Haberler

Türkiye ve Sırbistan, Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler Projesi İle İş Birliği Yapıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Sırbistan ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) iş birliğinde "Altın ve Gümüş Avcıları: Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler (15-16. yüzyıllar)" başlıklı proje çalışmaları başlatıldı. Projenin her iki ülkeye de ekonomik anlamda katkı sağlaması bekleniyor.

Sırbistan ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) iş birliğinde "Altın ve Gümüş Avcıları: Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler (15-16. yüzyıllar)" başlıklı proje çalışmaları başlatıldı. Projenin her iki ülkeye de ekonomik anlamda katkı sağlaması bekleniyor. Tarihi metinlerden hareketle maden sahaları belirlenerek her iki ülkeye de ekonomik anlamda katkı sağlaması hedefleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Kul yürütücülüğündeki, "Altın ve Gümüş Avcıları: Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler (15-16. yüzyıllar)" başlıklı proje ile Türkiye ve Sırbistan arasında; tarihi metinlerden hareketle maden sahaları belirlenerek her iki ülkeye de ekonomik anlamda katkı sağlanacak.

Türkiye'den TÜBİTAK, Sırbistan'dan ise Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Eyüp Kul şunları söyledi.

"'Altın ve Gümüş Avcıları: Osmanlı Dönemi Balkan Maden Yerleşimlerinde Girişimciler (15-16. yüzyıllar)' adlı projemiz Türkiye'den Tübitak; Sırbistan'dan ise Sırbistan Eğitim Bilim ve Teknolojik Kalkınma Bakanlığı tarafından destekleniyor. Projenin 3 temel ayağı söz konusu. Bunlardan bir tanesi 2 ülke arasında tarihçilerin iş birliği yapmış olmasıdır. İkinci aşamamız akademik düzeyde devam ediyor bu kapsamda 4 makale yazmış olacağız şu aşamada da makalelerimizi yazılması devam ediyor. Bu makalelerde bir maden bölgesi nasıl işletildiği, burada çalışan kişilerin kimler olduğu, onların ne kadar ücret aldıkları, farklı maden bölgelerinde ücret dengesinin olup olmadığı, ne kadar cevherin çıkarıldığı ile ilgili bilgileri araştırıyoruz. Bu kapsamda yine bu yazın biri tarihi enstitüsünde diğeri Osmanlı Araştırma Merkezinde olmak üzere 2 konferansımız olacak.

"DEVLET VE ŞİRKETLERE MADEN ARAMA FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ VERİLER SUNULACAK"

Gelecek yılda Yunus Emre Enstitüsü'nde Belgrad'da yine bir konferans vermiş olacağız ortaklarımızla yine gelecek yıl üniversitemizde ağırlamış olacağız. Üçüncü aşamada ise ekonomik bir gaye güdüyoruz burada eski maden kuyularını araştırıyoruz bunları nerelerde olduğu hangi kuyuda daha fazla madenin çıkarıldığı ile ilgili bilgileri hem günümüzde devletlere ki Sırbistan ve başta Türkiye olmak üzere hem de özel sektör temsilcilerine maden işiyle uğraşan kişilere sunmuş olacağız ayrıca bu madenciliğin nasıl idare edildiği ile ilgili görsel medyadan da faydalanmaya gayret gösteriyoruz bununla ilgili bir film hazırladık bursiyer öğrencilerimizle beraber haritalar oluşturmaya devam ediyoruz yine çağımızın gerekli olan podcastler bu kapsamda hazırlamış olduk."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sırbistan Osmanlı Türkiye Maden Gümüş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title