmacı olarak davet edildim. Büyük ihtimalle Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile madencilik alanında işbirliğine ilişkin bir tür çerçeve anlaşması imzalayacağız." ifadelerini kullandı.

Kritik minerallerin sadece Çin veya Türkiye için değil, aynı zamanda küresel ekonomi için de hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, yeşil enerjiye geçiş sürecinde elektrikli araçlar ve piller gibi yeni teknolojilerde kullanılacak çok fazla hammaddeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"ÖNÜMÜZDE SAĞLAM BİR YOL HARİTASI VAR"

Bayraktar, Çin ile nükleer enerji alanda işbirliği içerisinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

Çin ile nükleer alanda işbirliğimiz 2016'ya dayanıyor ve nükleer alanda bir Çinli firma ile işbirliği anlaşması imzalamıştık. O tarihten bu yana önemli tüketim bölgelerinden biri olan Trakya'da 4 nükleer reaktör inşa etmek için görüşmelerde bulunuyoruz. Artık önümüzde daha sağlam bir yol haritası var ve umarım bu şirketle tüm bu görüşmeleri sonuçlandırabileceğiz."

Nükleer enerji projesine yönelik hükümetler arası anlaşma imzalanırsa iki ülke için de büyük bir ortaklık olacağına dikkati çeken Bayraktar, "Bu hükümetlerarası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Alparslan Bayraktar Trakya Bölgesi Türkiye Çin Enerji Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

XxxxX:

Deprem deprem diye bağırıyorlar o bölgede büyük yıkım bekleniyor. Siz neyin derdindesiniz.

Yanıtla3111
Cüneyt Koca:

Trakya deprem bölgesi değil uydurmayın hemen herşeyi

427
YalancıSavar:

Japonyada deprem adası 33 tane nükleer santral var. NAsıl yaptığın önemli. Fay hattı nın üstü olmaması önemli olan.

221
Muhammed Erden:

Boş yapma deprem açısından en güvenilir bölge Trakya

314
Tolga:

Bir tarafta rus teknolojisi Sinop a Japon teknoloji si trakya ya Cin teknolojisi bu ne kargasa hepsi ayni olsa olaganüstü durumlarda birbilerine yardimci olurlardi ileride bu üc ü devreye girdiginde merak ediyorum nasil olacak!!!!

Yanıtla154
YalancıSavar:

Türkiye kendi adamlarını bu iki farklı sistemi görüp ikisini de bilecek nükler konusunda kendi adamlarını yetiştirecek. Tıpkı silah sanayisinde olduğu gibi hem batı hem de rus teknolojisni bilirsen önlem almak kolay olur

311
Alp ALGAN:

Bununla birlikte 3 tane mi olacak nükleer santral? Doğal gaz yok, petrol yok, enerji açığımız çok fazla, güneş enerjisi, nükleer santral, rüzgar, hidroelektrik bir an önce enerjide açığı kapatmamız lazım. Eleştirmeye gerek yok, deprem riski orada düşük seviyelerde, olmaz diye de bir şey yok tabi, olabilir de. İnşaAllah mühendislerimiz yetişir, fabrikalar kurarız ve büyük oranda kendimiz yapabileceğimiz günler de görürüz. Temennimiz her zaman böyle, herkesin çalışması, bir şeyler üretmek için çabalaması lazım.

Yanıtla015
On:

super gelisme.

Yanıtla22
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title