Haberler

Türkiye'ye Model Olmaya Geldim Girişimcilerden Ben Esinlendim

Abone Ol

Arjantinli Bir Çobanın Oğlu Olarak Dünyaya Gelip, Kurduğu Şirketler Milyonlarca Dolara Satılan Wences Casares, Örnek Olmak İçin Geldiği Türk Girişimcilere Hayran Kaldı.

Arjantinli bir çobanın oğlu olarak dünyaya gelip, kurduğu şirketler milyonlarca dolara satılan Wences Casares, örnek olmak için geldiği Türk girişimcilere hayran kaldı.

Casares, "Türkler doğal olarak girişimci bir ruha sahip. Capcanlı insanlardan güçlü bir enerji aldım. Örnek olacakken ben onlardan esinlendim" dedi.

EKONOMİK gelişimi desteklemek amacıyla etkin girişimcileri tespit edip destekleyen Endeavor Derneği’nin Uluslararası Panel etkinliklerine, Türk girişimcilere örnek olması için davet edilen, kendisi de Endeavor tarafından desteklenen Wences Casares Türk girişimcilere hayran kaldı. Endeavor tarafından "En Gayretli Girişimci" seçilen Wences Casares, Endavor’un Türkiye’nin girişimcilerini seçmek için düzenlenen Uluslararası Panel’de jüri olarak görev aldı. Esin kaynağı olmak için geldiği Türkiye’de girişimcilerin enerjisinden büyülendiğini belirten Casares şöyle konuştu: "Türkler doğal olarak girişimci bir ruha sahip. Çok canlılar. İstanbul sadece büyük bir şehir değil, çok canlı bir enerjisi var. Kaleti de etkileyici. Büyümek için fırsaktlar vadeden bir ülke. Gördüğüm girişimcilerden o kadar etkilendim ki, daha başka neler yapabilirim diye düşünüyorum."

MUCİT BABA ETKİSİ: Arjantin’in Patagonya bölgesinde çoban bir babanın çocuğu olarak doğan ve en yakın komşuları 50 kilometre uzakta oturan Casares, en yakın kasabaya gitmek için ise 300 kilometrede yol kat etmek zorunda olduklarını anlatıyor. İletişim için telsiz kullanan babası, kendi telsizlerini yapmaya ve hatta işi kendi bilgisayarını oluşturmaya kadar götürünce, Casares bilgisayarlara ilgi duymaya başlamış.

GERÇEK BAŞARI ÖYKÜSÜ: 20 yaşına gelince ilk internet şirketini ve 1997’de online komisyonculuk şirketi Patagon’u kuran Casares şunları söyledi: "Böyle bir banka kurmak zordu. Kitapçı dükkanı açmıyorsunuz. Ciddi sermayeye ihtiyaç vardı. Latin Amerika’da sermayeyi sadece bir kaç aile kontrol eder. Endeavor’a gittim. Bana yardım teklif ettiler. İlginçti. Kimse yardım teklif etmezdi. Endeavor, sermaye vermez ama girişimciye bilgi, destek ve güvenilirlik sağlar. Bana para hariç, işi büyütmem için gerekli olan herşeyi verdiler. Endeavor’un onayı çok önemli. Kendinize çok rahat partner, ortak bulabiliyorsunuz. Daha sonra Patagon’u İspanyol Santander’e 750 milyon dolara sattım. Latin Amerika’daki en büyük satışlardan biriydi."

3333 KATINA SATTI: Casares, 3000 dolar yatırımla kurduğu ve daha sonra Vivendi Universal’e 10 milyon dolara sattığı Wanako Games için ise "New York merkezli bir şirketti o ancak üretimimiz Şili’deydi. Japonya ağırlıklı Asya pazarlarında ve daha pek çok pazarda satış yapıyorduk. Biz satmak istemedik ama karşı taraf almaya çok hevesli olunca direnemedik" dedi.

YOKSULLARA BANKA: Casares Brezilya’da yoksullar için 2002’de kurduğu Lemon Bank için şunları anlattı: "Bankayla hiç tanışmamış Brezilya’nın varoşlarında şubeler açtık. Oradaki insanlara vadeli, vadesiz hesaplar açtık. Kredi kartları verdik. Finansal sistemle bağları olmayan insanları sisteme adapte ettik. Şu anda 6 bin şube, 12 milyon müşteri var. Banka her yıl 2 kat büyüyor. Aylık ödemeler 300 milyon doları buluyor." Yıl sonunda San Fransisko’daki Silikon Vadisi’nde yeni bir mobil ödeme sistemi piyasaya sunmaya hazırlanan Casares, girişimcilere mümkünse şirketlerini satmamalarını önerdi.

Hep şanslı oldum

WENCES Casares, başarılarla dolu iş yaşamındaki sırrını şans ile açıklıyor. Kurduğu şirketlerin çok iyi fiyatlarla satılmasını, başarılı olmasını şans ile açıklayan Casares "Çok başarılı, cömert, bilgili, öngörülü insanlarla karşılaşmama da bir şanstır. Onların tavsiyeleri, bana vakit ayırmaları ve güven vermeleri, cesaretlendirmeleri başarıyı getirdi" diye konuştu.

Eşimi bile Endeavor sayesinde buldum

"ENDEAVOR’un sürekli çalışan girişimcileri için çöpçatanlık kulübü sayesinde karımı buldum" şeklinde şaka yapan Wences Casares şunları söyledi: "New York’ta Endeavor’un bir organizasyonuna gitmiştim. Çık şık insanların olduğu gecede rahat kıyafetlerimden dolayı CEO’nun asistanı gelip beni uyarmıştı. Neredeyse gidiyordum ama asistandan çok hoşlandığım için kaldım. Sonra o asistanla evlendik. İlk çocuğumuz altı aylıkken evimizi satıp, yelkenli bir yat aldık. Üç ay öncesine kadar onunla dünya turu yapıyorduk. İkinci çocuğumuz Venezüella’da doğdu. Türkiye’de de geçen yıl 4 ay geçirdik. Türkiye inanılmaz bir ülke. İstanbul dünyanın en güzel şehri. Türkiye, Brezilya’yı çok anımsatıyor. Bir tek din farkınız var."

14 bin kişiyi 1 milyar dolar fonla buluşturdu

BUGÜNE kadar 14 bini aşkın girişimcinin 1 milyar dolarlık fonla buluşmasını sağlayan Endeavor Avrupa dışındaki ilk ofisini Türkiye’de açtı. Gelişmekte olan ülkelerde etkin girişimcileri destekleyerek ekonomik dönüşümü ve sürekli gelişimi sağlamak amacıyla 1997’de kurulan Endeavor, girişimcilere ofisin Yönetim Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu rehberlerden gönüllü danışmanlık ve destek veriyor. Endeavor Türkiye Ofisinin Yönetim Kurulu, Füsun Tasarım’ın Üst Yöneticisi Mehmet Ali Babaoğlu’nun Başkanlığında, Koç Holding’den Ali Koç, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Fiba Holding’ten Murat Özyeğin, Tahincioğlu Holding Üst Yöneticisi Özcan Tahincioğlu, Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ve Na Plus Üst Yöneticisi Fadi Nahas’tan oluşuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title